ΜΙΝΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Αθήνα
Σπουδή στη γλώσσα
Μέσα από μια χρονοβόρο χειρωνακτική εργασία η Νίνα Παπακωνσταντίνου αντιγράφει αποσπάσματα κειμένων στο ζωγραφικό πεδίο και προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο για την ανάγνωση και την απόλαυσή τους. Η Αποκάλυψη του Ιωάννη, η Θεία Κωμωδία, ο Παράδεισος και η Κόλαση του Δάντη χρησιμοποιούνται ως όχημα για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ γλώσσας και τέχνης, αποκαλύπτοντας τις μυστικές και αθέατες πλευρές τους. Γιατί η Παπακωνσταντίνου, εφαρμόζοντας αλλεπάλληλα σχεδιαστικά στρώματα, ακαθόριστα στοιχεία γραφής, κενά και χάσματα, συσσωρεύσεις γραφής ή σημείων, καταργεί τον κώδικα επικοινωνίας του κειμένου και επιτρέπει στο βλέμμα να ταξιδέψει στις υφές του κειμένου και να αναρωτηθεί για την κρυφή ιστορία του.

Γεννημένη στην Αθήνα το 1968, η Νίνα Παπακωνσταντίνου έχει σπουδάσει Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Καλές Τέχνες- Ζωγραφική συγκεκριμένα- στο Camberwell College of Αrts στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στα Ιωάννινα και στην Αθήνα.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΒΟΠΟΥΛΟΣ
Αμστερνταμ
Πραγματικότητα και μυθοπλασία

Π ραγματικά γεγονότα που ανακατασκευάζονται, υποκειμενικές ερμηνείες και η μνήμη ως ρυθμιστικός παράγων. Αναδεικνύοντας τον ενδιάμεσο χώρο ανάμεσά τους, ο Στέφανος Τσιβόπουλος δημιουργεί έργα που ο ίδιος αποκαλεί documentary fiction (μυθοπλασία-ντοκυμαντέρ). Γεννήθηκε στην Πράγα το 1973 αλλά σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο εργαστήριο του Κεσσανλή και στη συνέχεια στην Gerrit Rietveld Αcademy του Αμστερνταμ (Free Μedia), ενώ το 2004 πήρε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Sandberg Ιnstitute στο Αμστερνταμ, όπου ζει και εργάζεται σήμερα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βαρανάσι
Ο καλλιτέχνης-ταξιδευτής

Τ α τελευταία χρόνια ο Αλέξανδρος Γεωργίου ταξιδεύει διαρκώς από την Αθήνα προς το Βαρανάσι της Ινδίας με ενδιάμεσους σταθμούς την Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν, αλλά και από το Βαρανάσι προς το Οκλαντ των ΗΠΑ μέσω Μπανγκλαντές, Ταϊλάνδης, Μαλαισίας, Ινδονησίας και Αυστραλίας!

Ονομάζει αυτή την πολύχρονη ενότητα της δουλειάς του «Χωρίς δικό μου όχημα» και εν τέλει τη συμπληρώνει με ένα ταξίδι στην Αθήνα μέσω ευρωπαϊκών πόλεων. Αλλά το ταξίδι δεν είναι αυτοσκοπός. Καθ΄ όλη τη διάρκειά του ο Γεωργίου επιστολογραφεί με ανθρώπους της τέχνης, τους καλεί να τον επισκεφθούν και παράλληλα ο ίδιος φωτογραφίζει, συλλέγει κάρτες, επεμβαίνει σε αυτές και καταγράφει έναν κόσμο βαθιά ριζωμένο στους θρύλους, στους θεούς και στην πίστη. Το έργο του, επομένως, ξετυλίγεται σε διάφορα επίπεδα, καθώς κατορθώνει να μετασχηματίζει αυτή την εμπειρία του σε τέχνη, για την απόδοση της οποίας βάζει και τον εαυτό του σε περιπέτειες. Γεννημένος στην Αθήνα το 1972, ο Αλέξανδρος Γεωργίου έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το διάστημα 1996-1998 έκανε το μεταπτυχιακό του στο School of Visual Αrts στη Νέα Υόρκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΙΒΑΣ
Βερολίνο
Σας παρακολουθεί

Μ εταξύ κινηματογράφου και βιντεοτέχνης κινείται ο Γιώργος Δρίβας, ο οποίος με το έργο του επιχειρεί μια καταβύθιση στην αποξένωση, στη μοναξιά, στη ματαίωση, στις διαπροσωπικές και ερωτικές σχέσεις. Δημιουργεί έτσι αφηγηματικά βίντεο που αποτελούνται από ασπρόμαυρες ψηφιακές φωτογραφίες, κείμενα σε μορφή διάτιτλων, αλλά και μουσική και ήχο, ενώ οι «πρωταγωνιστές» του δεν έχουν ονόματα και συνήθως κινούνται σε δημόσιους χώρους. Το αποτέλεσμα είναι φωτογραφίες που μοιάζουν σαν να έχουν τραβηχτεί από μακριά, από κάποιον αόρατο παρατηρητή, ο οποίος και παρακολουθεί τους ήρωες.

Και η εντύπωση της παρακολούθησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη συμβολή του αστικού τοπίου και της αρχιτεκτονικής που παίζουν έναν σημαντικό και συχνά συμβολικό ρόλο.

Ο Δρίβας, που γεννήθηκε το 1969, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο και έχει ως τώρα παρουσιάσει το έργο του σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ έχοντας αποσπάσει, μεταξύ άλλων, το 2ο Βραβείο στο VΙΙ Μedia Αrt Forum, ΧΧVΙΙ Μoscow Ιnternational Film Festival (2006), το 2ο Βραβείο στο Ζebra Ιnternational Ρoetry Film Festival, Βερολίνο (2002), το Jury Αward for Εxperimental Short Film στο Νew Υork Εxpo (2002) κ.ά., έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στον Κινηματογράφο και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Freie Universit t του Βερολίνου.