Η φάβα και το ασύρτικο κρασί είναι τα δύο σαντορινιά προϊόντα που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Στον ίδιο δρόμο επιχειρεί τώρα να βαδίσει και το τρίτο προϊόν – σήμα κατατεθέν – του νησιού, η μικρόκαρπη ντομάτα, το περίφημο σαντορινιό ντοματάκι.

«Εχουμε ήδη καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναμένουμε» λέει ο κ. Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος του διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, η οποία αυτή τη στιγμή αριθμεί περισσότερα από 1.000 ενεργά μέλη.

Ο κ. Καφούρος όπως και άλλοι σαντορινιοί παραγωγοί και επιχειρηματίες βρέθηκαν στα μέσα της εβδομάδας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας σε μια εκδήλωση για τα προϊόντα του νησιού τους.

«Η αναγνώρισης της μικρόκαρπης ντομάτας ως ΠΟΠ θα βοηθήσει την εμπορική της πορεία της, η οποία ήδη είναι πετυχημένη σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σημειωτέον, ότι η τιμή παραγωγού για το ντοματάκι Σαντορίνης που χρησιμοποιείται στην παρασκευή ντοματοπελτέ, είναι στα 70 λεπτά το κιλό, τιμή δεκαπλάσια από ό,τι για τις άλλες ντομάτες», επισημαίνει ο κ. Καφούρος.

Το ότι οι Σαντορινιοί αγρότες έφτασαν, εν μέσω κρίσης, στην Αθήνα και στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας για να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να κυνηγήσουν τις ευκαιρίες είναι ενδεικτικό της γεωργικής «άνοιξης», που ζει αυτή τη στιγμή το νησί.

Πλάι στον τουρισμό, που ήταν και παραμένει η Νο1 οικονομική δραστηριότητα, η γεωργία – κάποτε κύριο επάγγελμα για τους περισσότερους σαντορινιούς – παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια μια καινούργια δυναμική.

«Αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται στη Σαντορίνη 13.000 στρέμματα αμπέλια, 2.000 στρέμματα φάβας, και 400 στρέμματα ντομάτας. Οσον αφορά την ντομάτα και τη φάβα, οι αριθμοί είναι υπερδιπλάσιοι σε σχέση με πέντε χρόνια πριν. Τα προϊόντα μας θεωρούνται όλα άριστης ποιότητας και εξάγονται σε Ευρώπη και Αμερική», παρατηρεί ο κ. Καφούρος.

Στα επόμενα σχέδια των σαντορινιών παραγωγών είναι και η ανάπτυξη του αγροτουρισμού. «Ο οινοτουρισμός αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία ώστε το νησί μας να γίνει ένας προορισμός και για τις τέσσερις εποχές του χρόνου», λένε οι καλλιεργητές και οι παραγωγοί του νησιού.

Ηδη το οινοποιείο της Ενωσης δέχεται χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, αλλά όπως σημειώνουν «αυτό που προέχει είναι η διάσωση του αμπελώνα της Σαντορίνης, ο οποίος απειλείται από την άναρχη και ανεξέλεγκτη δόμηση».

Πολύ μικρή – πολύ νόστιμη

Η καλλιέργεια της ντομάτας στη Σαντορίνη ξεκίνησε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Το σαντορινιό ντοματάκι είναι μοναδικό στο είδος του. Η ποικιλία του είναι μικρόκαρπη, χοντρόφλουδη και θαμνώδης με καρπούς, που πολλές φορές συναγωνίζονται το μέγεθος του κερασιού.

Ο φλοιός της μίνι ντομάτας είναι σκληρός και η γεύση της μοναδική, ενώ ανάλογης ποιότητας είναι και ο τοματοπολτός που παράγεται από αυτήν. Καλλιεργείται σε έδαφος άνυδρο και ηφαιστειογενές. Το αποτέλεσμα είναι ένας καρπός γλυκός και ταυτόχρονα ελαφρά όξινος.

Η νωπή νομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και σε πολύτιμα συστατικά (λυκοπένιο) με ευεργετικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.