Το νευροχειρουργό Δ. Ρ., ο οποίος είχε το πρόσταγμα στην εγχείρηση του Γιώργου Αλβέρτη, γαμπρού του πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Έβερτ, κατονόμασε ως υπεύθυνο τόσο για την επέμβαση όσο και για τη κακή μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς ο γιατρός Παναγιώτης Νομικός.

Καταθέτοντας στο τριμελές πλημμελειοδικείο Αθηνών, που δικάζει τους νευροχειρούργους Δ. Ρ και Α. Γ. για σωματική βλάβη από αμέλεια παρ’ υποχρέου, ο κ. Νομικός, ειδικότερα σημείωσε: «Για το χειρουργείο ο κύριος υπεύθυνος ειναι ο Δ. Ρ. καθώς επίσης και για την μετέπειτα πορεία του ασθενούς, Κι αυτό διότι θεωρώ ότι ο κυρίως υπεύθυνος για την πορεία ενός ασθενούς και κατά τη διάρκεια του χειρουργειου και μετεγχειρητικά είναι ο χειρουργός που αναλαμβάνει να κάνει την επέμβαση».

Ο κ. Νομικός, που έχει και αυτός την ειδικότητα του νευροχειρουργού, αναφερόμενος στην ευθύνη του δεύτερου κατηγορουμένου, του Α.Γ., ο οποίος ήταν β’ βοηθός του Δ.Ρ. κατά την εγχείρηση του κ. Αλβέρτη, υποστήριξε: «Βέβαια ο Δ.Ρ. ως διευθυντής χειρουργικής κλινικής άλλου νοσοκομείου από αυτό στο οποίο εγχειρίστηκε ο κ. Αλβέρτης δεν θα μπορούσε να είναι συνέχεια παρών. Γι’ αυτό χρειαζόταν συνεργάτες, ώστε να ενημερώνεται αν κάτι δεν πάει καλά και να δίνει εντολές για να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Σύμφωνα με τον κ. Νομικό, ο οποίος ως νευροχειρουργός έχει συντάξει και πόρισμα για την υπόθεση, η κακή εξέλιξη της υγείας του κ. Γ. Αλβέρτη, συζύγου της Αλεξίας Έβερτ, οφείλεται στην ολιγωρία που σημειώθηκε μετά την εγχείρηση. «Υπήρξε καθυστέρηση από την ώρα που διαπιστώθηκαν τα συμπτώματα», είπε ο μάρτυρας και διευκρίνησε: «Από τις 7 το πρωί που εκδηλώθηκαν τα προβλήματα, η μαγνητική στη 1 μετά το μεσημέρι και η τοποθέτηση της παροχέτευσης έγινε 3,5 ώρες μετά». Οι συνέπειες καθυστέρησης, σύμφωνα με τον κ. Νομικό ήταν η βαρειά νευρολογική εικόνα του ασθενούς. «Ήταν σε σύγχυση και έλεγε ασυναρτησίες».

Νωρίτερα, η κυρία Αλεξία Έβερτ ολοκληρώνοντας την κατάθεσή της αναφέρθηκε στον αυτόχειρα γιατρό Δ. Α. λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ήταν εδώ ο Δ.Α. η κατάσταση θα ήταν διαφορετική», ενώ επέρριψε ευθύνες και στον β’ βοηθό Α.Γ. υποστηρίζοντας ότι και εκείνος: «μας απέκρυψε ότι ο άνδρας μου από το πρώτο 24ωρο είχε υποστεί ζημιά και θα ήταν άνθρωπος με ειδικές ανάγκες». Η δίκη διακόπηκε για τις 22 Δεκεμβρίου 2010.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ