Υποχώρησε στα… σημεία η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη σχετικά με τη δόμηση στις περιοχές Natura, κράτησε όμως έναν… άσο στο μανίκι. Ετσι σύμφωνα με τις τελικές αλλαγές στο νομοσχεδίου για τη βιοποικιλότητα που έφερε την Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, οικόπεδα τεσσάρων στρεμμάτων τα οποία θα έχουν κατατμηθεί έως την 1η Μαρτίου 2011 θα μπορούν να χτίζονται όπως χτίζονταν έως σήμερα. Δηλαδή θα είναι άρτια και οικοδομήσιμα όσα έχουν ελάχιστο πρόσωπο τα 25 μέτρα σε κοινόχρηστο δρόμο και τα 45 μέτρα σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς.

Ωστόσο, η υπουργός προσέθεσε στο νομοσχέδιο, ως δικλείδα ασφαλείας, ότι η έννοια του «κοινόχρηστου δρόμου» θα καθορίζεται με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα εκδίδεται μετά από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος και όχι όπως σήμερα από αποσπασματικές αποφάσεις τοπικών αρχών.

Η κυρία Μπιρμπίλη όμως παρέμεινε αδιάλλακτη στα αιτήματα των βουλευτών οι οποίοι ζητούσαν κατά παρέκκλιση να θεωρούνται άρτια και οικοδομήσιμα τα οικόπεδα των δύο στρεμμάτων που βρίσκονται εντός της «γκρίζας ζώνης» των οικισμών οι οποίοι δεν έχουν σαφή οριοθέτηση, δηλαδή σε μια ζώνη 500 μέτρων από τα προ του 1923 όριά τους.

Μετά την 1 Μαρτίου 2011 περιορίζεται η κατάτμηση και η αρτιότητα των οικοπέδων στις εκτός σχεδίου ή εκτός οικισμού περιοχές Natura στα 10 στρέμματα. Οπως ανέφερε η υπουργός μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, από τη στιγμή που η εκτός σχεδίου δόμηση είναι μία πραγματικότητα στον ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα στις περιοχές Natura, «είναι προφανές ότι μία ολοκληρωτικά καταργητική διάταξη θα αναστάτωνε την κοινωνία». Γι’ αυτό και προτάθηκε από το υπουργείο να αυξηθεί η αρτιότητα στα 10 στρέμματα. «Ακόμα και αυτή η ενδιάμεση διάταξη όμως, ξεσήκωσε πολλές διαμαρτυρίες από την τοπική αυτοδιοίκηση και αρκετούς βουλευτές. Ακούσαμε τα επιχειρήματα τους. Αποδεχτήκαμε ότι πολλοί πολίτες έχουν κάνει έναν προγραμματισμό ζωής, στηριζόμενο στη μέχρι σήμερα νόμιμη αρτιότητα των 4 στρεμμάτων, και ορίσαμε τη συγκεκριμένη αρτιότητα ως μοναδική παρέκκλιση για τα οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί έως την 1/3/2011», ανέφερε η υπουργός.

Για το αν έπρεπε να προηγηθούν ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις περιοχές Natura πριν επιβληθεί μία οριζόντια ρύθμιση, η κυρία Μπιρμπίλη ήταν ξεκάθαρη. «Η εγκληματική καθυστέρηση δεκαετιών και η θλιβερή σημερινή πραγματικότητα, δεν μας δίνουν το χρόνο ούτε την πολυτέλεια να το κάνουμε. Αν περιμένουμε να εκπονηθούν μελέτες για όλες τις περιοχές, τη στιγμή που σήμερα έχουμε μόνο εγκεκριμένες 29 από τις 419, τότε θα είναι πολύ αργά. Να θυμηθούμε ότι έχουμε μόνο 4 Προεδρικά Διατάγματα για τις αντίστοιχες περιοχές. Επιλέγουμε λοιπόν αυτό που είναι περισσότερο σημαντικό. Τη σωτηρία των περιοχών αυτών, τώρα. Οι μελέτες θα ακολουθήσουν και αν και όπου αποδειχτεί ότι χρειάζεται ισχυρότερο καθεστώς προστασίας με διαβαθμίσεις, αυτό θα γίνει», επεσήμανε.