Κλεφτοπόλεμος μεταξύ ακροδεξιών, αναρχικών και αστυνομικών δυνάμεων διεξήχθη όλο το απόγευμα της Πέμπτης στο κέντρο της Αθήνας. Παράλληλα, επιθέσεις κατά μεταναστών σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας κατοίκων του κέντρου, αλλά και μελών ακροδεξιών οργανώσεων, στη μνήμη του 44χρονου Μανώλη Κανταρή που δολοφονήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης από τρεις αγνώστους στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρίου και Ηπείρου.

Στο περιθώριο της πορείας διαμαρτυρίας αριστερών οργανώσεων και αντεξουσιαστών για τον τραυματισμό του διαδηλωτή, Γιάννη Καυκά, κατά τη διάρκεια του πανεργατικού συλλαλητηρίου, άγνωστοι ξυλοκόπησαν δύο αστυνομικούς της Ασφάλειας στην οδό Ακαδημίας και έκλεψαν το όπλο από έναν εξ αυτών.


Δεκαπέντε άτομα μεταφέρθηκαν ως το βράδυ της Πέμπτης στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς» και άλλα τέσσερα στην πολυκλινική Αθηνών, ως αποτέλεσμα των επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Δεκαεπτά εξ αυτών είναι μετανάστες, οι οποίοι ξυλοκοπήθηκαν από μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κατά τη διάρκεια της πορείας τους νωρίς το απόγευμα.

Σύμφωνα με τους γιατρούς φέρουν τραύματα από ξυλοδαρμό, αλλά η κατάστασή τους δεν εμπνέει ανησυχία για τη ζωή τους.

Από τους 19 τραυματίες, ένας θα παραμείνει στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους.

Όλα τα περιστατικά ξυλοδαρμού των μεταναστών συνέβησαν στην περιοχή της Πλατείας Βικτωρίας.

Τρισάγιο και πορεία
Στις 16.00 το απόγευμα της Πέμπτης, περίπου 2.500 άτομα, κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας αλλά και μέλη της Χρυσής Αυγής, είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση στο σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Κανταρή, όπου τελέστηκε και τρισάγιο στη μνήμη του. Στην πορεία που ακολούθησε τη συγκέντρωση, δεν έλειψαν τα επεισόδια και οι βιαιοπραγίες κατά μεταναστών που έτυχε να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Πρωταγωνιστούσαν δε σε αυτά κυρίως ακροδεξιοί, οι οποίοι ξυλοκόπησαν δεκάδες μετανάστες, ενώ προξένησαν και ζημιές σε καταστήματα αλλοδαπών στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η προσπάθεια της Αστυνομίας επικεντρώθηκε κυρίως στο να μην συναντηθεί η πορεία κατοίκων αλλά και μελών ακροδεξιών οργανώσεων σε κανένα σημείο με την προγραμματισμένη για τις 18.00 συγκέντρωση αριστερών οργανώσεων στα Προπύλαια, με αφορμή τον σοβαρό τραυματισμό 31χρονου διαδηλωτή, την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια πανεργατικού συλλαλητηρίου.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι συναντήσεις: μετά την επιστροφή της πορείας προς την 3ης Σεπτεμβρίου, δεκάδες ακροδεξιοί επιχείρησαν να πλησιάσουν την κατάληψη της Βίλας Αμαλία, στη συμβολή των οδών Χέυδεν και Αχαρνών, όπου βρίσκονταν αντεξουσιαστές. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο έκαναν χρήση χημικών για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ενώ υπήρξε «κυνηγητό» στα στενά της περιοχής με αποτέλεσμα την προσαγωγή 48 ατόμων από τον ακροδεξιό χώρο.

Στις 18.00 ήταν προγραμματισμένη η πορεία αριστερών και αντεξουσιαστικών οργανώσεων από τα Προπύλαια που παραμένουν υπό κατάληψη. Λίγη ώρα νωρίτερα, άγνωστοι επιτέθηκαν σε δύο αστυνομικούς με πολιτικά, επί της οδού Ακαδημίας και αφού τους ξυλοκόπησαν άρπαξαν το υπηρεσιακό περίστροφο του ενός και εξαφανίστηκαν.