Σε αγώνα δρόµου θα αποδυθούν µέχρι τη δηµοσίευση του νόµου για τη βιοποικιλότητα χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για να «κόψουν» εκτός σχεδίου οικόπεδα τεσσάρων στρεµµάτων στις περιοχές του δικτύου Natura και να τα κατοχυρώσουν µε συµβολαιογραφικές πράξεις.

Μετά την ψήφιση του νόµου η µόνη παρέκκλιση σε αυτές τις περιοχές για να μπορέσει κάποιος να χτίσει θα είναι τα τέσσερα στρέµµατα.

Ωστόσο, σύµφωνα µε ειδικούς που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», ο χρόνος δεν είναι σύµµαχος για όσους θέλουν να «κόψουν» τα οικόπεδά τους (για παράδειγµα τα 20 στρέµµατα να γίνουν πέντε οικόπεδα των τεσσάρων στρτεμμάτων).

Για να κατοχυρωθεί ένα οικόπεδο ως άρτιο και οικοδοµήσιµο, πρέπει να υπάρχουν τοπογραφικό και έγκριση από το Δασαρχείο, που όµως είναι πολύ δύσκολο να εκδοθεί σε λιγότερο από δύο µήνες, εκτός αν υπάρχει προγενέστερη έγκριση.

Έτσι, δεν αποκλείεται πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν µικρές ιδιοκτησίες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να χτίσουν, να αρχίσουν στο διάστηµα που αποµένει να προσκοµίζουν ακόµη και ψεύτικα τοπογραφικά, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν.

Από τη δηµοσίευση του νόµου και µετά οι µόνοι ιδιοκτήτες που θα µπορούν να χτίσουν είναι όσοι έχουν από 10 στρέµµατα και πάνω και όσοι έχουν σήµερα κατοχυρωµένα τέσσερα στρέµµατα. Τα αγροτεµάχια αυτά µπορεί να έχουν 45 µέτρα πρόσοψη σε διεθνείς εθνικές, επαρχιακές, δηµοτικές και κοινοτικές οδούς αλλά και 25 µέτρα, ανάλογα µε τον χρόνο κατάτµησής τους.

«Στις περιοχές Natura όποιος θέλει να πάρει οικόπεδο, όποιος θέλει να δοµήσει θα πρέπει να έχει 10 στρέµµατα. Όποιος θέλει να κατατµήσει ένα πολύ µεγαλύτερο οικόπεδο από αυτό των 10 στρεµµάτων µπορεί να το κάνει χρησιµοποιώντας υποπολλαπλάσιο του 10. Δηλαδή, µπορεί να το διαιρέσει σε 10άρια. Δεν µπορεί να κατατµήσει παρακάτω», τόνισε την Πέμπτη, σε δηλώσεις της σε ραδιοφωνικό σταθµό η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρµπίλη.

Το νέο στοιχείο είναι ότι µε Προεδρικό Διάταγµα θα καθορίζεται η έννοια του κοινόχρηστου δρόµου.

«Κοινόχρηστος δεν µπορεί να είναι ο δρόµος τον οποίο ανοίγω εγώ µε τον διπλανό µου, ο οποίος έχει άλλο ένα οικόπεδο, για ναεξυπηρετηθούµε εµείς οι δύο», συµπλήρωσε η υπουργός.

Παρά τις υποχωρήσεις της υπουργού Περιβάλλοντος στην επίµαχη διάταξη για τη δόµηση στις εκτός σχεδίου περιοχές Natura, οι αλλαγές που συντελούνται στον «ιδιοκτησιακό χάρτη» είναι µεγάλες και αποτελούν προάγγελο του τι αναµένεται να ισχύσει σε µερικά χρόνια γενικώς για την εκτός σχεδίου δόµηση.

Για τις εκτός σχεδίου περιοχές του δικτύου Natura καταργούνται όλες οι παρεκκλίσεις των 750, των 1.200 και των 2.500 τετραγωνικών µέτρων και διατηρείται ως µοναδική εξαίρεση η παρέκκλιση των τεσσάρων στρεµµάτων σε οποιονδήποτε δρόµο. Παράλληλα, σε 25 µικρά νησιά του Αιγαίου απαγορεύεται η δόµηση στα εκτός σχεδίου αγροτεµάχια µε µέση κλίση πλέον του 40%.