«Μας βοήθησαν οι αλλοδαποί να βρούμε τους Αφγανούς δράστες της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη! Πολλοί από αυτούς που ρωτούσαμε στο κέντρο της Αθήνας ήσαν αναστατωμένοι με αυτό που είχε συμβεί. Κι ήταν εντυπωσιακή η προθυμία με την οποία μας έδιναν σχετικές πληροφορίες…»

Αυτό επεσήμαναν μιλώντας προς «Το Βήμα» υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής σχετικά με τον τρόπο διαλεύκανσης της εν ψυχρώ δολοφονίας –στις 10 Μαΐου – από δύο Αφγανούς κι έναν Πακιστανό, του 44χρονου ιδιωτικού υπαλλήλου στην Γ’ Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες αμέσως μετά την δολοφονία του 44χρονου δημιουργήθηκε ένα κλιμάκιο με 17 αστυνομικούς του Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής που άρχισαν να αναζητούν κοντά στον τόπο του εγκλήματος αλλά και σε στέκια αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας, πληροφορίες για τους δράστες…

Όπως λένε αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «από τις πρώτες μέρες είχαμε στη διάθεσή μας ενδεικτικά στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών όπως και για τα κινητά τηκέφωνα που χρησιμοποιούσαν. Μάλιστα, ο ένας από αυτούς είχε στην κατοχή του το ίδιο κινητό τηλέφωνο που είχε δηλώσει παλαιότερα και στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών. Τους ήξεραν πολλοί σε πιάτσες αλλοδαπών στον Αγιο Παντελεήμονα, στα Πατήσια, στην Ομόνοια κι αλλού. Μας έλεγαν ότι είχαν κάνει κι άλλες επιθέσεις στην περιοχή. Αρχισαν να μας δίνουν πληροφορίες για τις κινήσεις τους, για τα μέρη που έμεναν κλπ. Ισως για πρώτη φορά συνέβαινε να έχουμε τέτοια αρωγή από αλλοδαπούς σ’ έρευνά μας. Κι είναι βέβαιο ότι αν δεν είχαμε αυτή την βοήθεια δεν θα μπορούσαμε μόνο από τις καταγραφές των καμερών ή από άλλες τεχνικές αναλύσεις να βρούμε τους δράστες. Εγινε έρευνα στέκι –στέκι και πόρτα-πόρτα. Κι αυτή απέδωσε καρπούς…»

Οι ίδιοι αστυνομικοί συμπληρώνουν «πολλοί ομοεθνείς τους ήσαν αγανακτισμένοι με την ενέργεια τους και μας έδιναν κατευθύνσεις στην έρευνα μας. Υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί που μας έδωσαν κρίσιμα στοιχεία αλλά μας ζήτησαν να μην καταθέσουν επισήμως για να μην έχουν αντίποινα. Εξάλλου, στόχος μας ήταν να βρούμε τους δράστες κι όχι να συγκεντρώνουμε έγγραφες καταθέσεις…»

Η πιο κρίσιμη κατάθεση ήταν ενός αλλοδαπού καταστηματάρχη της περιοχής στον οποίο οι δράστες επιχείρησαν να πουλήσουν την βιντεοκάμερα. Ο ίδιος φέρεται ν’ αρνήθηκε να παραλάβει την κάμερα γιατί κατάλαβε ότι προέρχεται από τον φόνο του Μανώλη Κανταρη. Μάλιστα ρώτησε έναν εκ των δραστών γιατί σκότωσε τον 44χρονο κι εκείνος του είπε: «φώναζε «κλέφτες», τι ήθελες να κάνουμε;».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ από πληροφορίες που συγκέντρωσαν πάλι από αλλοδαπούς εστίασαν το ενδιαφερον τους στον 27χρονο ήδη συλληφθέντα Αφγανό –γνωστό στην πιάτσα ως «Καν» – για τον οποίο υπάρχει η εκτίμηση ότι ίσως αυτός μαχαίρωσε τον άτυχο 44χρονο. Ο Αφγανός είχε εισέλθει παράνομα στην χώρα προ 10 μηνών από την περιοχή του Εβρου. Είχε συλληφθεί για υπόθεση διακίνησης μικρής ποσότητας χασίς κι είχε μείνει στην φυλακή Κασσαβέτειας για πέντε μήνες. Αποφυλακίσθηκε προσφάτως με περιοριστικούς όρους…

Οι αστυνομικοί από τις υπηρεσίες Αλλοδαπών βρήκαν το πρώτο κατάλυμα του «Καν» στο κέντρο της Αθήνας, από το οποίο όμως είχε φύγει μετά την δολοφονία του 44χρονου. Τελικώς, μετά από μαρτυρίες αλλοδαπών και πάλι, πληροφορήθηκαν ότι οι δύο ύποπτοι Αφγανοί έμεναν μαζί με δεκάδες άλλους συμπατριώτες στην οδό Μενάνδρου. Και τότε έγινε η τελική επιχείρηση της ΕΛΑΣ…