Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., η οποία εκδόθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι, από την έρευνα που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκαν τα στοιχεία των τριών αστυνομικών των ΜΑΤ, που εμφανίζονται σε βίντεο να κτυπούν πεσμένο στο οδόστρωμα διαδηλωτή, κατά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Αστυνομίας οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί «επιδεικνύουν βάναυση συμπεριφορά σε βάρος πολίτη».

Οι τρεις αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, όπως και ο επικεφαλής αξιωματικός της διμοιρίας τους, ενώ διατάχθηκε ένορκη διοικητική εξέταση. Παράλληλα διενεργείται προανάκριση σχετικά με το περιστατικό, υπό την εποτπεία εισαγγελέα.

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας επισημαίνεται ότι τα στοιχεία του πολίτη δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής ενώ ούτε ο ίδιος έχει προβεί σε καταγγελία του περιστατικού στις Αρχές.

Ευθύνες των ανδρών μίας διμοιρίας των ΜΑΤ – συγκεκριμένα περίπου 15 αστυνομικών, οι οποίοι ήταν παρόντες στο επεοσόδιο – που συγκρούστηκε με τους διαδηλωτές στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος των οδών Βουκουρεστίου και Αμερικής, διερευνά η ΕΛΑΣ για τον σοβαρό τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή Γιάννη Καυκά.

Δεύτερη έρευνα γίνεται και για τον άγριο ξυλοδαρμό διαδηλωτή, που απεικονίζεται σε βίντεο, το οποίο έχει δει το φως της δημσιότητας, ενώ στο μικροσκόπιο έχουν τεθεί όλες οι περιπτώσεις διακομιδής τραυματιών στο νοσοκομείο για να διακριβωθούν οι συνθήκες, υπό τις οποίες τραυματίσθηκαν.

Ενα από τα σημεία που στρέφεται η έρευνα της ΕΛΑΣ είναι να προσδιορισθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των αστυνομικών οι οποίοι, όπως τουλάχιστον λένε ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, «ενώ φαίνεται να ενημέρωσαν αρχικά ότι δεχονται επίθεση με μολότοφ και πέτρες από ομάδα διαδηλωτών δεν είπαν οτιδήποτε για την δική τους … αντεπίθεση, τον ξυλοδαρμό των νεαρών και την ύπαρξη τραυματιών» .

Οπως υποστήριξε υψηλοβαθμο στελεχος της ΕΛΑΣ, «μάθαμε τί έγινε περίπου μια ώρα αργότερα, όταν είχαμε σχετικές ειδοποιήσεις από το ΕΚΑΒ. Κι όταν ρωτήσαμε τον επικεφαλής τι συνέβη μας είπε ότι ήταν κατειλημμένες οι γραμμές και δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ» .

Νέος κύκλος βίας
Την ίδια ώρα η ηγεσία της ΕΛΑΣ και το υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φοβούνται νέο κύκλο σοβαρών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, κατά τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, σήμερα Πέμπτη, γι’ αυτό και έχει ζητηθεί γενική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων.

Ως προς την έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, το πρώτο μέρος της αφορά τον τραυματισμό του 30χρονου διαδηλωτή, ο οποίος μετά τη χειρουργική επέμβαση που υπεβλήθη, νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νικαίας σε ιδιαιτέρως σοβαρή κατάσταση.

Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων του ο νεαρός τραυματίστηκε από την επίθεση των αστυνομικών στην οδό Πανεπιστημίου. Στοιχείο που κατευθύνει τις έρευνες των αξιωματικών της ΕΛΑΣ είναι η διαπίστωση του ιατρών του νοσοκομείου ότι ο νεαρός φέρει κτυπήματα στο κεφάλι από αμβλύ και ίσως μεταλλικό όργανο, με πιθανολόγηση ότι πρόκειται για εξάρτημα πυροσβεστήρα.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ που διεξάγουν την έρευνα, σε συνενόηση με τον αρμόδιο εισαγγελέα, έχουν ζητήσει από όλους τους αστυνομικούς των ΜΑΤ που βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας και οι οποιοι κουβαλούσαν ατομικούς πυροσβεστήρες για να τους παραδώσουν προκειμένου να γίνει εξέταση DNA (ή με άλλες μεθόδους) προκειμένου να διαπιστωθεί αν με κάποιον από αυτούς κτυπήθηκε ο νεαρός διαδηλωτής.

Σημειώνεται ότι σε κάθε διμοιρία των ΜΑΤ υπάρχουν δύο τρείς αστυνομικοί που κουβαλούν ατομικούς πυροσβεστήρες για να βοηθούν συναδελφους τους, οι οποίοι έχουν δεχθεί επιθέσεις με βόμβες μολότοφ.

Η δεύτερη παράμετρος της έρευνας αφορά τις κινήσεις των ανδρών της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, όπου εικονίζεται στο βίντεο να κτυπούν άγρια με τα γκλομπ διαδηλωτές πεσμένους στο έδαφος. Πιθανολογείται ότι ένας από αυτούς που τραυματίστηκε σε αυτήν την φάση ήταν και ο βαριά τραυματισμένος διαδηλωτής, χωρίς οι αστυνομικοί που πραγματοποιούν την έρευνα να είναι απολύτως βέβαιοι για αυτό.

Εντός της ημέρας είναι πιθανόν μάλιστα να υπάρξει προσαγωγή των αστυνομικών της συγκεκριμένης διμοιρίας των ΜΑΤ για να τους αποδοθούν ευθύνες για τον ξυλοδαρμό των διαδηλωτών, στις σκηνές που απεικονίζονται στο σχετικό βίντεο και έχουν εξοργίσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.


Φαύλος κύκλος
Προβληματισμός και κατήφεια στους διαδρόμους του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά τα χθεσινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και την υπέμετρη χρήση βίας από ορισμένους αστυνομικούς των ΜΑΤ.

Ακόμα και ανάμεσα στους άντρες των ΜΑΤ, που βιώνουν με ανάλογη ένταση τέτοιες στιγμές γνωρίζοντας ότι και η δική τους ζωή κινδυνύει, υπήρξαν φωνές που καταδίκασαν τα όσα συνέβησαν χθες από συναδέλφους τους.

«Κανείς υγιείς σκεπτόμενος συνάδελφος δεν μπορεί να πει ότι καλά έκαναν», είπε στο «ΒΗΜΑ» αστυνομικός που υπηρετεί στη συγκεκριμένη υπηρεσία.

«Παρατηρήθηκαν ακρότητες. Δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό. Τα βίντεο είναι αδιάψευστος μάρτυρας. Δυστυχώς υπάρχουν ορισμένοι «ανεγκέφαλοι» μέσα στα ΜΑΤ και θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως υπάρχουν όρια όταν γίνεται μια επιχείρηση», λένε εξοργισμένοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας επίσης στο «ΒΗΜΑ» ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής κ. Σπήλιος Κρικέτος σημείωσε ότι «υπάρχουν δυο παράμετροι στο ζήτημα. Η μια είναι ότι δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο 300 «λεβέντες» να καίνε το κέντρο της Αθήνας. Η άλλη είναι πως όπου υπήρξε αστυνομική βία να αποδοθούν ευθύνες σε όποιον τις έχει».

Συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών αναρωτήθηκαν, πάντως, εάν τίθεται και θέμα ευθύνης των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Χθες έγιναν δυο συγκεντρώσεις. Πώς είναι δυνατόν στην πορεία του ΠΑΜΕ να μην ανοίξει ρουθούνι και στην αντίστοιχη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ να γίνουν επεισόδια; Μήπως δεν είχαν φροντίσει να περιφρουρήσουν σωστά την κινητοποίηση;» έλεγαν χαρακτηριστικά.

Και σημείωναν: «Είναι φαύλος κύκλος. Συνήθως κάνουμε «ανακύκλωση» συλληφθέντων, γιατί όσοι συνελήφθησαν χθες το βράδυ, θα είναι σήμερα σπίτι τους, όπως κάθε φορά. Γι’ αυτό όμως δεν ευθύνεται ο αστυνομικός, αλλά η Δικαιοσύνη.»

Ανακοίνωση του νοσοκομείου Νικαίας για τον 30χρονο

Ο τραυματίας εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένος υπό καταστολή και μηχανικό αερισμό, αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας που υπογράφει ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Χρήστος Ρέσσος και εξεδόθη πριν από λίγο.

Ειδικότερα σχετικά με την κατάσταση υγείας του 30χρονου φοιτητή επισημαίνονται τα εξής:

«Η μετεγχειρητική κλινική εικόνα είναι αμετάβλητη.
Η δεύτερη μετεγχειρητική αξονική τομογραφία εγκεφάλου, στην οποία υπεβλήθη ο τραυματίας σήμερα το πρωί, εμφανίζει εμμονή του ήπιου μετατραυματικού εγκεφαλικού οιδήματος, όπως επίσης και παρουσία λίγων αιματηρών στοιχείων στην περιοχή του αφαιρεθέντος αιματώματος.
Συνεχίζεται η συντηρητική αγωγή και θα γίνει επανέλεγχος με νέα αξονική τομογραφία.
Στο νοσοκομείο επίσης νοσηλεύονται άλλοι 4 προσκομισθέντες τραυματίες, που η γενική τους κατάσταση δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία».