Η διακοπή της βλαβερής συνήθειας του καπνίσματος είναι δύσκολη απόφαση και οι συμβουλές φίλων και συγγενών συχνά πέφτουν στο κενό. Οταν όμως η παραίνεση προέρχεται από ένα… παιδί Δημοτικού, οι ελπίδες να εισακουστεί αυξάνονται. Στη δύναμη της πειθούς των παιδιών βασίζονται τα μέλη της οργάνωσης «No Smoke» για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, την Τρίτη 31/5, με αφορμή την οποία θα διοργανώσουν ειδική δράση στην οδό Ερμού.

Από τις εννιά ως τις δώδεκα το πρωί της Τρίτης, παιδιά πέμπτης και έκτης Δημοτικού θα ζητούν από τους διερχόμενους πολίτες να τους… παραδώσουν το πακέτο των τσιγάρων τους, με αντάλλαγμα ένα ειδικό cd που έχει βοηθήσει εκατοντάδες ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, η ελληνική οργάνωση που αποτελεί μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Καταπολέμηση του Καπνίσματος, επιχειρεί να διαδώσει το μήνυμα ότι οι άκαπνοι δημόσιοι χώροι είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και κυρίως:

– των παιδιών που εκτίθενται στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος σε κάθε επίσκεψή τους σε δημόσιο χώρο
– των ανθρώπων που έχουν αντιμετωπίσει κάποια περιπέτεια υγείας και γι’ αυτό οφείλουν να αποφεύγουν την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα
– των εγκύων που προσπαθούν να αποφύγουν τον καπνό
– όλων των πολιτών που δεν καπνίζουν και γι’ αυτό η βραδινή τους έξοδος μετατρέπεται σε… μαρτύριο

«Τα στρατόπεδα είναι πλασματικά»
«Το σύνθημά μας είναι “καπνιστές και μη, όλοι μαζί για τη δημόσια υγεία”. Κύριο μέλημά μας είναι να αποδείξουμε ότι ο διαχωρισμός σε δύο στρατόπεδα – καπνιστών και αντικαπνιστών – δημιουργεί ένα πλασματικό ντιμπέιτ που ευνοεί κυρίως τις καπνοβιομηχανίες. Αντιθέτως, εμείς έχουμε διαπιστώσει ότι ακόμα και οι καπνιστές επιθυμούν τους καθαρούς και άκαπνους δημόσιους χώρους και πιστεύουμε ότι ως διαφορετικές κοινωνικές ομάδες δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε», σχολιάζει μιλώντας προς το «Βήμα» ο κ. Αλέξανδρος Φωτεινός, πρόεδρος της «No smoke».

Βασικό αίτημα της οργάνωσης είναι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, με έμφαση στους χώρους μαζικής εστίασης και διασκέδασης, οι οποίοι αποτελούν το μόνιμο «αγκάθι» στην εφαρμογή του εν λόγω νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων τον περασμένο Απρίλιο, το αίτημα της απαγόρευσης του καπνίσματος υποστηρίζεται από το 69,4% των ερωτηθέντων σε ό,τι αφορά τους χώρους εστίασης και από το 62,9% σε ό,τι αφορά τα κέντρα διασκέδασης.

Με στόχο να ενώσει πολλές διαφορετικές κοινωνικές ομάδες υπό το σύνθημα της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου, η οργάνωση «No smoke» απευθύνθηκε… στους μαθητές και στους ποδηλάτες. Ετσι, στη διοργάνωση της Τρίτης, πέρα από τους μαθητές Δημοτικού, θα παραστούν και οι αθλητές της Πανελλήνιας Ποδηλατικής Ομοσπονδίας, μεταφέροντας τις δικές τους απόψεις για την υγεία και την ευεξία.

«Τα παιδιά σκαρφίζονται τρόπους να… μεταπείσουν τους καπνιστές»
Την ίδια στιγμή, το όφελος για τους μαθητές που θα συμμετάσχουν θα είναι διπλό. Αφενός, θα ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, θωρακίζοντας το μέλλον τους από την υιοθέτηση μιας τέτοιας συνήθειας. Αφετέρου, θα λάβουν την πρώτη τους εμπειρίας στον… εθελοντισμό, καθώς θα αναλάβουν να εφεύρουν ευφάνταστους τρόπους για να πείσουν τους διερχόμενους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο!

«Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα και σκαρφίζονται διαρκώς νέους τρόπους να πείσουν τους καπνιστές να τους παραδώσουν τα τσιγάρα τους και να λάβουν το ειδικό cd. Αρκετοί μαθητές μάλιστα έκαναν την πρώτη τους “δοκιμή” με τους ίδιους τους γονείς ή τους θείους τους, προσπαθώντας να τους πείσουν να κόψουν το τσιγάρο. Είναι συγκινητικό να βλέπεις πόσο σοβαρά πήραν το ρόλο τους. Αυτό δείχνει ότι τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά για τη νέα γενιά», αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Μαρία Μαυρομάτη, διευθύντρια του δημοτικού σχολείου «Εκπαιδευτήρια Παντζοπούλου», του οποίου οι μαθητές θα συμμετάσχουν στη σημερινή πρωτοβουλία.

Info
Πού;
Πεζόδρομος της Ερμού, Αθήνα

Πότε;
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος
Τρίτη 31/5/2011
Ωρα 9-12.00 π.μ.