Αιφνιδιαστικά και ως απλός μάρτυρας εκλήθη να καταθέσει στον ανακριτή κ. Ν. Πιπιλίγκα ο κ. Πρόδρομος Μαυρίδης, κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο της Siemens, κατηγορούμενος της υπόθεσης και με ευρήματα εις βάρος του σε λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, που έχουν παγώσει σε τράπεζες της Ελβετίας. Σύμφωνα με το έγγραφο της κατάθεσής του που αποκαλύπτουμε (2 σελίδες) εκλήθη σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας να καταθέσει στις 2 Δεκεμβρίου για την υπόθεση προμηθειών των Patriot, η οποία επίσης ερευνάται από τη Δικαιοσύνη… Η υπόθεση έχει εγείρει πολλά σχόλια και στον χώρο της Εξεταστικής Επιτροπής, όπου έφθασε το περιεχόμενο της κατάθεσης, αφού ο συγκεκριμένος είχε προφυλακιστεί για το σκάνδαλο επί πέντε μήνες το 2009 και επομένως ελέγχεται η αξιοπιστία όσων καταθέτει.

Ο κ. Μαυρίδης ερωτάται κυρίως για την κατάθεση Σίκατσεκ το 2008 ενώπιον του ανακριτή κ. Ζαγοριανού και του εισαγγελέα κ. Αθανασίου στο Μόναχο. Σύμφωνα με αυτήν, τα πρώην στελέχη της Siemens Ψαρρός και Γκεμπάουερ δεν παρέδωσαν σωστά ένα υπέρογκο ποσό (σ.σ.: 10 εκατομμυρίων ευρώ), που τους είχε δοθεί από τη μητρική εταιρεία, κάτι που σήμερα ο κ. Μαυρίδης αρνείται.

Ανακριτής

: «Ο Ρ. Σίκατσεκ στην από 8.10.2008 κατάθεσή του αναφέρει ότι εσείς υπαινιχθήκατε ότι οι Γκεμπάουερ και Ψαρρός δεν παρέδωσαν σωστά κάποια χρήματα και ότι πήγαν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι θα έπαιρναν και άλλα χρήματα σε σχέση με την κατασκευή ηλεκτρονικών συστημάτων των πυραύλων Patriot. Αληθεύει ο εν λόγω ισχυρισμός και, αν ναι, ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο της συζητήσεώς σας με τον Σίκατσεκ;».

Μαυρίδης

: «Ουδέποτε υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο, ούτε είχα οιαδήποτε συζήτηση με τον Σίκατσεκ αναφορικά με το πρόγραμμα κατασκευής συστημάτων για τους Patriot. Αλλωστε δεν θα μπορούσα να είχα κάνει τέτοιο υπαινιγμό από τη στιγμή που δεν είχα καμία συμμετοχή στο ανωτέρω έργο και συνεπώς δεν γνώριζα κάτι περί αυτού. Θέλω να επισημάνω και ότι οι κκ. Γκεμπάουερ και Ψαρρός δεν εκδιώχθηκαν από τη Siemens ΑΕ. Ειδικότερα ενθυμούμαι ότι ο Γκεμπάουερ είχε αποσπαστεί από τη Siemens AG στη θυγατρική και το 2001 επέστρεψε στη Γερμανία μετά τη λήξη της απόσπασής του. Η σύμβαση του κ. Ψαρρού λύθηκε το επόμενο έτος, το 2002, και έλαβε αποζημίωση. Και με τους δύο δεν έχω ιδιαίτερη σχέση».

Νωρίτερα ο Π. Μαυρίδης κατέθεσε ότι προσελήφθη στη Siemens AE το 1998 και ουδέποτε είχε σχέση με τον τομέα στρατιωτικών τηλεπικοινωνιών. Οταν ερωτάται για τα δύο στελέχη της γερμανικής εταιρείας αναφέρει ότι ο Γκεμπάουερ ήταν τεχνικός διευθυντής και ο Ψαρρός οικονομικός διευθυντής του τμήματος BSS, που είχε αντικείμενο τα σύνθετα έργα.

Με την εξέταση Μαυρίδη βρίσκεται στον αέρα ακόμη ένα σημείο της κατάθεσης Σίκατσεκ για το σκάνδαλο της Siemens, στην οποία εν πολλοίς έχει στηριχθεί και το κατηγορητήριο της ελληνικής Δικαιοσύνης για αρκετούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Ο ίδιος άλλωστε πήρε πίσω πολλά σημεία των καταθέσεών του παλαιότερα, εμφανιζόμενος ενώπιον των μελών της Εξεταστικής στο Μόναχο τον Οκτώβριο του 2010!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ