Ενας χρόνος κλείνει σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου, από τον μεγάλο σεισμό στην Αϊτή, που στοίχισε τη ζωή σε 222.000 ανθρώπους και άφησε 1,5 εκατομμύριο στον δρόμο.

Ωστόσο, οι Αϊτινοί συνεχίζουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες εν μέσω μιας μεγάλης επιδημίας χολέρας. Ενώ η συνολική, βασική, ιατρική βοήθεια βελτιώθηκε μετά το σεισμό, η γρήγορη εξάπλωση της χολέρας σε όλη τη χώρα καταδεικνύει τα όρια του διεθνούς συστήματος ιατρικής βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων.

Εκπρόσωποι των Γιατρών Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι οι διεθνείς οργανώσεις θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον αϊτινό λαό και στις δωρήτριες χώρες κάνοντας τις υποσχέσεις πράξεις. «Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, και παράλληλα να γίνουν μακροπρόθεσμα σχέδια ανασυγκρότησης. Τόσο η υγεία του πληθυσμού όσο και η δυνατότητα ελέγχου μιας επιδημίας εξαρτάται από το καθαρό νερό και τις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, καθώς και από τη διασφάλιση ότι 1.000.000 Αϊτινοί που μένουν ακόμη σε σκηνές θα μεταφερθούν σταδιακά σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», τονίζουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μέχρι το τέλος του 2010 είχαν δαπανηθεί 104 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών για την κινητοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό αλλά και την αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, οι ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει περισσότερα από 358.000 άτομα, πραγματοποίησαν πάνω από 16.500 χειρουργικές επεμβάσεις και έφεραν στη ζωή 15.000 μωρά. Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός για την Αϊτή το 2011 ανέρχεται στα 46 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν για την υποστήριξη έξι ιδιωτικών νοσοκομείων στο Πορτ-ο-Πρενς συνολικής χωρητικότητας άνω των 1.000 ασθενών, καθώς και δύο νοσοκομείων του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Δείτε σχετικά βίντεο στην ιστοσελίδα των «Γιατρών χωρίς Σύνορα»