Παχύσαρκα είναι τέσσερα στα δέκα παιδιά στην Ελλάδα. Από το 1997 έως το 2009, το ποσοστό των παιδιών με παχυσαρκία αυξήθηκε περισσότερο από 50%, ενώ η αερόβια αντοχή των μαθητών μειώθηκε την τελευταία δεκαετία περισσότερο από 5%. Το τελευταίο στοιχείο είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό, καθώς η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων περίπου κατά 150%. Επίσης, μόνο το ένα στα δύο παιδιά παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα. Εννέα στα δέκα παιδιά βλέπουν τηλεόραση ακόμη και σε καθημερινή βάση.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από μελέτες που έγιναν στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Αξιολόγηση Σωματικής Διάπλασης, Διατροφικών Συνηθειών και Σωματικής Δραστηριότητας». Την επιστημονική επιμέλεια του έργου έχει ο καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λ. Συντώσης.

«Η αδυναμία ρύθμισης του σωματικού βάρους συνδέεται συχνά με την κακή διατροφή και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Η παχυσαρκία, όταν συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας (άσκηση) και χαμηλή αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) αποτελεί μεγάλη απειλή για την υγεία των παιδιών», επισημαίνει ο καθηγητής.
Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε στα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, σε δείγμα 867.000 μαθητών. Τα ευρήματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων έχουν ως ακολούθως:

– Το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών τα τελευταία 13 έτη αυξήθηκε περίπου 30% (19,5% το 1997 και 26% το 2009) σε αστικές και αγροτικές περιοχές.
– Το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών αυξήθηκε περισσότερο από 50% σε όλη τη χώρα (7,7% το 1997 και 11,8% το 2009). Το ποσοστό αυτό είναι ανάμεσα στα ψηλότερα στην Ευρώπη.
– Σήμερα, περίπου τέσσερα στα δέκα ελληνόπουλα είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
– Η αερόβια αντοχή (φυσική κατάσταση) των μαθητών Δημοτικού την τελευταία δεκαετία μειώθηκε περισσότερο από 5%. Η μείωση αυτή αυξάνει τον κίνδυνο για ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων περίπου κατά 150%.
– Μόνο το 45% των παιδιών παίζει εκτός σπιτιού, έστω και λίγο κάθε μέρα, ενώ το 90% αυτών βλέπει τηλεόραση συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ή ακόμη και κάθε μέρα.
– Μόνο το 72% των αγοριών και το 56% των κοριτσιών ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα (60 λεπτά ημερησίως).
– Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, και ιδιαίτερα αυτών με μεγαλύτερο βάρος, βαθμολογούνται με πέντε με… άριστα το δέκα.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτουν και δύο θετικά στοιχεία:
– Από το 2004 και μετά το ποσοστό παχυσαρκίας έχει μείνει σταθερό (έχει σταματήσει να αυξάνεται).
– Περισσότερο από το 90% των μαθητών, που πηγαίνουν σε Ολοήμερο Σχολείο, ακολουθούν τις διεθνείς συστάσεις για σωματική δραστηριότητα, δηλαδή γυμνάζονται καθημερινά τουλάχιστον επί μία ώρα.