Τη ριζική αντίθεσή τους στην κατασκευή των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική, συνολικής ισχύος 880 ΜW, στην περιοχή του Θριασίου Πεδίου, εξέφρασαν, οι δήμαρχοι Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας- Ειδυλλίας, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ.

Όπως επεσήμαναν, στην απόφαση αυτή κατέληξαν διότι, θα δημιουργηθεί ένας μόνιμος κώνος καυσαερίων 4,5 κυβικών μέτρων, πάνω από την Ελευσίνα και το Θριάσιο Πεδίο. Ο κώνος αυτός, όπως τόνισαν, θα περιέχει 2.000 τόνους το χρόνο οξείδια του αζώτου. Επίσης σημείωσαν ότι η κατασκευή των δύο μονάδων θα οδηγήσει σε εκπομπή 1,8 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα τον χρόνο και σε αύξηση του όζοντος σε όλη την περιοχή της πρωτεύουσας.

Οι πέντε δήμαρχοι ζητούν από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη να ακυρώσει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων και να ζητήσει νέα μελέτη στην οποία να απεικονίζεται το σύνολο των εγκαταστάσεων και των αποβλήτων. Επίσης, ζητούν από την ΔΕΗ να αποσύρει το ενδιαφέρον της καθώς δεν υφίσταται πλέον «έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο πεδίο».

Ο δήμαρχος Ελευσίνας κ. Γιώργος Αμπατζόγλου επισήμανε ότι δεν θα επιτρέψει την εγκατάσταση των μονάδων γιατί είναι παράνομες. Προειδοποίησε μάλιστα ότι θα συνεχίσει να δίνει αγώνα με δικαστικές προσφυγές στο ΣτΕ (ως ο έχων έννομο συμφέρον δήμος), με καταγγελίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολεοδομικές πράξεις, αλλά και κινητοποιήσεις του λαού.

Την ίδια στιγμή το Θριάσιο Πεδίο πλήττεται από πολλές περιβαλλοντικές «βόμβες». Η τελευταία έσκασε προ ημερών όταν η υπηρεσία Περιβάλλοντος της Δυτικής Αττικής πήρε για έλεγχο δείγμα νερού από αγωγό μεγάλου μήκους εκτός δικτύου ΕΥΔΑΠ, στο σημείο Μαύρη Ώρα. Ο έλεγχος συνεχίσθηκε με ειδικό ρομπότ της ΕΥΔΑΠ σε μεγάλος μήκος του αγωγού. Η τιμή του εξασθενούς χρωμίου που βρέθηκε στον Ασπρόπυργο ήταν υψηλότερο ακόμη και από μετρήσεις στον Ασωπό.