Αλλο ένα βήμα πίσω έκανε η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη την Τετάρτη το βράδυ, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα από την Ολομέλεια της Βουλής. Η υπουργός υποχώρησε στις ασφυκτικές πιέσεις των «πράσινων» βουλευτών για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε, μετά την ψήφιση του νόμου για να είναι άρτια τα οικόπεδα που μεταγράφονται θα πρέπει να είναι δέκα στρέμματα. Ωστόσο, από αυτά θα οικοδομούνται όχι μόνο όσα έχουν ελάχιστο πρόσωπο 45 μέτρα σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς αλλά και όσα έχουν πρόσωπο 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο. Την έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» όμως θα την ορίσει η υπουργός Περιβάλλοντος με Προεδρικό Διάταγμα.

Επίσης, κατά παρέκκλιση τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4.000 τ.μ. που μεταγράφηκαν έως και τη δημοσίευση του νόμου (και όχι έως την 1 Μαρτίου 2011 όπως είχε προταθεί την Τρίτη) θα θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα, σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Η αλλαγή αυτή ουσιαστικά δίνει τον χρόνο σε όσους διαθέτουν μεγάλης έκτασης οικόπεδα στις περιοχές αυτές να προχωρήσουν στην κατάτμησή τους.

Παρά τις αντιδράσεις βουλευτών, καμία αλλαγή δεν έγινε στη ρύθμιση που καταργεί τη δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα με κλίση μεγαλύτερη του 35% η οποία επαναφέρει την απαγόρευση που είχε καταργηθεί το 2003 και αφορά πολλά μικρά νησιά του Αιγαίου.