Το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας που θα αποτελεί στο μέλλον το «εισιτήριο» κάθε εκπαιδευτικού για την πρόσληψη του στα σχολεία, ενεργοποιείται από το υπουργείο Παιδείας. Ηδη, διαβιβάστηκε σε όλα τα πανεπιστήμια, έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνονται οι προϋποθέσεις για την εξασφάλισή του. Οπως είναι γνωστό, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο στο μέλλον για όσους θέλουν να διοριστούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, το πιστοποιητικό σε πρώτη φάση θα δίνεται με τη μορφή βεβαίωσης επιτυχούς παρακολούθησης ειδικού προγράμματος σπουδών, τουλάχιστον 6μηνης διάρκειας. Η βεβαίωση αυτή θα παρέχεται από τα τμήματα των πανεπιστημίων που προσφέρουν αντίστοιχα προγράμματα. Βέβαια, οι απόφοιτοι Παιδαγωγικών τμημάτων, εξαιρούνται από αυτή τη διαδικασία καθώς δεν είναι απαραίτητο να πιστοποιήσουν την παιδαγωγική και διδακτική τους επάρκεια.

Οι λεπτομέρειες
Οπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας:
– Η βασική εκπαίδευση των εκπαιδευτικών θα γίνεται στα πανεπιστήμια σε επίπεδο της Σχολής.

– Το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας μπορεί να αποτελείται από 8-10 εξαμηνιαία μαθήματα που θα αναπτύσσονται από το πέμπτο έως και το τελευταίο εξάμηνο σπουδών.

– Το Ειδικό Πρόγραμμα Σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής μπορεί να αποτελείται από δύο ενότητες μαθημάτων: την ενότητα των μαθημάτων υποδομής (π. χ. Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Συγκριτική Παιδαγωγική, Αναπτυξιακή Ψυχολογία, Εκπαιδευτική Ψυχολογία) και την ενότητα μαθημάτων Ειδικής Διδακτικής (π. χ. Διδακτική των Μαθηματικών, της Ιστορίας, Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, Παιδαγωγικές Εφαρμογές ειδικών αντικειμένων)