Άμεση ήταν η αντίδραση αξιωματικών της ΕΛ. ΑΣ. στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας «Νέα Οδός» που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, η οποία χρέωνε και στην Τροχαία την ταλαιπωρία που υπέστησαν εκατοντάδες οδηγοί το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας.

«Εμείς λόγω του τριημέρου ήμασταν σε αυξημένη επιφυλακή σε βασικά σημεία των Εθνικών Οδών και την Καθαρά Δευτέρα όλο το προσωπικό ήταν στον δρόμο για τη διευκόλυνση των οδηγών» λένε αξιωματικοί της Τροχαίας και προσθέτουν χαρακτηριστικά ότι «η Τροχαία δεν έχει εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες στον «στόλο» της και δεν είναι δουλειά της να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό».

Παράλληλα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία αναφέρονταν ότι:

 

– Η κίνηση και κυκλοφορία των οχημάτων βαρέως τύπου στο ρεύμα εισόδου προς Αθήνα δεν επιτρέπονταν από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Η απαγόρευση αυτή είχε ανακοινωθεί, στο πλαίσιο των μέτρων κυκλοφορίας που είχαν ληφθεί από την Τροχαία, με Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου 2011.

 

– Μετά τις 9 το βράδυ η κυκλοφορία των οχημάτων βαρέως τύπου στο ρεύμα προς Αθήνα διακόπηκε στη περιοχή του Αλμυρού και της Χαλκίδας.

 

– Με την έναρξη της χιονόπτωσης διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία οχημάτων βαρέως τύπου όσων κατευθύνονταν προς Λαμία, στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου. Όσα οχήματα (βαρέως τύπου) κινούνταν ήδη στο ενδιάμεσο οδικό δίκτυο ακινητοποιούνταν όπου εντοπίζονταν από τροχονόμους.

 

– Η κυκλοφορία στο ρεύμα εισόδου προς την Αθήνα αποκαταστάθηκε αμέσως μετά το καθαρισμό του οδοστρώματος και τη ρίψη άλατος. Τα οχήματα βαρέως τύπου που είχαν ακινητοποιηθεί στη περιοχή του Αγίου Στεφάνου, μετά την αποκατάσταση της κυκλοφορίας, με τη συνοδεία οχημάτων της Τροχαίας κινήθηκαν κατά ομάδες, των 15 έως 20 οχημάτων, προς Λαμία χωρίς προβλήματα.

Επίσης πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σημείωναν ότι από τον Οκτώβριο όλοι οι αρμόδιοι φορείς είχαν ενημερωθεί για τον ειδικό σχεδιασμό αντίδρασης σε περίπτωση εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε εκδοθεί δελτίο πρόβλεψης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Καθαρά Δευτέρα και είχε ζητηθεί να υπάρχει αυξημένη επιφυλακή.