Αντίθετη σε διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, αλλά και στο ελληνικό Σύνταγμα και στην ελληνική νομοθεσία θεωρούν την άρνηση των υπουργών Περιβάλλοντος και Θαλασσίων Υποθέσεων και του Λιμενικού Ταμείου Θήρας να ανελκύσουν το ναυάγιο του Sea Diamond με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας οικολογικοί και τοπικοί φορείς, όπως και κάτοικοι της Σαντορίνης.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν η «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης», το «Αρχιπέλαγος-Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου» (με έδρα την Ικαρία), η Κοινότητα Οίας και εννέα κάτοικοι της Σαντορίνης για το ναυάγιο που δεν έχει ανελκυθεί από το λιμάνι Αθηνιός στην Καλντέρα της Σαντορίνης.

Στην προσφυγή τους, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι το Sea Diamond παραμένει βυθισμένο από τον Απρίλιο του 2007, προκαλώντας μείζονα και πολλαπλή βλάβη του θαλάσσιου περιβάλλοντος που επιδεινώνεται διαρκώς τόσο με την παραμονής ναυαγίου στο βυθό όσο με τη διαρροής επιβλαβών ουσιών από το αυτό στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Υπογραμμίζουν ότι από τις διατάξεις της ελληνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας απορρέει υποχρέωση του ελληνικού κράτους προς αποκατάσταση της βλάβης του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρουν, η νομοθεσία, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις που έχει ο υπαίτιος της ρύπανσης και του ναυαγίου, προβλέπει παράλληλη υποχρέωση του κράτους να προβαίνει το ίδιο στις αναγκαίες εκείνες ενέργειες αποκατάστασης, σε περίπτωση αδράνειας, κωλυσιεργίας ή γενικά μη συμμόρφωσης των υπευθύνων του ναυαγίου.

«Μάλιστα, οι αρμόδιες κρατικές αρχές έχουν την ευχέρεια να χρησιμοποιούν όχι μόνο δημόσια αλλά και ιδιωτικά μέσα, ενώ η αντιμετώπιση των προβλημάτων θα είναι κάτω από την άμεση εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών» λένε οι ενάγοντες, που επισημαίνουν επίσης πως ενώ έχουν υποβληθεί προτάσεις ημεδαπών και αλλοδαπών οίκων για το κόστος απαντλήσεως των καυσίμων και πετρελαιοειδών του Sea Diamond και του κόστους ανελκύσεως, κανένας αρμόδιος κρατικός φορέας δεν προέβη στις αναγκαίες ενέργειες για την ανέλκυση του ναυαγίου.

Οι φορείς αναφέρουν πως, ήδη από τον Οκτώβριο του 2010, έχουν ζητήσει την ανέλκυση του ναυαγίου από τα τρία εν λόγω συναρμόδια υπουργεία, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδ. Πάγκαλο και το Λιμενικό Ταμείο Θήρας, χωρίς όμως να έχουν λάβει καμία απάντηση. Ως μόνη εξαίρεση αναφέρουν τον Θ. Πάγκαλο, που δήλωσε αναρμόδιος.

Έτσι, ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση των κρατικών φορέων να προβούν στις κατά νόμο απαιτούμενες ενέργειες για την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του Κ/Ζ Sea Diamond, την εξάλειψη κάθε περιβαλλοντικού κινδύνου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον της περιοχής του ναυαγίου όπως και την αποκατάσταση κάθε περιβαλλοντικής ζημίας που προκλήθηκε από το ναυάγιο και την παρατεταμένη παραμονή του στο βυθό.