«Είμαι 50 ετών, εργάζομαι σκληρά, έκανα δύο παιδιά κι όμως τα θηλάζω κανονικά. Δεν καταλαβαίνω γιατί ο θηλασμός δεν μπορεί να «λειτουργήσει» σε μία γυναίκα νεότερη με ένα παιδί; Θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο και ευκολότερο από το θηλασμό για μία μάνα».

Η φαρμακοποιός κυρία Κωνσταντίνα Φαλάρα – Κεφαλά δεν θηλάζει μόνο τα δίδυμα παιδιά της. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και τον Απρίλιο «τάισε» με το γάλα της 35 βρέφη που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου».

«Άρχισα να «βγάζω» γάλα από την πρώτη στιγμή, διότι τα παιδιά μου γεννήθηκαν στους επτά μήνες, ενάμισι κιλό το καθένα, και έπρεπε να μείνουν στη μονάδα προώρων για έναν μήνα προκειμένου να πάρουν βάρος. Όταν τα πήραμε στο σπίτι άρχισα να θηλάζω. Αντλούσα όμως και γάλα. Επειδή όμως ήταν δύο, είχα και μία ανασφάλεια μήπως το γάλα μου δεν είναι αρκετό.«

»Έτσι, προμηθεύτηκα από το φαρμακείο ειδικά αποστειρωμένα βαζάκια και σακουλάκια, στα οποία φύλαγα το γάλα που περίσσευε έπειτα από κάθε θηλασμό. Τα βαζάκια τα τοποθετούσα στο ψυγείο, διότι τα χρησιμοποιούσα άμεσα και τα σακουλάκια στο καταψύκτη. Έκανα για αρκετό καιρό αυτή τη διαδικασία, μέχρι που κατάλαβα ότι δεν χρειάζεται να διατηρώ γάλα στον καταψύκτη.«

» Από τον Αύγουστο, οπότε γέννησα, μέχρι και τον Νοέμβριο είχα συγκεντρώσει στον καταψύκτη 20 κιλά μητρικού γάλατος. Αναγκάστηκα να το πετάξω και αυτό ήταν κάτι το οποίο με στεναχώρησε πολύ. Τότε σκέφτηκα: «είναι κρίμα να πηγαίνει χαμένο τόσο γάλα». Άρχισα να ρωτάω αν μπορώ να το στέλνω κάπου, πως μπορεί να αξιοποιηθεί…».
Η κυρία Φαλάρα – Κεφαλά έμαθε για την τράπεζα γάλατος που λειτουργεί στο Νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου». «Άρχισα πάλι να συγκεντρώνω γάλα. Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων έστειλα την πρώτη παρτίδα, περίπου 70 κιλά γάλα. Η δεύτερη αποστολή έγινε στις 10 Φεβρουαρίου, οπότε συμπλήρωσα τον έκτο μήνα από τη γέννηση των παιδιών. Άλλη αποστολή δεν μπορούσα να κάνω διότι μετά το εξάμηνο το γάλα της μάνας αλλάζει σύσταση και δεν ενδείκνυται για πρόωρα νεογνά. Συνολικά πάντως απέστειλα περισσότερα από 90 κιλά μητρικού γάλατος».

Η διαδικασία που ακολουθούσε η κυρία Φαλάρα – Κεφαλά ήταν η ακόλουθη: Με το θήλαστρο αντλούσε γάλα από το στήθος, το οποίο φύλαγε σε αποστειρωμένα σακουλάκια, ειδικά γι αυτό το σκοπό, που πωλούν τα φαρμακεία. Σε κάθε σακουλάκι χωρούν περί τα 200 γραμμάρια γάλα. Αυτά τα αποθήκευε σε ειδικό καταψύκτη, στους μείον 20 βαθμούς. Εν συνεχεία συνεννοήθηκε με τη διοίκηση του «Ελενα Βενιζέλου» και με μεταφορείς κατεψυγμένων προϊόντων, οι οποίοι τα μετέφεραν αφιλοκερδώς στο Μαιευτήριο.

Με την πράξη της αυτή η κυρία Φαλάρα – Κεφαλά στέλνει μήνυμα σε νέες μητέρες να θηλάζουν τα παιδιά τους και να βοηθούν όπως εκείνες μπορούν τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα. «Ακόμη και ένα σακουλάκι να δώσουν απ’ αυτό που τους περισσεύει, να είναι σίγουρες ότι θα βοηθήσουν ένα μωρό που έχει ανάγκη. Το μητρικό γάλα είναι φάρμακο για όλα τα μωρά πόσο μάλλον γι αυτά που γεννιούνται πρόωρα».
Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου» κ. Ν. Φαλδαμή, το γάλα της κυρίας Φαλάρα – Κεφαλά (στις 29.12.2011 έφθασαν στο Νοσοκομείο 72,5 κιλά γάλα και τον περασμένο Μάρτιο άλλα 25 κιλά) παστεριώθηκε και τοποθετήθηκε σε ειδικό καταψύκτη (στους μείον 20 βαθμούς). Το γάλα, το οποίο δόθηκε στη Μονάδα Πρόωρων Νεογνών του «Ελενα», κάλυψε τις ανάγκες 35 μωρών.
Οπως αναφέρει ο διοικητής, «το «Ελενα Βενιζέλου» δίνει μεγάλη σημασία στον μητρικό θηλασμό. Είναι μια παράδοση χρόνων που συνεχίζεται. Διαθέτει Τράπεζα Μητρικού Θηλασμού από το 1947, ενώ το 1985 δημιουργήθηκε, μεταξύ άλλων, η Μονάδα Φυσιολογικών Νεογέννητων Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού. Δύο φορές το χρόνο, τον Μάιο και το Νοέμβριο, γίνονται ειδικά σεμινάρια για το Μητρικό Θηλασμό που απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας».
Αναντικατάστατο το μητρικό γάλα
Την ιδανική τροφή για την πνευματική και τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού αποτελεί το μητρικό γάλα, σύμφωνα με την παιδίατρο – νεογνολόγο, διευθύντρια του Νεογνολογικού Τμήματος του «Έλενα Βενιζέλου» και υπεύθυνη του Τμήματος Μητρικού Θηλασμού και της Τράπεζας Γάλατος κυρία Στέλλα Εγγλέζου.
«Το μητρικό γάλα δεν τελειώνει. Πάντα υπάρχει. Ακολουθεί το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης», τονίζει η κυρία Εγγλέζου, και προσθέτει: «Το μητρικό γάλα προστατεύει το νεογέννητο όχι μόνο τον καιρό που θηλάζει, αλλά σε ολόκληρη τη ζωή του. Μειώνει τη νοσηρότητα. Γι αυτό το ίδιο το κράτος πρέπει να συμβάλει ώστε να αυξηθούν τα επίπεδα μητρικού θηλασμού, τα οποία στη χώρα μας είναι χαμηλά».