Κύκλωμα που έφερνε έγκυες γυναίκες από τη Βουλγαρία στην χώρα μας, τους έπαιρνε τα παιδιά που γεννούσαν και τα έδινε σε παράνομες υιοθεσίες εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

Επτά άτομα συνελήφθησαν στην Ελλάδα και πέντε ακόμη στη Βουλγαρία, ενώ διερευνάται η συμμετοχή και άλλων προσώπων. Από την μέχρι στιγμής έρευνα έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 17 γυναίκες, οι περισσότερες ηλικίας από 18 έως 40 ετών, οι οποίες μεταφέρθηκαν στη χώρα μας, γέννησαν σε ελληνικά νοσοκομεία και στη συνέχεια τα μωρά τους υιοθετήθηκαν από ελληνικές οικογένειες. Ωστόσο αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής ανέφεραν πως «ο φάκελος της υπόθεσης για εμάς δεν έχει κλείσει. Αυτό που έχουμε μπροστά μας θεωρούμε πως είναι η «κορυφή του παγόβουνου». Εκτιμούμε πως έχουν διακινηθεί στη χώρα μας δεκάδες μωρά».

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά απο πληροφορίες που διαβίβασαν οι βουλγαρικές στις ελληνικές Αρχές, μέσω Ιντερπολ, για την δράση του κυκλώματος. Στη συνέχεια έγιναν συναντήσεις ελλήνων και βούλγαρων αστυνομικών και μετά απο ταυτόχρονες έρευνες εντοπίστηκε ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» του κυκλώματος στη Λαμία αλλά και συνεργοί του.

Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε πως τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν στη Βουλγαρία γυναίκες ρομά στους τελευταίους μήνες της κύησης και εκμεταλλευόμενοι την άσχημη οικονομική τους κατάσταση, τις έπειθαν να έλθουν στην χώρα μας να γεννήσουν. Κυρίως επρόκειτο για γυναίκες με πολλά παιδιά που δεν είχαν χρήματα για να τα ζήσουν. «Έχετε πολλά παιδιά. Τι σας πειράζει να πουλήσετε το ένα για να ζήσουν τα υπόλοιπα από τα χρήματα που θα κερδίσετε;» ήταν μια από τις κουβέντες που τους έλεγαν για να τις πείσουν.

Στη συνέχεια τις μετέφεραν σε ελληνικά νοσοκομεία και αφού γεννούσαν έπαιρναν τα μωρά και τα παρέδιδαν σε ζευγάρια ελλήνων, τα οποία είχαν εντοπίσει άλλα μέλη της οργάνωσης, αντί του ποσού των 20.000 – 25.000 ευρώ. Από αυτά τα χρήματα το 10% πήγαινε στις μητέρες και τα υπόλοιπα χρήματα τα μοιράζονταν οι δράστες.

Δεν συναινούσαν, ωστόσο, όλες οι γυναίκες. Κάποιες αντιδρούσαν όταν κράταγαν στην αγκαλιά τους το νεογέννητο. «Ήταν το «αίμα» μου. Δεν ήθελα να τους το δώσω», κατέθεσε μια από τις μητέρες στους αστυνομικούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος τους άρπαζαν τα μωρά δια της βίας. Μετά με την χρήση πλαστών εγγράφων, κατόρθωναν να αποκτήσουν τα απαραίτητα έγγραφα (ληξιαρχικές πράξεις γέννησης κλπ.), προκειμένου να προχωρήσουν στις σχετικές υιοθεσίες.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης και έγινε παράλληλα στην Αθήνα, τη Λαμία και τις πόλεις Βάρνα, Μπουργκάς και Γιαμπόλ της Βουλγαρίας. Ο «εγκέφαλος» – ο οποίος σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε απασχολήσει και παλαιότερα τις βουλγαρικές Αρχές για παρόμοιες υποθέσεις – συνελήφθη στη Λαμία και μέσα στο σπίτι του εντοπίστηκε ένα κοριτσάκι, 25ημερών βρέφος, το οποίο είχαν αρπάξει από την 29χρονη φυσική του μητέρα και ετοιμάζονταν να το πουλήσουν.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο υπουργός εξωτερικών της Βουλγαρίας

Την ικανοποίησή του για τον άριστο συντονισμό και τη συνεργασία των υπηρεσιών δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος Ελλάδας-Βουλγαρίας, που οδήγησε στην εξάρθρωση εγκληματικού κυκλώματος εμπορίας βρεφών, εξέφρασε με δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Τσβετάν Τσβετάνοφ. Όπως ανέφερε για την κοινή επιχείρηση που οδήγησε στην εξάρθρωση του κυκλώματος είχαν ειδοποιηθεί οι Europol και Eurojust. Επίσης ο Βούλγαρος υπουργός είπε ακόμη χαρακτηριστικά πως οι μητέρες, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από την κοινότητα των Ρομά της Βουλγαρίας, έπαιρναν «ψίχουλα» για τα μωρά τους.