Ο χορός και η μουσική έχουν χρησιμοποιηθεί από καταβολής του κόσμου για θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα, ο χορός αποτελεί μία εναλλακτική μορφή θεραπείας, ενώ τα τελευταία χρόνια επαγγελματίες από το χώρο της υγείας έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ως «θεραπευτικό εργαλείο» το τάνγκο.

«Η τανγκοθεραπεία είναι ένας τρόπος να δουλέψεις θεραπευτικά, με μέσο το τάνγκο. Σ’ αυτή τη μορφή θεραπείας, το τάνγκο χρησιμοποιείται ως ένα όργανο για την επίτευξη των επιδιωκόμενων θεραπευτικών στόχων», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αργεντίνα ψυχολόγος-ταγκοθεραπεύτρια, Ντανιέλα Γκαλίτσια, η οποία ήρθε στην Ελλάδα (Πειραιά), τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Στα σεμινάριά της, η Ντανιέλα Γκαλίτσια δεν διδάσκει απλώς τάνγκο, αλλά μέσω της σωματικής δραστηριότητας που ασκείται στη διάρκεια του χορού, βοηθά τους μαθητές της να επωφεληθούν, για την ανάπτυξη των κοινωνικών τους ικανοτήτων, την ανάπτυξη πιο υγιών τρόπων επικοινωνίας, τη διαχείριση του δυσλειτουργικού άγχους και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους.

«Πολλές φορές,μας είναι δύσκολο να βρούμε λίγο χρόνο για να χαλαρώσουμε, να αφοσιωθούμε στο σώμα μας, να μοιραστούμε πράγματα με τους φίλους μας, την οικογένειά μας, τον σύντροφό μας, να γνωρίσουμε καινούργιο κόσμο. Το μυαλό, το σώμα και η κοινωνική υπόσταση του ανθρώπου συνιστούν ένα ‘παζλ’, που συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται. Σε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες παραμένει ανέφικτο να συναρμολογήσουμε αυτά τα τρία κομμάτια του παζλ. Ίσως, επειδή περνάμε πολλές ώρες σε δουλειές καθιστικές, όπου έχουμε έντονο πνευματικό στρες και το σώμα μας μουδιάζει μπροστά σε μια οθόνη υπολογιστή, ή, αντιθέτως, επειδή κάνουμε μία σωματική εργασία, υποβαθμίζοντας αυτόματα την πνευματική λειτουργία. Το τάνγκο είναι ένα μέσο για να πετύχουμε σταδιακά την ανασυγκρότησή μας ως μία βιο-ψυχο-κοινωνική μονάδα, με την ανασυναρμολόγηση του ‘παζλ’ μυαλό-σώμα- κοινωνική υπόσταση», αναφέρει η Ντανιέλα Γκαλίτσια, η οποία επιχειρεί να φέρει τους Έλληνες σε επαφή μ’ αυτή την εναλλακτική μορφή θεραπείας.

Η Ντανιέλα Γκαλίτσια ασχολείται με το τάνγκο από το 1997. Έχει σπουδάσει ψυχολογία κι έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα στο Kinsey Institute of Rosario (Μπουένος Άϊρες). Από το 2009, είναι μέλος ομάδας της ψυχολόγων “Vivir sin fobias” (Να ζεις χωρίς φοβίες) και διοργανώνει σεμινάρια τανγκοθεραπείας στο Ροζάριο και το Σαν Ισιντρο του Μπουένος Άιρες. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 2007-2008, για να παραδώσει μαθήματα τάνγκο, ενώ για δεύτερη φορά ήρθε στη χώρα μας το Σεπτέμβριο του 2010, όπου και θα μείνει μέχρι το Φεβρουάριο του 2011, παραδίδοντας μαθήματα τάνγκο και σεμινάρια τανγκοθεραπείας.