Η κατάθεση του αξιωματικού της Αντιτρομοκρατικής που αποκαλύπτει το «ΒΗΜΑ»:

(Με αστερίσκους σημειώνονται τα ονόματα όσων ατόμων αναφέρονται στην κατάθεση αλλά δεν αντιμετωπίζουν καμία κατηγορία)

«Είμαι αστυνόμος Α’ και υπηρετώ στη ΔΑΕΕΒ ως προϊστάμενος Γραφείου του 3ου Τμήματος. Στο πλαίσιο της καθ’ ύλην αρμοδιότητας της υπηρεσίας μας, αμέσως μετά την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων, την 1.11.2010, σε διάφορους στόχους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, από την Τρομοκρατική Οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς και την επ’ αυτοφώρω σύλληψη των Γεράσιμου Τσάκαλου και Παναγιώτη Αργυρού, διερευνήθηκαν ενδελεχώς οι εν γένει παράνομες δραστηριότητες των συλληφθέντων. Από την έρευνα προέκυψαν στενές σχέσεις – επαφές, στο πρόσφατο παρελθόν, του Γεράσιμου Τσάκαλου με τον Σακκά Κων/νο. Από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών του Σακκά προέκυψαν στενές σχέσεις του με τους Μιχαήλ Δημήτριο, Αντωνίου Στυλιανή. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ο Σακκάς διέμενε με την Αντωνίου Στυλιανή σε διαμέρισμα της οδού Πλάτωνος 131 στην Καλλιθέα στον δεύτερο όροφο και κινούνταν με το υπ’ αριθ. ΖΜ****** ΙΧΕ μάρκας Peugeot ιδιοκτησίας της γιαγιάς του ********.

»Επισκεπτόταν δε σε καθημερινή σχεδόν βάση διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους 42 στον Πειραιά στον δεύτερο όροφο, όπου κάθε φορά παρέμενε για τρεις-τέσσερις ώρες, ενώ κάποιες φορές μετέφερε στο διαμέρισμα αυτό έτοιμο φαγητό και καφέδες από παρακείμενα καταστήματα. Την 13.00 ώρα της 15.11.2010 συναντήθηκε στην καφετέρια με την επωνυμία ****** στο Πασαλιμάνι με τον Μιχαήλ Δημήτριο, στον οποίο παρέδωσε έναν φορητό εξωτερικό δίσκο ηλεκτρονικού υπολογιστή (USB Stick). Την 18.15 ώρα της ιδίας ημέρας ο Σακκάς μετέβη στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους έχοντας μαζί του σακούλα με σουβλάκια τα οποία είχε αγοράσει προηγουμένως από κοντινό κατάστημα.

»Την 20.00 ώρα της ίδιας ημέρας ο Σακκάς συναντήθηκε με τους Μιχαήλ Δημήτριο, ******, τρεις ακόμη άγνωστους άνδρες και δύο άγνωστες γυναίκες νεαρής ηλικίας σε ουζερί στη συμβολή των οδών Β. Γεωργίου και Ζέας στον Πειραιά. Στις 2.00 ώρα της 16.11.2010 αποχώρησαν από το ουζερί και οι Μιχαήλ και ******* και οι δύο άγνωστες νεαρές γυναίκες μετέβηκαν στο διαμέρισμα του **** στην οδό ***** στον Πειραιά στον πρώτο όροφο. Την 21.00 ώρα της 16.11.2010 ο Σακκάς συναντήθηκε με τους Μιχαήλ Δημήτριο και ****** σε μπυραρία στην ***** στο Κουκάκι με άγνωστο άνδρα περίπου τριάντα ετών. Στη συνέχεια οι Σακκάς, Μιχαήλ και ******* μετέβηκαν σε μπαρ της Λ. Συγγρού. Την 20.11.2010 και ώρα 9.50 ο Σακκάς μετέβη με το αυτοκίνητό του στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους από όπου εξήλθε την 12.45 ώρα και επέστρεψε πάλι την 14.40 ώρα. Την 6.50 ώρα της 23.11.2010 εντοπίστηκε να κινείται με το αυτοκίνητό του από το σπίτι του της Καλλιθέας και μέσω της Εθνικής οδού Αθηνών – Κορίνθου κατέληξε στη Ναύπακτο όπου σε παραλιακή καφετέρια της πόλης συναντήθηκε για λίγο με άγνωστο άνδρα περίπου τριάντα ετών, αξύριστο.

»Στη συνέχεια μόνος του με το αυτοκίνητό του ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο Ναυπάκτου – Θέρμου – Αγρινίου κατέληξε στο Αγρίνιο όπου εισήλθε σε διαμέρισμα του πρώτου ορόφου της οδού Πραΐδου 73 και Δασκαλοπούλου 52. Την 24.11.2010 και ώρα 6.00 επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του μαζί με άγνωστη γυναίκα περίπου τριάντα ετών, 1,55 ύψος περίπου, η οποία έφερε μαζί της μεγάλο ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου – κόκκινου και ακολούθηκε την ίδια επαρχιακή διαδρομή και όχι το εθνικό οδικό δίκτυο, κατέληξε στη Ναύπακτο όπου εντοπίστηκε μόνος του σε παγκάκι της παραλίας. Στη συνέχεια άλλαξε στο αυτοκίνητό του το μπουφάν παραλλαγής που φορούσε, με μπουφάν σκούρου χρώματος και τζόκεϊ σκούρου χρώματος και επέστρεψε στην παραλία όπου συναντήθηκε με άγνωστο νεαρό άνδρα ο οποίος τώρα αναγνωρίστηκε ότι όταν ο κατηγορούμενος Μητρούσιας Αλέξανδρος, ο οποίος φορούσε λευκό καπέλο τύπου τζόκευ. Οι δυο τους με το αυτοκίνητο του Σακκά και ακολουθώντας το ίδιο δρομολόγιο μέσω των επαρχιακών οδών μετέβησαν αρχικά στο Θέρμο, όπου κάθισαν μόνοι τους σε καφενείο της πλατείας του χωριού για μία περίπου ώρα, στη συνέχεια στο Αγρίνιο όπου κατέληξαν την 14.30 ώρα στα ΚΤΕΛ Αγρινίου.

»Εκεί ο Μητρούσιας αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητο του Σακκά, έχοντας μαζί του τον ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου-κόκκινου που είχε μαζί το πρωί της ίδιας ημέρας η άγνωστη γυναίκα, επιβιβάστηκε στο λεωφορείο της γραμμής Αγρινίου – Αθηνών, αφού τοποθέτησε το σάκο στο χώρο αποσκευών του λεωφορείου. Ο Σακκάς με το αυτοκίνητό του μέσω της Εθνικής οδού Αγρινίου – Αντιρρίου – Αθηνών επέστρεψε στο σπίτι της Καλλιθέας. Ο Μητρούσιας αποβιβάστηκε από το λεωφορείο στα ΚΤΕΛ Κηφισού έχοντας πάντα μαζί του τον ορειβατικό σάκο και με ταξί έφτασε στην οδό Κολοκοτρώνη στον Πειραιά, από όπου έχοντας τον σάκο μετέβη πεζός Πραξιτέλους και εισήλθε στο σπίτι της οδού Πραξιτέλους. Από το σημείο που αποβιβάστηκε από το ταξί μέχρι να εισέλθει στο διαμέρισμα διαπιστώθηκε ότι στους παράλληλους γύρω δρόμους κινούνταν ο Πολίτης Χρήστος με την υπ’ αριθμ. ΑΟΥ – **** μοτοσυκλέτα του παρέχοντας προφανή μέτρα αντιπροστασίας στον Μητρούσια. Την 25.11.2010 και ώρα 10.50 ο Σακκάς μετέβη με το αυτοκίνητό του στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά, αφού προηγουμένως στάθμευσε αυτό σε μακρινή απόσταση, και συγκεκριμένα επί της οδού Καραΐσκου.

Την 13.00 ώρα βγήκε από το διαμέρισμα ο Μητρούσιας και επιβιβάστηκε σε λεωφορείο της γραμμής Πειραιάς – Αθήνα. Την 13.25 ώρα βγήκε από το διαμέρισμα της Πραξιτέλους ο Σακκάς επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητό του και στην οδό Γρ. Λαμπράκη 104 στάθμευσε το όχημα και κρατώντας ένα χαρτί ή φάκελο εισήλθε σε κατάστημα Internet cafe όπου παρέμεινε για δέκα λεπτά περίπου. Στη συνέχεια αποχώρησε με το αυτοκίνητό του και στη συμβολή των οδών Βασ. Γεωργίου και Γρ. Λαμπράκη στον Πειραιά στάθμευσε και αφού φόρεσε καπέλο τύπου τζόκευ και γυαλιά ηλίου εισήλθε στο υποκατάστημα της τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκεται στην οδό Γρ. Λαμπράκη 136. Κατευθύνθηκε στο ταμείο όπου εντοπίστηκε να προβαίνει σε κατάθεση χρηματικού ποσού ύψους 100 ευρώ σε λογαριασμό με δικαιούχο την *****, δίνοντας ως όνομα καταθέτη το *********. Από την έρευνα προέκυψε ότι στον ίδιο λογαριασμό καταθέτονταν το ίδιο χρηματικό ποσό κάθε μήνα, από διάφορα καταστήματα της τράπεζας Πειραιώς, τους τελευταίους έξι-εφτά μήνες.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η ***** κατέχει αποθήκη στο υπόγειο πολυκατοικίας της οδού Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη. Κατόπιν αυτού και αφού λήφθηκε υπόψη η εν γένει ύποπτη και συνωμοτική συμπεριφορά του Σακκά, ο χώρος τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση. Την 27.11.2010 και ώρα 9.40 ο Σακκάς μαζί με την Αντωνίου Στέλλα, η οποία κρατούσε δύο νάιλον σακούλες, μετέβησαν στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους στον Πειραιά. Την 13.55 ώρα ο Σακκάς μετέβη μόνος του σε κατάστημα με σφραγίδες και πινακίδες της οδού ****** στην Αθήνα από όπου παρέλαβε πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτου. Την 8.30 της 28.11.2010 εντοπίστηκε ο Μητρούσιας να μεταβαίνει από την οδό Πραξιτέλους με ταξί στα ΚΤΕΛ Κηφισιού, έχοντας μαζί του σάκο ορειβατικό χρώματος κόκκινου-μαύρου, με λεωφορείο της γραμμής κατέληξε στην Πάτρα όπου στην οδό Αγ. Νικολάου στα σκαλοπάτια που καταλήγουν στο κάστρο συναντήθηκε με τον ******, μία άγνωστη νεαρή γυναίκα και τον ******. Ολοι τους εισήλθαν σε παλιά μονοκατοικία της οδού *******.

Την 28.11.2010 και ώρα 17.15 ο Σακκάς μετέβη στο διαμέρισμα της οδού Πραξξιτέλους. Την 17.25 ώρα μετέβη στον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Καλλιθέα όπου συνάντησε άγνωστο άνδρα τριάντα περίπου χρονών αξύριστο, με τον οποίο συνομίλησαν για λίγο εντός του ψητοπωλείου με την επωνυμία«Σάββας». Αγόρασαν τρόφιμα και με το αυτοκίνητο του Σακκά μετέβησαν στην οικία της Καλλιθέα. Την 23.10 ώρα ο άγνωστος άνδρας εξήλθε και κατέληξε με ταξί στα Εξάρχεια στο καφέ ******** της οδού Κωλέττη όπου συναντήθηκε με τον Πολίτη Χρήστο. Στη συνέχεια οι δύο τους πεζοί κατέληξαν στο στέκι ******** στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Ισαύρων. Την 29.11.2010 και ώρα 12.05 ο Σακκάς Κων/νος εντοπίστηκε στο πολυκατάστημα Praktiker, της οδού Πειραιώς, όπου διαπιστώθηκε ότι αγόρασε δύο κράνη μοτοσικλέτας, δύο σπρέι μεταλλικού χρώματος, ένα κάλυμμα τιμονιού μαύρου χρώματος, δύο πλατοκαθίστατα αυτοκινήτου, μία κουκούλα αυτοκινήτου και μία αυτοκόλλητη ταινία, πληρώνοντας με μετρητά στο ταμείο του καταστήματος που βρίσκεται δίπλα από το ΑΤΜ της Alpha Bank.

Την 10.30 ώρα της 30.11.2010 εντοπίστηκε να αποβιβάζεται στα ΚΤΕΛ Αγρινίου από λεωφορείο προερχόμενο από Αθήνα ο άγνωστος άνδρας ο οποίος τώρα αναγνωρίστηκε ότι ήταν ο κατηγορούμενος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση Καραγιαννίδης Γεώργιος, ο οποίος είχε μαζί του δύο σακίδια ένα χρώματος σκούρου τύπου ορειβατικού και ένα σακβουαγιάζ με ρόδες. Μαζί με τον Καραγιαννίδη αποβιβάστηκε και ο άγνωστος άνδρας που είχε συναντηθεί την 28.11.2010 αρχικά με τον Σακκά στην Καλλιθέα και στη συνέχεια με τον Πολίτη στα Εξάρχεια, ο οποίος διαπιστώθηκε ότι επιτηρούσε περιμετρικά τον χώρο μέχρι ο Καραγιαννίδης να επιβιβαστεί σε ταξί προσφέροντάς του αντιπαρακολούθηση. Ο Καραγιαννίδης κατέληξε με τις αποσκευές του στο διαμέρισμα της οδού Πραΐδου 73.

Την 15.55 ώρα της ίδιας μέρας ο Σακκάς εντοπίστηκε να αποβιβάζεται στα ΚΤΕΛ Αγρινίου από λεωφορείο προερχόμενο από Αθήνα, έχοντας μαζί του δύο σακβουαγιάζ σκούρου χρώματος, έναν μακρόστενο ορειβατικού τύπου και ένα μεγαλύτερης χωρητικότητας, καταλήγοντας στη συνέχεια και αυτός μαζί με τις αποσκευές του στο διαμέρισμα της οδού Πραΐδου 73. Την 1.12.2010 ο Καραγιαννίδης εντοπίστηκε κοντά στην οδό Πραΐδου με σακούλες από σούπερ μάρκετ και λίγο αργότερα ο Μητρούσιας σε βενζνινάδικο σε κοντινή απόσταση κρατώντας μπιτόνι κόκκινου χρώματος. Την 16.05 ώρα της 3.12.2010 εντοπίστηκαν στα ΚΤΕΛ Αγρινίου οι Σακκάς Κων/νος και Καραγιαννίδης Γεώργιος όπου επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα. Ο Σακκάς είχε μαζί του τσάντα ώμου τύπου Polo και ο Καραγιαννίδης βαλίτσα με ρόδες σκούρου χρώματος. Την 18.00 ώρα της ίδιας ημέρας εντοπίστηκε στα ΚΤΕΛ Αγρινίου και ο Μητρούσιας, ο οποίος επιβιβάστηκε σε λεωφορείο με προορισμό την Αθήνα έχοντας μαζί του τον ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου – κόκκινου. Πριν το Χαϊδάρι στη στάση Δαφνί ο Μητρούσιας αποβιβάστηκε και ακολούθως με ταξί κατέληξε στο διαμέρισμα της οδού Πραξιτέλους 42, αφού κατέβηκε σε μακρινή απόσταση και περπάτησε.

Την 10.20 ώρα της 4.12.2010 εντοπίστηκε ο Καραγιαννίδης κοντά στην οικία της οδού Πραξιτέλους να εισέρχεται σε αυτή κρατώντας δύο πασσάλους και μια σακούλα που περιείχε ένα φτυάρι και κάποιο άλλο σκαφτικό εργαλείο. Την 12.30 ώρα βγήκε από την πολυκατοικία της Πραξιτέλους ο Σακκάς έχοντας το φτυάρι και το άλλο σκαπτικό εργαλείο, πιθανόν τσουγκράνα, και λίγο μετά βγήκε και ο Μητρούσιας με τον ορειβατικό σάκο χρώματος μαύρου – κόκκινου. Την 13.09 ώρα ο Μητρούσιας – Σακκάς εντοπίστηκαν να εισέρχονται και οι δυο στην οδό Καισαρείας 22 στη Ν. Σμύρνη. Επειδή οι εν γένει κινήσεις τους κρίθηκαν ιδιαίτερα ύποπτες, και προσομοίαζαν με προπαρασκευαστικές πράξεις εγκληματικών ενεργειών με πιθανά ανθρώπινα θύματα αποφασίστηκε η προσαγωγή τους προκειμένου να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Κατόπιν αυτού, εξερχόμενοι από την πολυκατοικία της οδού Καισαρείας 22 την 14.40 ώρα της ίδιας ημέρας οι Σακκάς – Μητρούσιας ακινητοποιήθηκαν από αστυνομικούς της υπηρεσίας μας και προσήχθησαν στη ΔΑΕΕΒ, όπου διαπιστώθηκε ότι έφεραν μαζί τους βαρύ οπλισμό και εκρηκτικά και άλλα αντικείμενα όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές εκθέσεις. Την 14.50 ώρα της ίδιας ημέρας εντοπίστηκε ο Καραγιαννίδης σε κουρείο στη συμβολή των οδών Πύλης και Υψηλάντου στον Πειραιά, από όπου προσήχθη και αυτός στην υπηρεσία μας. Προς πιστοποίηση συντάχθηκε η παρούσα έκθεση, η οποία αφού αναγνώσθηκε και βεβαιώθηκε, υπογράφεται ως ακολούθως».