Νέο ραντεβού για τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας έχουν δώσει οι «Αγανακτισμένοι» πολίτες, μετά την πρωτοφανή σε όγκο συγκέντρωση, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης την Κυριακή.

Για τις πλέον ειρηνικές διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών, κάνουν λόγο τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες διαμαρτύρονται όχι μόνο κατά των μέτρων λιτότητας και της ανεργίας, αλλά και για την ατιμωρησία των πολιτικών που εμπλέκονται σε θέματα διαφθοράς. Οι διαδηλώσεις στέλνουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, δήλωσε στον Βήμα 99,5 ο Ν.Φακιολάς, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Κοινωνικής Πολιτικής του ΕΚΚΕ.

«Δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν στην Αθήνα την Κυριακή, στην πολυπληθέστερη συγκέντρωση των τελευταίων ημερών, την ώρα που η κυβέρνηση επιζητά τη συναίνεση για επιπλέον μέτρα λιτότητας» μετέδωσε το Reuters, σημειώνοντας:

«Σε αντίθεση με τις βίαιες διαδηλώσεις του περασμένου έτους, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις της αστυνομίας, στις ειρηνικές συγκεντρώσεις της Κυριακής βρέθηκαν απλοί άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους μετείχαν μαζί με τα παιδιά τους. Οι Έλληνες είναι εξαγριωμένοι από το γεγονός ότι κανένας πολιτικός δεν έχει τιμωρηθεί για θέματα διαφθοράς, την οποία δείχνουν ως αίτιο της κρίσης, καθώς επίσης για την κακή κατάσταση της οικονομίας και το νέο κύμα λιτότητας, στο πλαίσιο του δανείου των 110 εκατ. ευρώ από την τρόικα».

Ανάλογη είναι η ανταπόκριση και του Associated Press, που μιλά για πάνω από 30.000 διαδηλωτές, τονίζοντας το γεγονός ότι δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Μιλώντας στον Bήμα 99,5 για το κίνημα των «Αγανακτισμένων» και το γεγονός ότι όλα ξεκίνησαν από το Διαδίκτυο, ο κ. Φακιολάς, δήλωσε:

«Το Διαδίκτυο είναι άμεσο, είναι ταχύτατο και όταν υπάρχουν ερείσματα για κινητοποίηση των πολιτών αυτό αποδίδει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν σοβαρά αίτια που οδηγούν τους πολίτες σε αυτές τις αντιδράσεις και οι αντιδράσεις αυτές είναι βαθύτατα πολιτικές».

Ο κ. Φακιολάς τόνισε ότι εκτός από το ζήτημα της μείωσης του εισοδήματος, υπάρχουν και άλλα αίτια που οδήγησαν τους πολίτες στους δρόμους. «Έχουν πολλά περισσότερα αίτια, απ’ ότι σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν αντίστοιχα κινήματα. Επιπλέον εδώ προστίθεται η ατιμωρησία των πολιτικών και η απαξίωση της πολιτικής. Οι πολίτες έχουν επιπλέον λόγους να κινητοποιούνται».

«Αυτά τα κινήματα διεκδικούν τα βασικά πράγματα τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση του ανθρώπου και για την ποιότητα της ζωής του» είπε, σημειώνοντας ότι «τα κινήματα αυτά είναι και πολιτικά και ταξικά, καθώς βασίζονται σε συγκεκριμένα αιτήματα».

Ο κ. Φακιολάς συμπλήρωσε, επίσης, ότι το κίνημα των «Αγανακτισμένων» έχει δώσει το στίγμα του. «Είναι το μήνυμα ότι οι άνθρωποι παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους, διαμαρτύρονται έντονα, διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Επομένως ήδη έχει πετύχει έναν βασικό στόχο: να κινητοποιήσει τους πολίτες» είπε.

«Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι», «Η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια», «Ουστ» και «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» ήταν τα βασικά συνθήματα των διαδηλωτών.

Συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων» πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της χώρας.

Από το απόγευμα της Κυριακής διακινείται στο διαδίκτυο και στο Facebook ένα ψήφισμα ως αντιπροσωπευτικό των «Αγανακτισμένων» και χωρίς βέβαια να έχει εγκριθεί από κάποιους το οποίο αναφέρει:

«Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο Σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς.

» Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα.

» Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, τρόικα, τράπεζες, μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας. Άμεση δημοκρατία τώρα. Ισότητα, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια. Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!».