Περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης, ενσάρκωση της αγνότητας (ή και του ίδιου του Αγίου Πνεύματος, αν ακολουθήσετε τη βιβλική εκδοχή). Αν επιλέξετε, ωστόσο, μια πιο επιστημονική προσέγγιση, με έκπληξη θα διαπιστώσετε ότι τα μικρά φτερωτά ζώα δεν είναι τίποτα άλλο από… «φτερωτοί αρουραίοι» – όπως χαρακτηριστικά τους αποκαλούν οι Λονδρέζοι – μια που κατατάσσονται στα «αστικά παράσιτα», μαζί με τα ποντίκια και τις κατσαρίδες.
Δημοτικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο τα κυνηγούν με μανία, φιλόζωοι τα λατρεύουν, νοικοκυρές τα δηλητηριάζουν κατά λάθος και μαθητές τα ζωγραφίζουν με ένα κλαδί ελιάς στο ράμφος. Αντικείμενο μίσους και αγάπης ταυτόχρονα, τα περιστέρια είναι το δίχως άλλο τα πιο αμφιλεγόμενα ζώα!

«Αστικά παράσιτα»

«Τα περιστέρια κατατάσσονται στα αστικά παράσιτα διότι τα αστικά κέντρα, στα οποία συγκεντρώνονται σε τεράστιους αριθμούς, δεν αποτελούν το φυσικό τους βιότοπο, αλλά αντιθέτως αποτελούν έναν τόπο διαβίωσης που επιλέγουν λόγω του ανθρώπου, χάρη στον οποίο βρίσκουν την τροφή τους», εξηγεί ο κ. Αθανάσιος Γιαννακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η δε τροφή των περιστεριών δεν περιορίζεται (δυστυχώς) στα σποράκια που τα ταΐζουν τα παιδιά στην πλατεία Συντάγματος, αλλά αντιθέτως εκτείνεται σε κάθε είδους σκουπίδια και αστικά απόβλητα που τα περιστέρια «τσιμπολογούν» ανενόχλητα ολημερίς. Γι’ αυτό και οι κουτσουλιές τους δεν προκαλούν απλώς αντιαισθητική βρωμιά στα μπαλκόνια και τις αυλές, αλλά μπορούν να καταστούν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, καθώς ενοχοποιούνται για ασθένειες που προσβάλλουν τον άνθρωπο, όπως η ψιττάκωση και ορισμένες μυκητώδεις μολύνσεις (π.χ. κρυπτοκοκκίαση, ιστοπλάσμωση, σαλμονέλλα).

Απειλούν την… Ακρόπολη

Τα αρχαία μάρμαρα της Ακρόπολης άντεξαν σε σεισμούς, πυρκαγιές, πολέμους και κινδυνεύουν σήμερα να καταστραφούν ανεπανόρθωτα από κουτσουλιές! Ο λόγος είναι τα περιττώματα των δεκάδων περιστεριών που κουρνιάζουν στις εσοχές των μνημείων, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα όξινο περιβάλλον που καταστρέφει ανεπανόρθωτα τα μάρμαρα.
Η κυρία Καίτη Μπαμπανίκα, συντηρήτρια αρχαιοτήτων, «κυνηγάει» τα περιστέρια της Ακρόπολης εδώ και είκοσι χρόνια και, όπως δηλώνει, έχει δοκιμάσει τα πάντα ωστόσο το πρόβλημα παραμένει. «Εκπονήσαμε μελέτες σε συνεργασία με χημικούς και βιολόγους και δημιουργήσαμε διάφορες πατέντες για την απώθηση των περιστεριών, μιας και είμαστε φυσικά κατά της θανάτωσής τους. Εγκαταστήσαμε πομπούς που εξέπεμπαν υπερήχους ενοχλητικούς για τα περιστέρια, επαλείψαμε τις εσοχές με γλιστερά υλικά που τα εμπόδιζαν να κουρνιάσουν και τοποθετήσαμε πλαστικές ακίδες που τα απωθούσαν χωρίς να τα τραυματίζουν», διηγείται. Μέχρι και… άγρια γεράκια, τα οποία τρομάζουν τα περιστέρια, απελευθέρωσαν πάνω από την Ακρόπολη ωστόσο το εν λόγω μέτρο σύντομα απορρίφθηκε ως μη οικονομικά συμφέρον.

«Το πρόβλημα των όξινων περιττωμάτων δεν αφορά μόνο την Ακρόπολη αλλά όλα τα νεοκλασικά κτίρια και τις πλατείες της Αθήνας», σχολιάζει ο κ. Τάσος Τανούλας, αρχιτέκτων και μέλος της ομάδας αναστήλωσης των Προπυλαίων. «Περίτεχνες εσοχές ή περβάζια μετατρέπονται σε… τουαλέτα για τα περιστέρια που καταστρέφουν ανενόχλητα την πολιτιστική μας κληρονομιά», προσθέτει.

Φιλόζωοι στις επάλξεις

Η επιστημονική εξομοίωση των περιστεριών με… ποντίκια αφήνει παγερά αδιάφορους χιλιάδες πολίτες, που εξακολουθούν να τα λατρεύουν και να τα φροντίζουν με κάθε δυνατό τρόπο. Οπως σχολιάζει προς το «Βήμα» η κυρία Μαρία Γανωτή, συντονίστρια των δράσεων του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Αγριας Ζωής «ANIMA», στον σταθμό πρώτων βοηθειών του Συλλόγου φτάνουν κάθε χρόνο περίπου 1.350 άγρια πτηνά και…άλλα τόσα περιστέρια. «Τυπικά τα περιστέρια δε θεωρούνται άγρια ζώα και συνεπώς θα έπρεπε να αρνούμαστε την εισαγωγή τους. Ομως, οι πολίτες μας τα φέρνουν άρρωστα ή τραυματισμένα και επιδεικνύουν απίστευτη συμπόνια και αγάπη! Γι’ αυτό και μας είναι αδύνατον να αρνηθούμε. Είναι συγκινητικό το πόσο λυπούνται όταν βλέπουν μια σπασμένη φτερούγα. Σε καμία περίπτωση δεν τα αντιμετωπίζουν ως ποντίκια του αέρα», καταλήγει.

«Εμείς φταίμε»


«Με την ανεπαρκή αποκομιδή των σκουπιδιών και την έλλειψη ειδικών υποδομών για τα περιστέρια, εμείς οι άνθρωποι συντελέσαμε στην αύξηση των πληθυσμών τους, παρέχοντάς τους άφθονη τροφή. Τώρα είναι τουλάχιστον υποκριτικό να ξεχνούμε ότι είναι ζωντανά πλάσματα και να θέλουμε να τα “εξαφανίσουμε” σαν να ήταν ενοχλητικά παράσιτα»,
αντιτείνει η κυρία Σοφία Τζονίκη, Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας. Ο Δήμος θα όφειλε, σύμφωνα με την κυρία Τζονίκη, να αναπτύξει πρωτοβουλία στο ζήτημα και να παραδειγματιστεί από πόλεις όπως η Βασιλεία, το Παρίσι και το Σικάγο, οι οποίες εγκατέστησαν ειδικούς περιστερώνες που εφαρμόζουν ένα πρωτοποριακό σύστημα: παρέχεται τροφή και προστασία στα περιστέρια, ενώ την περίοδο των γεννήσεων τα περισσότερα αβγά τους αφαιρούνται από ειδικούς και έτσι μειώνονται οι γεννήσεις.
Ωστόσο, ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ακόμα ασχοληθεί λεπτομερώς με το ζήτημα και προς στιγμήν περιορίζεται στο διαρκές… καθάρισμα των κτιρίων και των πλατειών που προτιμούνται από τα περιστέρια – τακτική που όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα αλλά είναι και ιδιαίτερα πολυέξοδη. Την ίδια στιγμή, η αύξηση των περιστεριών δίνει την ευκαιρία σε άτομα που στερούνται οικολογικής συνείδησης να προβαίνουν σε «επιθετικές» κινήσεις. Τέτοια ήταν η περίπτωση των αγνώστων που δηλητηρίασαν δεκάδες περιστέρια στην πλατεία Κοτζιά και στο Ζάππειο τον περασμένο Αύγουστο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Προστατέψτε το μπαλκόνι σας χωρίς να τα βλάψετε

Κρεμάστε cd ή άλλα αντικείμενα που αντανακλούν το φως

Τοποθετήστε πλαστικό πλέγμα ή πλαστικές ακίδες σε εσοχές

Βγαίνετε συχνά στο μπαλκόνι, διότι η συχνή ανθρώπινη παρουσία απωθεί τα περιστέρια

Απολυμάνετε τακτικά το χώρο

ΜΗΝ:
1) αφήνετε απορρίμματα στο μπαλκόνι, διότι αποτελούν τροφή που τα προσελκύει
2) τοποθετήσετε αγκαθωτό συρματόπλεγμα, διότι τα περιστέρια «καρφώνονται» σε αυτό και τραυματίζονται
3) χρησιμοποιήσετε δηλητήρια ή άλλα επικίνδυνα χημικά


Παγκόσμιος πόλεμος

Βαρκελώνη:
Ο Δήμος της Βαρκελώνης προκήρυξε πέρυσι δημόσιο διαγωνισμό για την ανώδυνη θανάτωση 64.780 περιστεριών μέσα σε 19 μήνες
Βενετία: Οι αρχές της πόλης απαγόρευσαν το πέταγμα ρυζιού στους νεόνυμφους ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός των περιστεριών που συνωστίζεται στις εκκλησίες
Λονδίνο: Σε αρκετές πλατείες της πόλης – με πιο διάσημη την Τραφάλγκαρ Σκουέρ – απαγορεύτηκε η πώληση τροφής και το τάισμα των περιστεριών
Βασιλεία: Δημιουργήθηκαν τεχνητοί περιστερώνες όπου παρέχεται στα περιστέρια τροφή και αφαιρείται από ειδικούς η πλειοψηφία των αβγών τους, ώστε να μειωθούν οι γεννήσεις
Σικάγο: Ο Δήμος εντατικοποίησε την αποκομιδή των απορριμμάτων και εγκατέστησε περιστερώνες, ώστε αυτοί να αποτελούν τη μοναδική εστία τροφής