Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο. Οι αλλαγές στο Λύκειο θα είναι σαρωτικές και θα εφαρμοστούν σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών που θα ανακοινωθούν ωστόσο, είναι η αλλαγή της φιλοσοφίας στην διδασκαλία των μαθημάτων, η κατάργηση των επιστημονικών πεδίων και η αντικατάσταση τους από δυο κατευθύνσεις στην Β΄τάξη του Λυκείου και τρεις στην Γ΄τάξη του Λυκείου.

Το υπουργείο Παιδείας δεν θα ανακοινώσει ακόμη τις αναλυτικές προτάσεις του για το εξεταστικό σύστημα που θα αλλάξει από την σχολική χρόνια 2013-14.

Παράλληλα, η εκπαιδευτική πολιτική που θα ανακοινωθεί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εργασίες και τα ερευνητικά σχέδια που θα καλούνται να κάνουν οι μαθητές. Πρόκειται για μορφή μικρών «πτυχιακών» εργασιών που θα εκπονούν και θα παραδίδουν οι μαθητές. Μάλιστα, θα παραδίδουν ένα τέτοιο ερευνητικό σχέδιο ανά τετράμηνο και το αποτέλεσμα του θα βαθμολογείται και θα συνυπολογίζεται για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας:

– Στην Α΄ Λυκείου δεν θα υπάρχουν πλέον επιστημονικά πεδία και κατευθύνσεις. Όλοι οι μαθητές θα παρακολουθούν μαθήματα γενικής παιδείας υποχρεωτικά για όλους.

– Στην Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα έχουν δυο βασικές κατευθύνσεις σπουδών, την Θετική (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία ΚΛΠ.) και την Θεωρητική (Γλώσσα, Φιλολογίες, Ιστορία ΚΛΠ.).

– Στην Γ ΄Λυκείου θα εισάγεται μια τρίτη επιστημονική κατεύθυνση και θα διαχωρίζονται έτσι οι ανθρωπιστικές επιστήμες (Νομικές Σχολές, Κοινωνιολογίες, Κοινωνικές Επιστήμες, Παιδαγωγικές Σχολές).