Ο HIV είναι χρόνια νόσος και όχι η συντέλεια του κόσμου

Ο 24χρονος Ζαχαρίας Κωστόπουλος έμαθε ότι είναι φορέας του Ειτζ, πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2009. Συμμετείχε σε εθελοντική αιμοδοσία. «Αντέδρασα ψύχραιμα, παρά το πρώτο σοκ», λέει ο ίδιος. Ενα εξάμηνο αργότερα ξεκίνησε θεραπεία. Αρχικά το μοιράστηκε με φίλους και την οικογένειά του. «Η αντίδρασή τους απείχε πολύ από το δράμα, ίσως γιατί και εγώ το αντιμετώπισα αισιόδοξα», αναφέρει.

Νιώθοντας την ανάγκη να μάθει για τη νόσο και επειδή η ενημέρωση ήταν ανεπαρκής, ξεκίνησε την αναζήτηση στο Internet, όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με πληθώρα πληροφοριών σε ότι αφορά την οροθετικότητα. Ηρθε σε επαφή με οργανωμένους συλλόγους γύρω από τον HIV. Επίσης, γνώρισε κι άλλους οροθετικούς με κάποιους από τους οποίους κρατάει φιλίες μέχρι σήμερα. Οπως σημειώνει, «… αντιθέτως με άλλες ιστορίες που έχω ακούσει, δεν αντιμετώπισα σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση εργασίας, στο να έχω καλούς φίλους και τις ερωτικές σχέσεις που ήθελα. Για μένα ο HIV, είναι μια χρόνια νόσος και όχι η συντέλεια του κόσμου».

Στη συνέχεια, ο κ. Κωστόπουλος έγινε μέλος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος Θετική Φωνή, όπου προσφέρει όσο συχνά μπορεί τις υπηρεσίες του. «Εκτιμώ ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει ο σύλλογος οροθετικών γιατί δείχνει ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το θέμα κατάματα», τονίζει και προσθέτει: «Η δράση της Θετικής Φωνής γίνεται σε πολλά επίπεδα. Οι δράσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και συμμετέχουν φίλοι που δεν είναι οροθετικοί, απλά αποφάσισαν να δώσουν λίγο από τον χρόνο τους για την συμβολή μας στην δημιουργία κοινωνικής συνείδησης. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ότι κολλάει HIV αν το επιτρέψει. Ο ιός δεν σε βρίσκει, τον βρίσκεις εσύ».

Οσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τις δράσεις του Συλλόγου Θετική Φωνή μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www. positivevoice.gr