Δεν είναι μύθος οι ασθένειες που φέρνουν οι νοτιάδες! Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαιτίας του ζεστού και υγρού καιρού μέσα στον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος επηρεάζει τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Ο εφετινός, δε, Νοέμβριος ίσως αποδειχθεί ο πιο θερμός όλων των εποχών, με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται έξι βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σύμφωνα με τον παθολόγο, διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αν. Σπαντιδέα, ο καιρός προκαλεί πονοκεφάλους, κυρίως όμως αλλαγές διάθεσης, ενώ επηρεάζει άτομα με ρευματοπάθειες καθώς οι πάσχοντες νιώθουν εντονότερους πόνους. Επειδή νότιος άνεμος σημαίνει και υγρασία, προκαλείται επίσης παρόξυνση των προβλημάτων ατόμων που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και βήχα.

«Η κατάσταση που επικρατεί

σε ό,τι αφορά τον καιρό είναι αλλοπρόσαλλη» δηλώνει ο διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κ. Ε. Κοκκινάκης. Ο καιρός αυτός, σημειώνει, έχει επιπτώσεις σε όσους ταλαιπωρούνται από ημικρανίες και κεφαλαλγίες μυϊκού τύπου, οι οποίες εκδηλώνονται με έντονο πόνο στους κροτάφους. Η ώρα των ιώσεων όμως δεν έχει φθάσει ακόμη, αφού η εμφάνισή τους συνδέεται με την πτώση της θερμοκρασίας. «Τα πρώτα σοβαρά κρούσματα» προσθέτει ο κ. Κοκκινάκης «θα τα δούμε αμέσως μετά την αλλαγή του καιρού».

Ο πιο θερμός Νοέμβριος

Ο θερμότερος Νοέμβριος όλων των εποχών προβλέπεται ότι θα είναι ο εφετινός με τους ισχυρούς νότιους ανέμους να διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τη θερμοκρασία. Τα δεδομένα από τις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) κ. Θ. Κολυδά, δείχνουν ότι οι μέσες μέγιστες θερμοκρασίες παραμένουν περισσότερο από 20 ημέρες, κατά μέσο όρο 6 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ωστόσο, περισσότερο αισθητή είναι η ζέστη στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Ειδικά για την Αθήνα, όπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιπρόεδρος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κ. Μιχάλης Πετράκης, η μέση θερμοκρασία από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου ως χθες ήταν τουλάχιστον 2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση κλιματική τιμή για την περιοχή. «Μας βάζει σε σκέψεις η διάρκεια του φαινομένου, σε σχέση πάντα με την κλιματική αλλαγή. Ο πλανήτης εισέρχεται σταδιακά σε μια περίοδο απορρύθμισης του κλίματος και όσο περνούν τα χρόνια η διάρκεια, η συχνότητα και η ένταση ακραίων φαινομένων αναμένεται ότι θα αυξηθεί» τονίζει ο κ. Πετράκης. Και προσθέτει: «Αυτόν τον Νοέμβριο η ζέστη έχει διάρκεια. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, ολοένα και συχνότερα παρατηρούνται κατά το τέλος του φθινοπώρου, αρχές του χειμώνα, υπερβολικά ζεστές ημέρες στη χώρα μας. Πέρυσι κάναμε Χριστούγεννα με 20 βαθμούς Κελσίου».

Εξαιτίας των νοτιάδων, οι οποίοι χθες έπνεαν 7 – 8 μποφόρ, έχει αυξηθεί και η υγρασία. «Παραμένει 15% πάνω από τις μέσες τιμές για την εποχή. Η σχετική υγρασία κυμαίνεται από 50% ως 70% ανάλογα με την περιοχή» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς. Παρόμοιες συνθήκες με τον εφετινό Νοέμβριο είχαν παρατηρηθεί το 1992 και το 1994, αν και η ζέστη δεν είχε τότε τόσο μεγάλη διάρκεια.

Οι υψηλές θερμοκρασίες σχετίζονται με τη μεταφορά θερμών μαζών από την Αφρική. Οι νοτιάδες, σε μεγάλο βαθμό, οφείλονται στο σταθερό βαρομετρικό χαμηλό που επικρατεί στην Κεντρική Ευρώπη και το οποίο δημιουργεί δευτερεύοντα βαρομετρικά χαμηλά στην περιοχή μας. Αυτό το σταθερό σύστημα, σύμφωνα με τον κ. Κολυδά, μπορεί από τη μία να προκαλεί βροχοπτώσεις και καταιγίδες αλλά από την άλλη «δημιουργεί νοτιοδυτικό ρεύμα στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να έχουμε μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας».

Λαχανικά στη Γροιλανδία

Και στον υπόλοιπο πλανήτη, όμως, ο καιρός έχει… γυρίσματα. Στην Ανταρκτική, στην Αρκτική, στη Γροιλανδία τεράστιες εκτάσεις χάνουν το μόνιμο στρώμα πάγου. Ειδικά στη Γροιλανδία κατά τη διάρκεια του θέρους έχουν αρχίσει πρώτη φορά να καλλιεργούν λαχανικά. «Σε περιοχές όπου άλλοτε οι κάτοικοι ήταν εξαρτημένοι από την αλιεία τώρα εξαρτώνται από τη γεωργία» σημειώνει ο κ. Μιχάλης Πετράκης, αντιπρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν βγαίνουν πάντα σε καλό. Ο παρατεταμένος ζεστός καιρός του εφετινού Νοεμβρίου στην Ελλάδα, όπως αναφέρει ο ίδιος, μπορεί να έχει επιπτώσεις στη χλωρίδα, στην πανίδα και στη γεωργική παραγωγή.