Σε ένα διαμέρισμα τετάρτου ορόφου της οδού Κρήνης στην Κυψέλη εστιάζεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του εμπρησμού του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου, στις 5 Μαίου 2010, που κόστισε την ζωή σε τρεις τραπεζικούς υπαλλήλους.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε από το συγκεκριμένο σπίτι αλλά κι από τρεις άλλες κατοικίες στα Εξάρχεια και στο Νέο Ηράκλειο σε προσαγωγές τριών υπόπτων ηλικίας 36, 32 και 19 ετών που φέρεται να πρωτοστάτησαν στις εμπρηστικές επιθέσεις εκείνης της ημέρας.

Τα τρία άτομα μετά από παραγγελία των δικαστικών αρχών κλήθηκαν να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις σχετικά με την φονική επίθεση, αφού φέρεται να υπάρχουν ενδεικτικά – αλλά όχι αποδεικτικά – στοιχεία σε βάρος τους, κυρίως από κάμερες και μαρτυρίες αυτοπτών.

Οι τρεις ύποπτοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο κι είχαν προσαχθεί παλαιότερα και για συμμετοχή σε άλλα επεισόδια.

Το βράδυ της Παρασκευής προσήχθη για την επίθεση στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στις 5 Μαΐου 2010, και ένας 26χρονος από το Καζακστάν που φαίνεται να είχε ενταχθεί από στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Η προσαγωγή του έγινε από σπίτι στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο 27χρονος αλλοδαπός είχε συλληφθεί το 2003 σε επεισόδια στην Αθήνα στην διάρκεια της τελετής υπογραφής για την προσχώρησης δέκα νέων χωρών – μελών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο διαμέρισμα της οδού Κρήνης διέμενε μαζί με την φίλη του ο 36χρονος προσαχθείς που φέρεται – σύμφωνα με την δικογραφία που σχημάτισε η ΕΛ.ΑΣ. – να συμμετείχε σε εμπρηστικές επιθέσεις της 5ης Μαίου 2010.

Επιπλέον εικονίζεται σε οπτικό υλικό να ρίχνει μολότοφ στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» απέναντι από την τράπεζα Marfin, λίγα δευτερόλεπτα προτού σημειωθεί κι ο φονικός εμπρησμός του τραπεζικού καταστήματος της οδού Σταδίου.

Ο 36χρονος φέρεται συνιδιοκτήτης ενός μπαρ στα Εξάρχεια που θεωρείται από τους αστυνομικούς ως «στέκι» της ομάδας των αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν στον εμπρησμό της Marfin. Επιπλέον στο ίδιο μπαρ είχε πραγματοποιηθεί επιδρομή της ΕΛ.ΑΣ.το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2009, ύστερα από την επίθεση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» στο υπουργείο Πολιτισμού. Στην έρευνα αυτή ανακαλύφθηκε – σε ένα πατάρι – ένα όπλο και σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος του 36χρονου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διέθεταν τους τελευταίους μήνες πληροφορίες ότι «ο 36χρονος μαζί με τρεις ακόμη αντιεξουσιαστές, εκ των οποίων δύο γυναίκες, είχαν πιθανόν επαφές με μέλη ενόπλων οργανώσεων στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη, αλλά και με ποινικούς που σχετίζονταν με το ελληνικό αντάρτικο πόλης. Ανάμεσα στους ποινικούς που φέρεται να είχαν σχέσεις ήταν κι ο 45χρονος καταζητούμενος Βασίλης Παλαιοκώστας. Ορισμένοι από την ίδια ομάδα έχουν συσχετισθεί και με το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» των ένοπλων οργανώσεων, όπου συνεισφέρουν και διάφοροι ποινικοί. Ακόμη μέλος της ίδιας παρέας ατόμων από το ίδιο στέκι στα Εξάρχεια είχε κατηγορηθεί και για ληστεία σε τράπεζα στην Εύβοια πριν από μερικούς μήνες»…

Στο διαμέρισμα της οδού Κρήνης πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, παρουσία εισαγγελέα, αναζητώντας στοιχεία που σχετίζονταν με τις εμπρηστικές επιθέσεις της 5ης Μαίου 2010 ή με άλλες έκνομες ενέργειες. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη κατοικία είχε ενοικιασθεί πριν από ένα περίπου χρόνο, με τα πραγματικά στοιχεία του υπόπτου.

Οι γείτονες μίλησαν «για έναν σοβαρό κι ήσυχο άνθρωπο που ποτέ δεν είχε προκαλέσει το παραμικρό σχόλιο… «Στην οδό Σκύρου – κοντά στο διαμέρισμα της οδού Κρήνης – βρέθηκε και μια μοτοσικλέτα που φέρεται να ανήκει σε άτομο του αντιεξουσιαστικού χώρου που είχε επαφές με τον 36χρονο προσαχθέντα.

Σημειώνεται ότι για έναν από τους άλλους υπόπτους για συμμετοχή στον εμπρησμό της Marfin είχαν υπάρξει στο παρελθόν ορισμένες πληροφορίες ότι ίσως σχετίζεται και με την δράση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς όμως ποτέ να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο κι η σχετική πληροφορία αποδείχθηκε αναξιόπιστη…

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.για να διαλευκάνουν τον εμπρησμό της Marfin ανέλυσαν περισσότερα από 90 βίντεο από κάμερες της ΕΛ.ΑΣ.και καταστημάτων σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας όπου φαίνεται να αποτυπώνονται οι κινήσεις των βασικών υπόπτων. Παράλληλα οι αστυνομικοί έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 70 καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων, κι όχι μόνο, προκειμένου να τεκμηριώσουν την εμπλοκή των προαναφερόμενων υπόπτων.

Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση της υπόθεσης φέρεται να έχουν διαδραματίσει δύο αυτόπτες μάρτυρες ένας καταστηματάρχης και ένας διερχόμενος πολίτης που έδωσαν σαφείς, αναλυτικές μαρτυρίες για τους δράστες των εμπρηστικών επιθέσεων και τους ανεγνώρισαν σε φωτογραφίες που τους επέδειξαν αμέσως μετά οι αστυνομικοί.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες, είχε αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολούθησης των υπόπτων αλλά και καταγραφής κλήσεων κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να τεκμηριωθεί η εμπλοκή των συγκεκριμένων ατόμων.

Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται πιθανόν κι η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Γεώργιο Καλούδη ο οποίος χειρίζεται τον φάκελο των σοβαρών ελλείψεων σε θέματα πυρασφάλειας που είχε το υποκατάστημα της Marfin. Ο δικαστικός λειτουργός έχει ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. συμπληρωματικά στοιχεία για τις κινήσεις και τις σωματικές βλάβες που είχαν υποστεί κι άλλοι υπάλληλοι της τράπεζας οι οποίοι είχαν διασωθεί προκειμένου να υπάρξουν οι επόμενες κινήσεις τους…