Αλλάζουν τα δεδομένα για την αδειοδότηση των εμπορικών κέντρων στην Αττική. Ενα πάγιο και διαχρονικό αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος απαιτούσε να καταστεί υποχρεωτική η αδειοδότηση για εμπορικά κέντρα μεγάλου εμβαδού, φαίνεται ότι τελικά θα ικανοποιηθεί.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) κ. Ι. Πολύζος σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα, «δεν τεκμηριώνεται πλέον η εξαίρεση της Αττικής από τον νόμο 3377/2005 για την αδειοδότηση των εμπορικών κέντρων».

Η εξαίρεση της Αθήνας

Ως σήμερα σε όλη τη χώρα για την ίδρυση εμπορικών κέντρων απαιτείται άδεια, η οποία σύμφωνα με τον νόμο χορηγείται με απόφαση της Περιφέρειας, ύστερα από γνώμη της αντίστοιχης οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής του οικείου δήμου και του οικείου επιμελητηρίου. Η περιφέρεια των νομαρχιών Αθηνών – Πειραιώς είχε εξαιρεθεί από τον σχετικό νόμο και έτσι για την ίδρυση καταστημάτων, οποιασδήποτε επιφάνειας, δεν απαιτείται άδεια.

«Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν εξασφαλίζει επαρκώς την πολεοδομική ενσωμάτωση των μεγάλων εμπορικών επιφανειών στον αστικό χώρο, ακόμα κι εκείνων που εμπίπτουν στα πολεοδομικά κέντρα των εγκεκριμένων γενικών πολεοδομικών σχεδίων» σημείωσε ο κ. Πολύζος. Επιπλέον, όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ, οι όποιες χωροθετήσεις γίνονται εκτός των προσδιορισμένων πολεοδομικών κέντρων δεν συνοδεύονται από τις απαραίτητες μελέτες, οι οποίες «θα μπορούσαν να πλαισιώνουν ολοκληρωμένα την προτεινόμενη παρέμβαση και να την ενσωματώσουν στον ευρύτερο πολεοδομικό ιστό».

Λειτουργούν 18, εκκρεμούν 15

Σήμερα στην Αττική λειτουργούν 18 εμπορικά κέντρα, συνολικής δομημένης επιφάνειας 550.000 τ.μ. Εκκρεμεί ωστόσο η αδειοδότηση άλλων 15 εμπορικών κέντρων συνολικής επιφάνειας 750.000 τ.μ. «Διαπιστώνεται μια πολύ μεγάλη αποδυνάμωση του λιανικού εμπορίου στα κέντρα Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στα συνοικιακά πολεοδομικά κέντρα, όπως της Νέας Ιωνίας, του Χαλανδρίου, του Αμαρουσίου κ.ά. Το γεγονός αυτό επιφέρει μεταλλαγή της αστικής φυσιογνωμίας των κέντρων, της κοινωνικής τους συνοχής και σε τελευταία ανάλυση του ρόλου τους» είπε ο κ. Πολύζος.

Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής, όπως επεσήμανε ο ίδιος στη σημερινή ημερίδα που διοργάνωσαν ο ΟΡΣΑ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), θα έχει ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη του εμπορίου στο σύνολο της Περιφέρειας, ώστε τα μεγάλα εμπορικά κέντρα να λειτουργούν συμπληρωματικά και ισότιμα με τις υφιστάμενες αγορές και τις μικρές επιχειρήσεις. Ακόμη, επιδίωξη του νέου Ρυθμιστικού θα είναι η αναζωογόνηση των κέντρων Αθήνας και Πειραιά με ισχυρή παρουσία επαγγελματικών και εμπορικών χρήσεων.

Στην ίδια εκδήλωση η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κυρία Μαρία Καλτσά ανέφερε ότι οι επιπτώσεις των πολύ μεγάλων εγκαταστάσεων στον αστικό, περιαστικό και εξωαστικό χώρο είναι ορατές. Τόνισε επίσης ότι η αναβίωση του παραδοσιακού εμπορίου μπορεί να ενδυναμώσει θεαματικά το κέντρο και τα επί μέρους κέντρα της πόλης.