Επιτροπή έγκριτων νομικών και καθηγητών Πανεπιστημίων, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, συνεδριάζει για πρώτη φορά το μεσημέρι της Τετάρτης στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς με σκοπό την εκπόνηση νομοθετήματος για τις διαδηλώσεις.

Προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως, μεταξύ άλλων ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Μιχ. Βροντάκης και ο συνταγματολόγος κ. Ν. Αλιβιζάτος, θα συναντηθούν με τον κ. Καμίνη για να συζητήσουν σχετικά με τη διαμόρφωση πρότασης νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις. Η συνάντηση θα γίνει μια ώρα πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία έχει ορισθεί για τις 3 το μεσημέρι με θέμα την κατάσταση στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η θεσμοθέτηση κανόνων για τις διαδηλώσεις έχει διττό στόχο, σύμφωνα με τον κ. Καμίνη: να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των διαδηλωτών αλλά και τα δικαιώματα όσων κυκλοφορούν ή εργάζονται στο κέντρο της πόλης. Από καιρό επιχειρηματολογεί για το ζήτημα, χαρακτηρίζοντας αναγκαία την εξεύρεσης νομοθετικής λύσης για τις διαδηλώσεις, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι της Αθήνας και να επιδεινώνεται έτσι η ήδη βεβαρημένη οικονομική κατάσταση των εμπορικών καταστημάτων. Παράλληλα, παρά την κριτική που δέχεται, με δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία λαμβάνεται σε περίοδο όπου εντείνονται οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, ο κ. Καμίνης επιμένει ότι οι κανόνες δεν βλάπτουν αλλά αντιθέτως η παρέμβαση θα προσδώσει «μια επιπλέον αίσθηση ευνομίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων προβάλλει ως «ατολμία» των κομμάτων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, το γεγονός ότι μολονότι στο άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει τη ψήφιση από τη Βουλή νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, αυτό δεν έχει γίνει. Αποτέλεσμα είναι, όπως λέει, ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται «κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου».

Για την πρωτοβουλία αυτή και για την πρώτη συνάντηση της επιτροπής, ο κ. Καμίνης θα μιλήσει κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Παράλληλα, θα εστιάσει στη δέσμη μέτρων που δρομολογεί ο Δήμος για την αναβάθμιση του κέντρου και, όπως λένε στελέχη του επιτελείου του, επιζητώντας την υλοποίησή τους, «μακριά από ατέρμονες συζητήσεις και γενικολογίες που διαιωνίζουν την αδράνεια».