Σε επιφυλακή βρίσκονται τα Σώματα Ασφαλείας και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο αυξημένης ροής μεταναστών από τις χώρες της βόρειας Αφρικής – κυρίως από όσες σημειώνονται αυτήν την περίοδο ταραχές όπως η Αίγυπτος και οι χώρες του Μαγκρέμπ (Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία) – προς την Ελλάδα.

Το πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση, συζητήθηκε το πρωί σε σύσκεψη υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή με τους αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριο Οικονόμου και του Λιμενικού Σώματος κ. Κωνσταντίνο Σούλη και τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών πρέσβη κ. Κωνσταντίνο Μπίκα.

Κατά την σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε την ανάγκη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν οτιδήποτε προκύψει στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας μας. Επιπλέον πρόσθεσε χαρακτηριστικά «διαπιστώσαμε ότι προς το παρόν δε συντρέχει μεγάλος κίνδυνος, αλλά έχουμε υποχρέωση, με κάθε τρόπο, η χώρα μας να προετοιμασθεί», ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις των μεταναστών «να αποτρέψουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν, αυτήν την περίοδο, σε εκδηλώσεις, όπου δημιουργείται ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εστίες έντασης που θα λειτουργήσουν σε βάρος και των ίδιων των μεταναστών και της χώρας μας».

Αμέσως μετά σε δηλώσεις του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «… έχουμε υποχρέωση, με κάθε τρόπο, η χώρα μας να προετοιμασθεί, ούτως ώστε αν οι εξελίξεις δρομολογηθούν σε μία άσχημη κατάσταση, αν έχουμε ανατροπές στην περιοχή να μην επιβαρυνθούμε με νέο βάρος όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές». Συμπλήρωσε ακόμη ότι τα συμπεράσματα από τη σύσκεψη «αφορούν στη δραστηριότητα του κρατικού μηχανισμού, την ετοιμότητα των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος που έχουν το καθήκον και την ευθύνη για την φύλαξη των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων στην Ελλάδα».

Επίσης ο κ. Παπουτσής επεσήμανε πως έχουν διαπιστωθεί οι κίνδυνοι που δημιουργούνται «από τη μεγάλη κινητικότητα που επιδεικνύουν ορισμένοι εντός της χώρας επιχειρώντας να κινητοποιήσουν και να ενεργοποιήσουν μετανάστες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στη χώρα μας, είτε παράνομους μετανάστες, είτε μετανάστες οι οποίοι νόμιμα εργάστηκαν στην χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα βρίσκονται σε καθεστώς μεγάλης ανησυχίας και ανασφάλειας και θεωρούμε ότι αυτήν την περίοδο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να υπάρχουν τέτοιου είδους κινητοποιήσεις γιατί θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν καταστάσεις οι οποίες να είναι ανεξέλεγκτες». Για το λόγο αυτό, όπως είπε, απευθύνει έκκληση προς όλους τους φορείς και τις ενώσεις των μεταναστών στην Ελλάδα να αποτρέψουν τα μέλη τους να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις αυτήν την περίοδο, όπου δημιουργείται ο κίνδυνος για να εμφανιστούν εστίες έντασης που θα λειτουργήσουν εις βάρος και των ίδιων των μεταναστών και βεβαίως και εις βάρος της χώρας μας. Ζήτησε ακόμη από τους μη νόμιμους μετανάστες να ενταχθούν στα προγράμματα επαναπατρισμού, τα οποία είναι και χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και «καλούμε όλους όσοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μετανάστες, να τον εκδηλώνουν με τρόπο και με μέθοδο που δεν θίγει ούτε την ασφάλεια, ούτε τις κατακτήσεις του ελληνικού λαού». Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην έναρξη, από την Δευτέρα, της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου σε Β’ βαθμό.

Για τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι «οι μετανάστες, οι οποίοι είναι απεργοί πείνας προερχόμενοι από την Κρήτη και απασχόλησαν τα φώτα της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα είναι άνθρωποι που δούλεψαν στο παρελθόν, είχαν νόμιμα χαρτιά παραμονής στην Ελλάδα, διότι συμπλήρωναν 150 ένσημα ΙΚΑ το χρόνο, όπως προβλέπει η νομοθεσία μας, όμως η οικονομική κρίση τους άφησε χωρίς δουλειά. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε καθεστώς ανασφάλειας και για αυτό το λόγο επιζητούν κάποιες λύσεις. Τα αρμόδια υπουργεία, δηλαδή το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας, αναζητούν λύσεις, έτσι και αλλιώς ήταν σε διάλογο μαζί τους εδώ και καιρό και νομίζω ότι θα βρεθεί μία κατάλληλη λύση». Τέλος επεσήμανε πως: «Αυτή τη στιγμή κινητοποιήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν εστίες έντασης, απονενοημένοι αγώνες, απονενοημένα διαβήματα, τα οποία δημιουργούν πεδίο εκμετάλλευσης από ορισμένους, οι οποίοι έχουν ως επιλογή τους το κοινωνικό και πολιτικό αδιέξοδο και τη βία θα πρέπει να αποφεύγονται με κάθε τρόπο».