«Η συνεχής καθημερινή διόγκωση της δικογραφίας με νέα έγγραφα (εκθέσεις ερευνών, εργαστηρίων κτλ.) μεταβάλλει διαρκώς τα δεδομένα των κατηγοριών και των στοιχείων επί των οποίων καλούμαι να απολογηθώ». Τα παραπάνω υποστήριξαν ενώπιον της 31ης τακτικής ανακρίτριας οι Αλέξανδρος Μητρούσιας και Κωνσταντίνος Σακκάς, δύο από τους έξι κατηγορουμένους που φέρονται ως μέλη οργάνωσης, η οποία προς το παρόν δεν κατονομάζεται.

Οι ισχυρισμοί των Μητρούσια και Σακκά καταδεικνύουν και τις σημερινές δικαστικές εξελίξεις για τους «έξι». Ενας φάκελος 100 σελίδων με επιβαρυντικά στοιχεία, στα οποία περιλαμβάνονται και υποκλαπείσες από την ΕΥΠ συνομιλίες κατηγορουμένων, έφθασε στις δικαστικές αρχές και πρόσθεσε ακόμη ένα κακούργημα στη λίστα των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι έξι κατηγορούμενοι.

Πρόκειται για άλλη μία παράβαση του γνωστού ως «αντιτρομοκρατικού νόμου», η οποία προστέθηκε στα ήδη υπάρχοντα αδικήματα μετά τη συμπληρωματική δίωξη που άσκησε σήμερα εναντίον των «έξι» ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών. Δικαστικές πηγές διευκρίνιζαν ότι η συμπληρωματική ποινική δίωξη δεν αφορά τελεσθείσες τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά προπαρασκευαστικές πράξεις, οι οποίες είναι σχετικές, μεταξύ άλλων, με τον κατασχεθέντα οπλισμό που εντοπίστηκε σε χώρους οι οποίοι φέρονται να χρησιμοποιούνταν ως «γιάφκες», όπως είναι η αποθήκη της Νέας Σμύρνης, το διαμέρισμα του Αγρινίου κ.ά.

Στα έγγραφα περιλαμβάνονται οι αξιολογήσεις των διωκτικών αρχών από την εξέταση δεκάδων πειστηρίων που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε σπίτια κατηγορουμένων και υπόπτων, καθώς και στους χώρους όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός όπλων. Επίσης περιλαμβάνονται CDs με συνομιλίες, καθώς και η απομαγνητοφώνησή τους. Οι πληροφορίες λένε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε κυρίως τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων Κωνσταντίνου Σακκά και Δημήτρη Μιχαήλ. Επιπλέον ο φάκελος περιλαμβάνει και καταθέσεις αστυνομικών και άλλων προσώπων που δίνουν πληροφορίες για τους έξι κατηγορουμένους.

Σημειώνεται ότι τέσσερις από τους έξι, και συγκεκριμένα οι Γιώργος Καραγιαννίδης, Στυλιανή Αντωνίου, Χρήστος Πολίτης και Δημήτρης Μιχαήλ, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία από τον ανακριτή για την προσεχή Πέμπτη. Αντίθετα, οι Αλέξανδρος Μητρούσιας και Κωνσταντίνος Σακκάς απολογήθηκαν τυπικά, αρνούμενοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις του ανακριτή.

Μάλιστα, οι δύο κατηγορούμενοι παρέδωσαν στην ανακρίτρια μέσω του συνηγόρου τους κ. Κώστα Παπαδάκη μια δήλωση που περιλαμβάνει τις υπερασπιστικές θέσεις τους και η οποία αναφέρει τα εξής: «Κατ’ αρχήν εμμένω στην ένσταση ακυρότητας της διαδικασίας που έχω διατυπώσει στις 5.12.2010 ενώπιόν σας. Επί της ουσίας των κατηγοριών, η στενότητα του χρόνου, σε συνδυασμό με την αδυναμία άσκησης των υπερασπιστικών μου δικαιωμάτων και ιδίως της ανεμπόδιστης επικοινωνίας με τον συνήγορό μου, καθιστά ανέφικτη την υπεύθυνη αξιολόγηση και μελέτη της δικογραφίας και τη χάραξη υπερασπιστικής γραμμής. Εξάλλου η συνεχής, καθημερινή διόγκωση της δικογραφίας με νέα έγγραφα (εκθέσεις ερευνών, εργαστηρίων κτλ.) μεταβάλλει διαρκώς τα δεδομένα των κατηγοριών και των στοιχείων επί των οποίων καλούμαι να απολογηθώ. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν καθίσταται εφικτή η εκπλήρωση των υπερασπιστικών ευκολιών που επιτάσσει η ρύθμιση του άρθρου 6, παρ. 3δ της ΕΣΔΑ, με την οποία καθιερώνεται η αρχή της δίκαιης δίκης. Το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί με τυχόν ολιγοήμερη παράταση του χρόνου απολογίας μου, αφού η καθημερινή προσθήκη στοιχείων συνεχίζεται. Για τους λόγους αυτούς επιφυλάσσομαι σε πλήρη απολογία ενώπιόν σας ή ενώπιον του αρμόδιου ειδικού εφέτη ανακριτή σε εύλογο χρόνο μετά την πλήρη συγκέντρωση, λήψη και μελέτη του συνόλου της δικογραφίας και επικοινωνία με τον συνήγορό μου, ακόμη και με δική μου πρωτοβουλία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ,David Koskas © 2014 – STONE ANGELS