Την ιδέα των σταθερών διαδηλώσεων, α λα… Χάιντ Παρκ, όταν είναι ολιγομελείς, και την επιχειρηματολογία για την ανάγκη ρυθμίσεων στην άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι ώστε να «συμφιλιωθεί το δικαίωμα στη διαδήλωση με τα δικαιώματα των άλλων πολιτών που ζουν και εργάζονται στο κέντρο» φέρνει στο προσκήνιο ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ.Καμίνης. Ωστόσο, παράλληλα ενεργοποιούνται και οι αντιδράσεις για τον κίνδυνο περιορισμού του δικαιώματος στη διαδήλωση, ιδίως σήμερα που εντείνονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών μέτρων. Η πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων, με συγκρότηση επιτροπής νομικών, ώστε να ετοιμαστεί ως τις αρχές του φθινοπώρου πρόταση νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, δρομολογείται σε μια καυτή περίοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Καμίνης προβάλλει το ζήτημα νομοθετήματος για τις διαδηλώσεις. Το είχε κάνει και το 2009 ως Συνήγορος του Πολίτη αλλά και στην προεκλογική περίοδο, το 2010, κατά τη διεκδίκηση της θέσης του δημάρχου Αθηναίων. Οπως, μάλιστα, λέει στο «Βήμα», «σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν καταφέρει και να μην περιορίζονται οι διαδηλώσεις αλλά και να μην εμποδίζονται οι πολίτες στη μετακίνηση ή στο επιχειρείν. Ηρθε, πιστεύω, η ώρα να ξεφύγουμε από λαϊκισμούς,από όπου και αν προέρχονται, και να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που μόνο στη χώρα μας θεωρείται σύνθετο». Επισημαίνει επίσης ότι «δεν συγχωρείται το φαινόμενο 50 άτομα να κλείνουν το κέντρο- συχνά οφείλεται και σε αποφάσεις της αστυνομίας που κλείνει χωρίς λόγο δρόμους.Θέλουμε να αποφύγουμε τον παραλογισμό. Είναι αντιδημοκράτες οι Αγγλοι που έχουν το Χάιντ Παρκ; Υπάρχουν και οι σταθερές διαδηλώσεις.Η πλατεία Συντάγματος,η πλατεία Κλαυθμώνος μπορεί να γίνουν Χάιντ Παρκ…».

Η πρωτοβουλία του για νόμο σχετικά με τις δημόσιες συναθροίσεις είχε θετική ανταπόκριση και από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου. Ηδη συγκροτήθηκε πενταμελής επιτροπή νομικών, ώστε να καταστεί δυνατόν, ως τις αρχές του φθινοπώρου, να καταρτισθεί πρόταση νόμου, την οποία ο Δήμος Αθηναίων θα καταθέσει προς τα κόμματα και τη Βουλή. Την επιτροπή απαρτίζουν ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Μ. Βροντάκης, οι συνταγματολόγοι κκ. Ν. Αλιβιζάτος, Αντ. Μανιτάκης, Ι. Κτιστάκις, και ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων κ. Αθ. Τσιούρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ