Η μεγαλύτερη διαδήλωση τιμής και μνήμης των τελευταίων ετών για την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η χθεσινή που εξελίχθηκε στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., ο όγκος των διαδηλωτών ξεπέρασε συνολικά τις 35.000, ενώ εκπρόσωποι των διοργανωτών έκαναν λόγο για 45.000-50.000. Η πολυπληθής συμμετοχή δεν αλλοιώθηκε ούτε μειώθηκε λόγω της δυνατής βροχής που ξέσπασε για περίπου μισή ώρα λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν τα μπλοκ των διαδηλωτών συγκροτούνταν στα σημεία των προσυγκεντρώσεων.

Για πρώτη φορά όμως τα τελευταία χρόνια μετά την ιστορική σημαία του Πολυτεχνείου και τους εκπροσώπους των σπουδαστικών νεολαιών που τη συνόδευαν, υπό καταρρακτώδη βροχή, ακολούθησαν οι νεολαιίστικες και συνδικαλιστές οργανώσεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ που επέλεξαν λόγω της δυνατής βροχής να παρακάμψουν μέσω της οδού Πανεπιστημίου τα μπλοκ των υπόλοιπων οργανώσεων και κομμάτων της Αριστεράς. Για τον λόγο αυτόν δεν έλειψαν ορισμένες αντεγκλήσεις στην πλατεία Συντάγματος ανάμεσα σε διαδηλωτές του ΠΑΜΕ, μέλη της ΚΝΕ και σε διαδηλωτές που βρίσκονταν στα μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου, ανάμεσα στους Συλλόγους Εξορισθέντων και Βασανισθέντων 1967-1974, καθώς και σε άλλους συγκεντρωμένους. Κατά τα λοιπά, η πορεία εξελίχθηκε ειρηνικά, με πολλά συνθήματα να αναφέρονται αποδοκιμαστικά στις κυβερνητικές επιλογές ένταξης της χώρας στον μηχανισμό τριμερούς στήριξης και στη γενικότερη οικονομική και κοινωνική πολιτική, ενώ αρκετά πανό είχαν ακριβώς το ίδιο «αντιμνημονιακό» περιεχόμενο.

Μετά τις δυνάμεις του ΚΚΕ, ακολούθησαν οι οργανώσεις φυλακισθέντων, εξορισθέντων και βασανισθέντων κατά την περίοδο της χούντας, το μπλοκ των φοιτητών του Πολυτεχνείου, που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, τα εξίσου πολυπληθή μπλοκ των φοιτητών της Νομικής, της Ιατρικής, του Γεωπονικού και του Οικονομικού Πανεπιστημίου και των άλλων σχολών της Αθήνας. Εν συνεχεία πορεύτηκαν τα μπλοκ οργανώσεων και συνδικαλιστικών φορέων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ακολούθως μπλοκ του αντιεξουσιαστικού χώρου. Την πορεία έκλεισαν οργανώσεις προσκείμενες στον ΣΥΝ, στον ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία του Συνασπισμού, ενώ σε αρκετή απόσταση από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών πορεύτηκαν ως την αμερικανική πρεσβεία φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στη Νεολαία ΠαΣοΚ. Μικροεπεισόδια

Η ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου στην κεφαλή της πορείας

Εξαίρεση στην ομαλή εξέλιξη της πορείας τα επεισόδια και οι ολιγόλεπτες συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των ΜΑΤ και σε ομάδα αντιεξουσιαστών στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στο ύψος της εισόδου του σταθμού του μετρό στο Μέγαρο Μουσικής. Ολα ξεκίνησαν όταν οι αντιεξουσιαστές που βάδιζαν στο τέλος του μπλοκ του αναρχικού χώρου αποπειράθηκαν να καταστρέψουν στάσεις λεωφορείων, την πινακίδα πληροφοριών του μετρό και να αποσπάσουν κομμάτια μαρμάρου από την είσοδο του σταθμού, ενώ έριχναν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που ακολουθούσαν παράλληλα το συγκεκριμένο μπλοκ.

Οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Στο ίδιο σημείο ένας άνδρας τραυματίστηκε από κροτίδα στο πόδι, ενώ δύο φωτορεπόρτερ που κάλυπταν τα γεγονότα κατήγγειλαν ότι μοτοσικλετιστές της ομάδας Δέλτα τους επιτέθηκαν σπάζοντας τμήματα του φωτογραφικού τους εξοπλισμού. Οι αποδοκιμασίες, οι αντεγκλήσεις και η ρίψη μπουκαλιών από μερίδα διαδηλωτών του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ) προκάλεσαν ξανά την επέμβαση των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων εναντίον τους. Ακολούθως η πορεία εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε ομαλά, αλλά αργά το βράδυ επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έγιναν 69 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 23. Στεφάνια και… οικονομία

Μικροεπεισόδια, δακρυγόνα και προσαγωγές, στη Βασιλίσσης Σοφίας (RΕUΤΕRS/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΗΣ)

Πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και πολίτες κάθε ηλικίας πέρασαν και χθες από το κτίριο της οδού Πατησίων για να αποτίσουν φόρο τιμής στην εξέγερση του 1973. Στεφάνια κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος και νωρίς το πρωί ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε: «Σήμερα καλούμαστε την ελευθερία μας να τη μετατρέψουμε σε δημιουργική πρωτοβουλία,φαντασία,καινοτομία. Να αλλάξουμε την οικονομία για να είναι βιώσιμη, πράσινη,ανταγωνιστική,να αλλάξουμε την Παιδείαώστε να μας εξοπλίζειγια να στηριζόμαστε γερά στα πόδια μας, όχι σε δάνειες δυνάμεις, για να ξεφύγουμε οριστικά από εξαρτήσεις και επιτηρήσεις».

«Τα πράγματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας γίνονται ακόμη χειρότερα» τόνισε επ΄ ευκαιρία της επετείου η ΓΓ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «μόνο με ενωτικούς αγώνες του λαού και της νεολαίας μπορούμε να απαντήσουμε» στην επιχειρούμενη ανατροπή κοινωνικών και δημοκρατικών κατακτήσεων.