Η Ελλάδα συνεχίζει να υποστηρίζει την ελεύθερη διακίνηση των ευρωπαίων πολιτών, επισήμανε σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων ταξιδιωτών από τρίτες χώρες που θα μεταβούν ακτοπλοϊκώς από τα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας προς Ιταλία.

Ο κ. Παπουτσής, το απόγευμα της Τρίτης, συμμετείχε σε σύσκεψη, παρουσία των Αρχηγών ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικού Σώματος, του διοικητή της ΕΥΠ και εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο εξέτασης του εθνικού σχεδίου Ελλάδας – Σένγκεν και όπως σημείωσε «συνέπεσε με την πρόταση των κυρίων Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υπάρξει αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν και την απαντητική επιστολή του προέδρου της Ε.Ε. κ. Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα».

Επίσης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι είναι υπέρ της συνέχισης και ενίσχυσης των ελέγχων στα κοινοτικά σύνορα και της συνεργασίας με τον οργανισμό Φρόντεξ. Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις που κατατέθηκαν προς την Κομισιόν ο κ. Παπουτσής είπε ότι εφόσον ισχύσουν έρχονται σε αναντιστοιχία με τη θέληση των ευρωπαίων πολιτών, θα έχει αρκετές επιπτώσεις και θα επιστρέψουμε στην προ Ευρωπαϊκής Ενωσης εποχή.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, αναμένει τις όποιες σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τότε θα τις εξετάσει η κυβέρνηση ενώ το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση και στην επόμενη συνάντηση που θα έχει με τους ευρωπαίους ομολόγους του στις 12 Μαϊου.