Απορρίπτουν τα συμπεράσματα της έκθεσης του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ. Εκπρόσωποι των εργαζομένων, δήλωσαν πως, σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους και τη λειτουργία των μονάδων, η έκθεση εμφανίζει ανακρίβειες, γενικεύσεις και αυθαίρετα συμπεράσματα και πρόσθεσαν ότι θα αντιδράσουν με κάθε νόμιμο τρόπο.

Στο πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αναφέρεται μεταξύ άλλων, για το διάστημα από το 2003 έως και το 2010, «αυξημένη δαπάνη για μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού, σειρά προνομίων, μεταξύ των οποίων και ετήσια ενίσχυση του ταμείου αλληλεγγύης του συλλόγου εργαζομένων σε ποσοστό 1% του ετήσιου προϋπολογισμού του οργανισμού, γενικότερη ευχέρεια καταβολής υπερωριών και αμοιβών σε επιτροπές, μη εναρμόνιση της δαπάνης των εξόδων κίνησης με τις κείμενες διατάξεις».

Οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, αμφισβητούν την ύπαρξη ειδικών προνομίων και υποστηρίζουν ότι οι ελεγκτές θέτουν στην ουσία σε αμφισβήτηση τη δυνατότητα των εργαζομένων να συνάπτουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με οργανισμό ο οποίος ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γιάννης Κακλαμάνης είπε ότι υπάρχουν στοιχεία του πορίσματος τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ότι σε καμιά περίπτωση οι αυξήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι της τάξης του 182%, ενώ διέψευσε ότι οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ, έχουν ασφάλεια αστικής ευθύνης ή ότι υπάρχει ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο των εργαζομένων. Απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις για υπερβολική αύξηση των συνδικαλιστικών αδειών ή των ωρών απουσίας.

Υποστήριξε ότι η έκθεση βασίζεται στη γενίκευση μεμονωμένων περιπτώσεων όπως των αμοιβών των γιατρών της κινητής μονάδας που αμείβονται με το σύστημα των εφημεριών του ΕΣΥ, και καταλήγει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που αφορούν τόσο τη λειτουργία όσο και τη φιλοσοφία των προγραμμάτων, τη θεραπευτική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς είναι δυνατόν να είναι ανακριβή τα συμπεράσματα του πορίσματος σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους όχι όμως και σε ό,τι αφορά διαχειριστικές πράξεις της διοίκησης, ο πρόεδρος του Σωματείου είπε ότι οι επιθεωρητές έκαναν επιλεκτική αξιολόγηση όπως το γεγονός ότι διερεύνησαν τις διαχειριστικές πράξεις της διοίκησης από το 2004 έως και τις αρχές του 2010 ενώ τις δαπάνες αμοιβών από το 2003.

Τόνισαν πάντως, ότι αναγνωρίζουν την ύπαρξη προβλημάτων, τα οποία στο μεγαλύτερο βαθμό δεν οφείλονται στην κακοδιαχείρηση αλλά στην έλλειψη πόρων – η οποία καθιστά αδύνατη τη δημιουργία νέων μονάδων και προβληματική την περαιτέρω τη λειτουργία αυτών που υπάρχουν.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επιχειρείται η απαξίωση του οργανισμού και έκαναν λόγο για μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της απεξάρτησης και της θεραπείας, ενώ υποστήριξαν ότι υπάρχουν λύσεις οι οποίες μπορούν να εξευρεθούν μέσα από διάλογο όλων των εμπλεκομένων την καταγραφή και την ιεράρχηση των αναγκών με γνώμονα το συμφέρον των πασχόντων και του κοινωνικού συνόλου και όχι το κόστος.