Με βόλτες στην πεζοδρομημένη Πανεπιστημίου και στη Βασιλίσσης Ολγας και… ορθοπεταλιές από την Κηφισιά ως τη Βουλιαγμένη, η Αττική του 2014 φιλοδοξεί να είναι «φιλική» προς τον πολίτη. Από την έκθεση προόδου του προγράμματος «Αθήνα- Αττική 2014» την οποία δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) προκύπτει ότι η Πανεπιστημίου θα είναι πεζόδρομος ως το 2014. Η μετατροπή της Βασιλίσσης Ολγας σε πεζόδρομο αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα, καθώς το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι στην έκθεση προόδου δεν γίνεται κουβέντα για το Ελληνικό, παρ΄ ότι στην προ πενταμήνου παρουσίαση του προγράμματος από την υπουργό Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη είχε γίνει ειδική αναφορά ότι εντός του 2010 θα είχε οριστικοποιηθεί η συνολική πρόταση για το Μητροπολιτικό Πάρκο. Εγκριση και ενστάσεις
Οσον αφορά τους δύο άξονες ποδηλατοδρόμων (Κηφισιάς – Φαληρικού Ορμου και της Ανατολικής Παραλιακής Ζώνης Σαρωνικού), έχει προχωρήσει η έγκριση των μελετών. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής κ. Θ. Βλαστός, υπεύθυνος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που υλοποιεί τον σχεδιασμό τους, ο πρώτος ποδηλατόδρομος θα ξεκινά από την Κηφισιά και θα ακολουθεί τη γραμμή του ΗΣΑΠ (ως τη Ριζούπολη). Από εκεί θα συνεχίζει για Πατήσια και θα τα διασχίζει μέσω της οδού Αγίας Ζώνης. Επειτα ο ποδηλατόδρομος θα ακολουθεί τη Φωκίωνος Νέγρη, την 3ης Σεπτεμβρίου, την Αθηνάς, την Ερμού και θα φθάνει στο Γκάζι. Θα συνεχίζει στην οδό Θεσσαλονίκης (και πάλι δίπλα στις γραμμές του τρένου) ως τα Πετράλωνα. Από τον σταθμό του Ταύρου, ο οποίος βρίσκεται πάνω από τον Ιλισό, θα ακολουθεί την κοίτη του ποταμού ως το Φάληρο. Θα υπάρχει και ένας κλάδος του ποδηλατόδρομου ο οποίος θα καταλήγει στον παλαιό Ιππόδρομο (Εσπλανάδα). Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, η προμελέτη του έργου ολοκληρώνεται και θα αποσταλεί άμεσα για γνωμοδότηση στους Δήμους Αθηναίων, Καλλιθέας και Μοσχάτου, καθώς και στο υπουργείο Μεταφορών για τις προβλεπόμενες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Για τον δεύτερο κλάδο του ποδηλατόδρομου Ανατολικής Παραλιακής Ζώνης Σαρωνικούθα ξεκινά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) και θα φθάνει ως τη Βουλιαγμένη ακολουθώντας την παραλιακή- συνεχίζεται η έγκριση των μελετών για τις περιοχές χάραξης ώστε να έχουν ολοκληρωθεί ως τις αρχές Δεκεμβρίου. Υπάρχουν ωστόσο ενστάσεις από αρμόδιους φορείς και ιδιοκτήτες εκτάσεων. Θα ακολουθήσει δημοπράτηση των έργων από τα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και προκήρυξη της εργολαβίας από την Περιφέρεια Αττικής.

Πάρκα Γουδή- Ιλισίων και ανάπλαση
Για τη δημιουργία των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή και Ιλισίων προβλέπεται ότι ως το τέλος του έτους θα ολοκληρωθεί το εκπονούμενο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει προστασία 1.000

στρεμμάτων με τη χρήση Ζώνης Ειδικής Ανάπλασης. Προχωρεί επίσης από τη Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών η μελέτη πιλοτικής ανάπλασης 70 στρεμμάτων.

Η Διεύθυνση Ειδικών Εργων Αναβάθμισης Περιοχών του ΥΠΕΚΑ ολοκλήρωσε την οριστική αρχιτεκτονική μελέτη των έργων ανάπλασης στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονος Αχαρνών και Αττικής (και σύνδεσή τους μέσω της οδού Αγορακρίτου), καθώς και του Αγίου Νικολάου Αχαρνών.

Ως τον Ιανουάριο του 2011 προβλέπεται έναρξη των διαδι κασιών δημοπράτησης των έργων. Σταδιακά αναμένεται να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για αναπλάσεις άλλων περιοχών με πρώτο (ως τις αρχές Δεκεμβρίου) τον διαγωνισμό για τον δημοτικό χώρο στη συμβολή των οδών Θηβών και Φαλήρου στα Καμίνια Πειραιά. Θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τιςπλατείες Αγίου Στυλιανού στο Ζεφύρι και Σωτήρη Πέτρουλα στον Κολωνό.

Ακαδημία Πλάτωνος και τέμενος
Στο πλαίσιο της συνολικής ανάδειξης του Αρχαιολογικού Χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος προωθούνται από την ΕΑΧΑ (Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων) πεζοδρομημένες διαδρομές, οριστικοποίηση του ορίου του αρχαιολογικού χώρου με αύξηση του πρασίνου και επαναπροσδιορισμός των όρων δόμησης και χρήσεων γης. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια σήμανσης της διαδρομής Κεραμεικός- Δημόσιο Σήμα- Ακαδημία Πλάτωνος. Για τον Ελαιώνα γίνεται επεξεργασία τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση χρήσεων ώστε, μεταξύ άλλων, να προχωρήσει η χωροθέτηση ισλαμικού τεμένους στην έκταση του Ναυτικού Οχυρού.