Σε κλίμα έντασης έναντι των αστυνομικών δυνάμεων αλλά και μίσους κατά μεταναστών, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη οι δύο συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η μία, που διοργανώθηκε από κατοίκους του κέντρου στη μνήμη του αδικοχαμένου οικογενειάρχη Μανώλη Κανταρή, που έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές τριών αγνώστων στη συμβολή των οδών Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου τα ξημερώματα της Τρίτης, σημαδεύτηκε από την παρουσία μελών ακροδεξιών οργανώσεων οι οποίοι επιχείρησαν να οργανώσουν «πογκρόμ» κατά μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Η δεύτερη, που διοργανώθηκε από οργανώσεις της αριστεράς και αντεξουσιαστών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και τον σοβαρό τραυματισμό του διαδηλωτή Γιάννη Καυκά στο πανεργατικό συλλαλητήριο της Τετάρτης, στιγματίστηκε από τα – δυστυχώς – συνήθη επεισόδια μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και αναρχικών στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ενταση υπήρξε και μεταξύ ακροδεξιών, μελών της Χρυσής Αυγής, και αντεξουσιαστών που διέμεναν στην υπό κατάληψη επί πολλά χρόνια, Βίλα Αμαλίας, στη διασταύρωση των οδών Αχαρνών και Χέυδεν.

Δεκαεννέα τραυματίες

Συνολικά 19 άτομα, τα οποία τραυματίστηκαν κατά την διάρκεια των επεισοδίων, μεταφέρθηκαν στη Πολυκλινική στην Ομόνοια και στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς».

Οι 17 από αυτούς είναι μετανάστες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πορείας τους νωρίς το απόγευμα. Μόνο ένας παρέμεινε για νοσηλεία το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς όμως η κατάστασή του να εμπνέει ανησυχία. Επίσης τέσσερις που μεταφέρθηκαν στην Πολυκλινική μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησαν για τα σπίτια τους.

Λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η πορεία διαμαρτυρίας αριστερών οργανώσεων και αντεξουσιαστών για τον τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή, Γιάννη Καυκά, άγνωστοι ξυλοκόπησαν δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής στην οδό Ακαδημίας και έκλεψαν το όπλο από έναν εξ αυτών. Το όπλο βρέθηκε τελικά λίγη ώρα αργότερα σε κοντινή απόσταση ενώ οι δράστες αναζητούνται. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 49 προσαγωγές και συνελήφθη ένας αλλοδαπός για τραυματισμό και φθορές.

Τρισάγιο και πορεία

Στις 16.00 το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 3.000 άτομα, κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του 44χρονου Μανώλη Κανταρή, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη του.

Στην πορεία που ακολούθησε προς το δημαρχείο Αθηναίων, παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής, δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι βιαιοπραγίες κατά μεταναστών που έτυχε να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και κυρίως πέριξ της πλατείας Ομονοίας και επί της οδού Αθηνάς, παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Πρωταγωνιστούσαν δε σε αυτά κυρίως ακροδεξιοί, οι οποίοι ξυλοκόπησαν πολλούς μετανάστες, ενώ προξένησαν και ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας. Μετά την επιστροφή της πορείας προς την 3ης Σεπτεμβρίου, δεκάδες ακροδεξιοί διασπάστηκαν σε ομάδες. Μία εξ αυτών επιχείρησε να πλησιάσει την κατάληψη της Βίλας Αμαλία, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, όπου βρίσκονταν αντεξουσιαστές που είχαν σχηματίσει ομάδες περιφρούρησης.

Ακολούθησαν μικροσυμπλοκές και τελικά αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ υπήρξε «κυνηγητό» στα στενά της περιοχής με αποτέλεσμα την προσαγωγή 48 ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο. Επίσης άλλες ομάδες ακροδεξιών κυνήγησαν και χτύπησαν μετανάστες στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Βικτωρίας.

Μικρής έκτασης επεισόδια

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ξεκίνησε η πορεία αριστερών και αντεξουσιαστικών οργανώσεων μπροστά από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, που από το μεσημέρι τελούσε υπό κατάληψη.

Οταν η πορεία έφτασε στο Σύνταγμα κουκουλοφόροι επιτέθηκαν σε αστυνομικούς των ΜΑΤ πετώντας διάφορα αντικείμενα. Οι αστυνομικοί τους καταδίωξαν χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Οι κουκουλοφόροι κατευθυνόμενοι προς τα Προπύλαια έσπασαν κομμάτια από μάρμαρο από την πρόσοψη πολυκαταστήματος και από κολώνες τα οποία πετούσαν προς τους αστυνομικούς ενώ έκαναν και ρίψη βομβών μολότοφ.

Παράλληλα έβαζαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

Η ένταση παρέμενε ως αργά το βράδυ στο ύψος των Προπυλαίων όπου νεαροί πετούσαν πέτρες προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στον πεζόδρομο της Κοραή. Κατά τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε τρία καταστήματα και σε ένα γραφείο εταιρείας.

Πορείες σε όλη τη χώρα

Πορείες διαμαρτυρίας για τον ξυλοδαρμό του Γιάννη Καυκά από άνδρες των ΜΑΤ, διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας το απόγευμα της Πέμπτης. Σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Καβάλα, Μυτιλήνη, Ηράκλειο, Σέρρες, Καρδίτσα, Γιάννινα και Κόρινθο, εκατοντάδες άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την αστυνομική βία που στιγμάτισε το πανεργατικό συλλαλητήριο της Τετάρτης.