Δεκατρείς προτάσεις, που θα κάνουν την περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου ομορφότερη, έστειλαν στους αρμόδιους φορείς τα μέλη της πρωτοβουλίας «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», σε συνεργασία με κατοίκους και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Περιλαμβάνουν πεζοδρομήσεις δρόμων, αποκαταστάσεις κτιρίων, αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και κίνητρα προκειμένου να εγκατασταθούν νέοι κάτοικοι.

«Αν αυτές οι προτάσεις αξιοποιηθούν – ως μέρος ενός σχεδίου και όχι αποσπασματικά – τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά μέσα σε 12 μήνες», λέει η 33χρονή ιδιωτική υπάλληλος κυρία Αλεξία Μυλωνά, που συμμετέχει ενεργά στην Πρότυπη Γειτονιά. «Στην γειτονιά μας απουσιάζουν βασικά στοιχεία μιας κατοικημένης περιοχής όπως μανάβικα, ιχθυοπωλεία, και βιβλιοπωλεία», τονίζει η μεσίτρια και κάτοικος της περιοχής κυρία Ζελίκα Σκαλιδάκη. «Υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια που θέλουν να μείνουν στην περιοχή. Ακόμα όμως οι τιμές δεν έχουν πέσει τόσο πολύ, ενώ επιπλέον τους αποθαρρύνει το γεγονός ότι δεν υπάρχει παιδικός σταθμός ή παιδική χαρά», προσθέτει.

Oπως συμβαίνει και σε άλλες συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, η ασφάλεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους. «Πριν από δυόμισι χρόνια, όταν μετακόμισα εδώ, τα σπασίματα αυτοκινήτων ήταν συνηθισμένο φαινόμενο. Τώρα τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, όμως και πάλι η έλλειψη ασφάλειας είναι σημαντικό πρόβλημα. Πρέπει ο κάτοικος του Κεραμεικού να μπορεί να κυκλοφορεί στην γειτονιά του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα συναντά παντού αστυνομικούς», λέει η σύμβουλος Επικρατείας που συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Πρότυπης Γειτονιάς κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Για την κυρία Σκαλιδάκη η λύση στο πρόβλημα θα ήταν «να έρθουν να μείνουν καινούριοι κάτοικοι. Να αποκτήσει ζωντάνια η περιοχή και να κυκλοφορεί κόσμος στο δρόμο».


Σε μια περίοδο που τα οικονομικά του Δημοσίου και των Δήμων είναι στριμωγμένα, πόσο ρεαλιστικές μπορεί να είναι τέτοιες πρωτοβουλίες; «Δεν απαιτούνται τόσα πολλά χρήματα, ενώ επιπλέον για την περιοχή υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Το θέμα είναι να μην χαθεί για τον Αθηναίο και αυτή η γειτονιά όπως έγινε με την πλατεία Θεάτρου», λέει η κυρία Μυλωνά, ενώ η κυρία Σακελλαροπούλου φέρνει ένα παράδειγμα του πως και το κράτος θα μπορούσε να αποκομίσει έσοδα και η γειτονιά θα αναβαθμίζονταν. «Στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια φοιτητική εστία.»


Πάντως, ακόμα και να μην αλλάξει τίποτα προς το καλύτερο οι κάτοικοι του Κεραμεικού δεν πρόκειται να πετάξουν …λευκή πετσέτα. «Κανείς δεν θέλει να φύγει, ίσα ίσα. Οι προτάσεις τις οποίες υποστηρίζουν όλοι οι κάτοικοι, δείχνουν ότι θέλουμε να μείνουμε εδώ» καταλήγει η κυρία Σκαλιδάκη.

Τι είναι η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά


Η αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά», ιδρύθηκε το 2008 από κατοίκους και επαγγελματίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κεραμεικού -Μεταξουργείου. Σκοπός της είναι να δημιουργήσει μία πρότυπη, σύγχρονη, οικολογική, πολιτιστική γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας. Στα τρία χρόνια της λειτουργίας της οι δράσεις της αφορούν την υποβολή αρχιτεκτονικών προτάσεων, την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής σε θέματα ανακύκλωσης αλλά και την αξιοποίηση εγκαταλειμμένων οικοπέδων με τη δημιουργία προσωρινών κήπων.

Στις προτάσεις της Πρότυπης Γειτονιάς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:


– Ααποκαταστάσεις των όψεων των κτιρίων στις οδούς Σαλαμίνος, Ιάσονος και Κεραμεικού.

– Πεζοδρόμηση αλλά και δημιουργία ποδηλατόδρομου στην οδό Κεραμεικού.

– Αξιοποίηση του κτιρίου του ΙΚΑ στην οδό Πειραιώς.

– Φορολογικά και άλλα κίνητρα προκειμένου η περιοχή να γίνει τόπος κατοικίας για φοιτητές και νεαρά ζευγάρια.

– Βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας για τους κατοίκους.

– Αυστηρή εφαρμογή των χρήσεων γης, ιδιαίτερα σε τομείς όπως τα κινέζικα μαγαζιά και οι οίκοι ανοχής.

– Ανάδειξη της περιοχής σε πράσινη γειτονιά με ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων, πράσινες ταράτσες, προώθηση της χρήσης ποδηλάτου και προγραμμάτων ανακύκλωσης.


– Να επανέλθει η μοναδική παιδική χαρά της περιοχής στην πλατεία Αυδή.

– Κατασκευή νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού.


– Ελεγχόμενη στάθμευση.