Την μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής του Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων του Νομού Φλώρινας μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Οι οικισμοί έχουν υποβαθμιστεί περιβαλλοντικά λόγω της δραστηριότητας των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ. Εδώ και χρόνια φορείς της περιοχής απαιτούσαν μετεγκατάσταση οικισμών (Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Ακρινή, Άγιοι Ανάργυροι, Αχλάδα, Κόμανος, Αγ. Δημήτριος κ.λπ.) αλλά και γενναίες αυξήσεις κονδυλίων για την προστασία του περιβάλλοντος από τις ρυπογόνες μονάδες. Επίσης ζητούσαν κλειστούς ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας, βελτίωση των συστημάτων μεταφοράς λιγνίτη και σταθερό δίκτυο διαβροχών σ’ όλους τους ταινιόδρομους, νέα σύγχρονα φίλτρα κ.ά.

Η διάταξη του ΥΠΕΚΑ για μετεγκατάσταση της Ακρινής και των Αγίων Αναργύρων σε άλλες θέσεις συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Η γειτνίασή τους με τα λιγνιτικά κοιτάσματα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποστέρηση της ζωτικής αγροτικής γης προς καλλιέργεια και βλάβες στα κτίριά τους.

Η ρύθμιση του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι η ΔΕΗ σε εύλογο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερο των οχτώ ετών) θα προχωρήσει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τις τεχνικές λύσεις και τον προϋπολογισμό του έργου. Η δαπάνη της μετεγκατάστασης θα βαρύνει σε ποσοστό 50% τη ΔΕΗ, μέρος της οποίας θα προέρχεται από τον τοπικό πόρο (τέλος λιγνίτη) και σε ποσοστό 50% τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εκτάσεις που θα προκύψουν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης των οικισμών θα ανήκουν στη ΔΕΗ Α.Ε. (50%) και στο Ελληνικό Δημόσιο (50%).