Χιλιάδες Αθηναίοι ανταποκρίθηκαν το κάλεσμα της Πρυτανείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και έδωσαν το παρών τους σε μια εντυπωσιακή σε μέγεθος συγκέντρωση στα Προπύλαια, στην οποία συμμετείχε και η κίνηση «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης άρχισε την ομιλία του λέγοντας: «η χώρα μας αν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή «πως σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον ελευθερώσουν» βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας. Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει. Ζητήσαμε, γιατί στο αίτημα αυτό ας μην κρυβόμαστε συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή. Η Βουλή επειδή την ενέκρινε και ο κόσμος καθόσον την υποδέχτηκε έστω γογγύζοντας. Το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις και οικονομικοί φορείς που αντιδρούν στην οικονομική συνδρομή των ξένων, η οποία υπονομεύει την ελευθερία μας, δεν αλλάζει την κοινωνία μας στο σύνολό της. Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της απελπισίας».

Στη συνέχεια ο κ. Πελεγρίνης κάλεσε τον κόσμο να συσπειρωθεί και να αντιδράσει και να έχει εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο το οποίο, όπως είπε, «δεν είναι αυτό που το παρουσιάζουν» αλλά και στους διανοούμενους «οι οποίοι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν πρέπει να μένουν σιωπηλοί».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος κάλεσε και αυτός του έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», ενώ αναφερόμενος στη συναίνεση τόνισε ότι «συναίνεση που σημαίνει υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει».
Ο Μίκης Θεοδωράκης είπε «είμαστε με τους αγανακτισμένους» και άρχισε να τραγουδάει μαζί με το πλήθος το «ένα το χελιδόνι»

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο καθηγητής Γ. Κασιμάτης ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς «στη μη νομιμότητα του μνημονίου» και στο γεγονός ότι «βάσει του μνημονίου αυτού έχουμε παραχωρήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Μεταξύ άλλων τόνισε «τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε το ξύπνημα του λαού. Οσοι φοβούνται αυτό το ξύπνημα προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι αγανακτισμένοι έλληνες δεν έχουν πολιτικό στόχο. Κάνουν λάθος. Καλά κάνουν και αγανακτούν οι έλληνες και πρέπει να αγανακτούν όλο και περισσότερο. Είμαστε με τους αγανακτισμένους».

Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη
http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=876