Μία ημέρα μετά τη σχετική εξαγγελία του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση, άρχισε να τίθεται σε ισχύ ο περιορισμός στις προσλήψεις συμβασιούχων στο Δημόσιο.

Με κοινή απόφαση του κ. Ραγκούση και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ορίζεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή θα συνάψουν σύμβαση μίσθωσης έργου στους δήμους της χώρας για το έτος 2011 θα είναι 8.458 άτομα. Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμη ότι η πρώτη έγκριση της τριμελούς Επιτροπής, θα παρασχεθεί για αριθμό συμβάσεων οι οποίες δεν θα υπερβαίνουν τα 3.400 άτομα.

Εξάλλου, σε άλλη απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, ορίζεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενο αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους δήμους για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα, θα είναι 6.000 άτομα. Υπενθυμίζεται ότι οι δαπάνες για τη μισθοδοσία αυτής της κατηγορίας των συμβασιούχων δεν βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά τους ίδιους τους δήμους.

Το «πλαφόν» στις προσλήψεις ωστόσο τίθεται ώστε οι δήμοι να μην έχουν υπερβάσεις ακόμη και στις δαπάνες που καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Εξάλλου, σε τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προβλέπεται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 οι ΟΤΑ θα πρέπει να δημοσιεύσουν απολογισμό για τα έσοδα. Στην περίπτωση δε κατά την οποία τα έσοδα υπολείπονται των δαπανών, θα πρέπει να προχωρήσουν σε εξοικονομήσεις πόρων ώστε να τα ισοσκελίσουν.