Αιχμές εναντίον στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή εξαπολύει από τη φυλακή ο επιχειρηματίας Σοφοκλής Πρινιωτάκης με συνέντευξή του στο «Βήμα». «Υπήρξε συντονισμός και κεντρική κυβερνητική υπαγόρευση» στο σκάνδαλο των ομολόγων εκτιμά από τον Κορυδαλλό, όπου βρίσκεται
προφυλακισμένος,ο άλλοτε ισχυρός ιδιοκτήτης τής «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή»που πούλησε το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία! Κατονομάζει ως υπευθύνους τον τότε υπουργό Εργασίαςκ. Σάββα Τσιτουρίδη,λέγοντας ότι είχε γνώση της αθρόας προσέλευσης των Ταμείων στην αγορά των δομημένων ομολόγων, και τους κκ. Δούκα και Μεϊμαράκη, οι οποίοι εξέδωσαν
το επίμαχο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ! Αρνείται πάντως ότι ο ίδιος διακίνησε «μαύρο» πολιτικό χρήμα.Δεν αρνείται ότι σε ένα απόγευμα κέρδισε το ποσό των 7 εκατ.ευρώ από την πώληση του συγκεκριμένου ομολόγου, για την έκδοση του οποίου, όπως λέει, είχε την πληροφορία από τον Γ.Παπαμαρκάκη και την εταιρεία του στο Λονδίνο.Υποστηρίζειμάλισταότι φορολογήθηκε κανονικά.

– Είστε προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό.Αισθάνεστε ότι «πληρώνετε» το κύριο βάρος του σκανδάλου;

«Αισθάνομαι βαθιά πικραμένος από το γεγονός ότι, αν και η “Ακρόπολις Χρηματιστηριακή” αποτέλεσε τον τελευταίο διαμεσολαβητή για την ολοκλήρωση της συναλλαγής του δομημένου ομολόγου, δηλαδή ήταν ο τελευταίος κρίκος μιας δήθεν παράνομης- κατά τις δικαστικές αρχές- σειράς συναλλαγών, θεωρηθήκαμε ο υιός μου Θ. Πρινιωτάκης, ο συνέταιρός μου Γ. Αποστολίδης και εγώ βασικοί πρωταγωνιστές. Αυτονόητο είναι ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τρίτοι που παραμένουν στο απυρόβλητο: το Ελληνικό Δημόσιο (εκδότης), η JΡ Μorgan (ανάδοχος) και η ΗVΒ (ΗypoVereinsΒank). Γι΄ αυτό άλλωστε και καταθέσαμε αγωγές εναντίον και των τριών αυτών εμπλεκομένων, των οποίων η “Ακρόπολις” υπήρξε θύμα».

– Πώς γνωρίζατε από πριν την έκδοση και την κυκλοφορία του ομολόγου; Επικοινωνούσατε με υπουργούς;

«Η αρχική πληροφόρηση που είχαμε προερχόταν από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Νorth Αsset Μanagement (ΝΑΜ) κ. Γ. Παπαμαρκάκη και στη συνέχεια από τον διευθυντή της ΗVΒ κ. Ν. Μπούγο. Τον Σεπτέμβριο του 2006 είχαμε απευθυνθεί στον κ. Παπαμαρκάκη προκειμένου να μας ενημερώσει για τυχόν διαθέσιμα ή υπό έκδοση δομημένα ομόλογα για τα οποία υπήρχε ζωηρό ενδιαφέρον στην αγορά. Ειδικότερα είχε προηγηθεί η έκδοση επτά δομημένων του Ελληνικού Δημοσίου και τουλάχιστον 92 ελληνικών και ξένων τραπεζών. Προσωπικά ουδεμία επικοινωνία είχα με οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, υπουργό, υφυπουργό ή στέλεχος υπουργείου».

– Πρόσφατα «δείξατε» τρεις πρώην υπουργούς για την έκδοση του ομολόγου. Τους αποδίδετε ευθύνες;Και αν ναι,με ποια στοιχεία; «Η υπόδειξη από την πλευρά μου των υπευθύνων της υπόθεσης στηρίχθηκε στο γεγονός ότι για να εκδοθεί το ομόλογο υπεγράφη από τους τότε αρμοδίους η υπ΄ αρ.

2/8449/0023/6.2.2007 κοινή απόφαση των υπουργώνΟικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας κκ. Δούκα και Μεϊμαράκη. Οσοι υπέγραψαν και προσυπέγραψαν την εν λόγω απόφαση είναι εξ ορισμού και εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι. Με βάση αυτή, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το 100% της ονομαστικής αξίας του ομολόγου, δηλαδή το ποσό ακριβώς που πλήρωσαν τότε τα τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία για να το αγοράσουν (100%). Σήμερα, τρία και πλέον χρόνια μετά την έκδοση, κατηγορούμαι ότι δήθεν εξαπάτησα τα Ταμεία. Πρώτον, γιατί, αν και το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε το 100% της ονομαστικής αξίας, η πραγματική αξία ήταν μόνο 85%! Εδώ διερωτάται όμως κανείς: Είναι δυνατόν το Δημόσιο να εκδίδει “σκάρτα” προϊόντα; Δεύτερον, κατηγορούμαι γιατί, αν και ουδέποτε είχε γνωστοποιήσει το Ελληνικό Δημόσιο τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων (swaps) που είχε συνάψει ως εκδότης με την ανάδοχο JΡ Μorgan, δεν μεταβίβασα ως “Ακρόπολις” δήθεν το άγνωστο σε μένα swap στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό βέβαια δεν στέκει, γιατί το swap δεν μπορεί να μεταβιβαστεί στον τελικό επενδυτή!

Οσο για την ευθύνη του τότε υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, δεν υπέγραψε την κοινή απόφαση αλλά είναι βέβαιον ότι γνώριζε. Γνώριζε- με βάση τα αριθμητικά μεγέθη που αναφέρονται στη δικογραφία και είναι αψευδείς μάρτυρες- όσα επί 20 μήνες τα ασφαλιστικά ταμεία γνωστοποιούσαν σε μηνιαία βάση. Δηλαδή, τις επενδύσεις τους σε επτά δομημένα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες αποτελούσαν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του συνόλου των εκδόσεων από 24 και πλέον Ταμεία. Και πόσο “ανίδεες” ήταν οι διοικήσεις των Ταμείων όταν τα στοιχεία της αθρόας και “αυθόρμητης” προσέλευσής τους κάθε πρώτη ημέρα εγγραφής είναι συντριπτικά και άρα υποδηλώνουν την ύπαρξη κεντρικής κυβερνητικής καθοδήγησης;». – Η έκδοση και κυκλοφορία των δομημένων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση;

«Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μια κεντρική κυβερνητική καθοδήγηση. Μάλιστα αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα έκδοσης του πρώτου δομημένου, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία έκδοσης 6.7.2005, όπου ενεγράφησαν την πρώτη ημέρα 20 ασφαλιστικά ταμεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών, η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο κ.ά. Η αθρόα και “αυθόρμητη” την πρώτη ημέρα προσέλευση των Ταμείων υποδηλοί την ύπαρξη συντονισμού και οργανωτικών δυνατοτήτων που μόνο κατόπιν κεντρικής κυβερνητικής υπαγόρευσης θα μπορούσε να επιτευχθεί».

– Θα ενταχθείτε στον νόμο που αναστέλλει την ποινή όσων αποκαλύψουν με στοιχεία εγκλήματα πολιτικών, έστω και παραγεγραμμένα;

«Δεν έχω κανέναν απολύτως λόγο να ενταχθώ στον νόμο. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος για την αθωότητά μου και τη νομιμότητα των πράξεων της “Ακρόπολις”. Οι συναλλαγές ήσαν καθ΄ όλα νόμιμες και σημαντικά επικερδείς για τα ασφαλιστικά ταμεία. Η Ακρόπολις δημιούργησε κέρδη στα ασφαλιστικά ταμεία και όχι ζημιές, όπως κατηγορούμαι. Αυτό αφορά όλες τις επίμαχες συναλλαγές τόσο στο δομημένο ομόλογο όσο και στα ομόλογα σταθερού επιτοκίου. Στο δομημένο τα Ταμεία βιάστηκαν λόγω του θορύβου από τα ΜΜΕ και επέστρεψαν στον ανάδοχο JΡ Μorgan το επίμαχο ομόλογο εισπράττοντας το κεφάλαιο και τους τόκους. Δεν έχασαν ούτε ευρώ. Το ομόλογο αυτό όμως αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι ήταν μεγάλη ευκαιρία, σε αντίθεση με όλα τα άλλα τα οποία διαπραγματεύονται σε τιμές μικρότερες του 100%. Επιπλέον έχει πρόσθετες αφορολόγητες αποδόσεις, σχεδόν διπλάσιες από όσες αποδίδει ο λογαριασμός της υποχρεωτικής κατάθεσής τους στην Τράπεζα της Ελλάδος».

– Εχει διενεργηθεί ως σήμερα πραγματογνωμοσύνη ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση;

«Από το 2007, οπότε και ανέκυψε το “σκάνδαλο”, ως και σήμερα, τόσο εγώ όσο και συγκατηγορούμενοί μου της “Ακρόπολις” έχουμε υποβάλει 15 αιτήσεις για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Δυστυχώς όλες οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί. Αυτό που αδυνατώ να καταλάβω είναι η πεισματική άρνηση των δικαστικών αρχών να διατάξουν το αυτονόητο: η ειδική πραγματογνωμοσύνη θα διαλευκάνει όλα τα θολά και δυσνόητα σημεία μιας άκρως πολύπλοκης οικονομικής υπόθεσης. Βέβαια η “Ακρόπολις”, προκειμένου να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών της, προσκόμισε γνωμοδοτήσεις και εκθέσεις εγκρίτων επιστημόνων διεθνούς κύρους. Το ποσόν της δήθεν ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία από τις συναλλαγές τους με την “Ακρόπολις” όχι μόνο δεν υφίσταται αλλά θα καταδειχθεί ότι στην πραγματικότητα αφορά κέρδη που ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Εχω υποβάλει σχετικό αίτημα διενέργειας πραγματογνωμοσύνης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».

«Αλλοι πήραν διπλάσιες προμήθειες από μας»

– Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν σχεδόν «ανήθικο» το κέρδος των 7 εκατ. ευρώ της εταιρείας σας μέσα σε ένα απόγευμα λόγω της κυκλοφορίας του ομολόγου;

«Οι αμοιβές που εισέπραξε η “Ακρόπολις” αντιστοιχούν σε ποσοστό 3%, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλότερα όρια για τέτοιου είδους συναλλαγές. Σε άλλες συναλλαγές τρίτων σε δομημένα που έγιναν με εκδότη το Ελληνικό Δημόσιο ή τράπεζες και με αναδόχους ελληνικές ή ξένες τράπεζες οι σχετικές προμήθειες ήταν διπλάσιες. Ακόμη έχει αναφερθεί στον Τύπο- και δεν είδα να διαψευσθεί- ότι το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε στην Goldman Sachs το 2001 προμήθειες 6,27%, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Τέλος, η είσπραξη των ωφελειών τής “Ακρόπολις” έγινε με απόλυτα διαφανή τρόπο μέσω του τραπεζικού συστήματος, έχει φορολογηθεί και έχουν εξοφληθεί οι αναλογούντες φόροι».

– Μήπως τα πήραν κάποιοι τρίτοι και ποιοι είναι αυτοί;

«Εχω ξεκαθαρίσει- και μάλιστα ενόρκως, ενώπιον του κ. Ζορμπάότι δεν υπάρχουν ύποπτες πληρωμές ούτε πολιτικό χρήμα αλλά τυχόν πολιτική ευθύνη. Η ευθύνη δε αυτή συνίσταται στο ότι η κεντρική εξουσία οδήγησε τα ασφαλιστικά ταμεία, υπό την πίεση του θορύβου που είχε ξεσπάσει, να αναστρέψουν τη συναλλαγή του δομημένου ομολόγου στη JΡ Μorgan. Σήμερα είναι αναμφισβήτητο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν διαφυγόντα αφορολόγητα έσοδα, αφού το εν λόγω δομημένο διακινείται τώρα στο Βloοmberg σε τιμή 105%».