Στο άθλημα μυήθηκε σε εφηβική ηλικία. Οκτώ χρόνια μετά, και συγκεκριμένα πριν από λίγους μήνες, μαζί με το «ζευγάρι» και συμπαίκτη του κ. Βασίλη Βρούστη, κατέκτησε τη χρυσή κορυφή της Ευρώπης, στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Κροατίας. Ο κ. Ντίνος Δοξιάδης θέλει να συνεχίσει να παίζει μπριτζ, «ένα άθλημα με ημερομηνία έναρξης, αλλά χωρίς ημερομηνία λήξης», όπως λέει, αποτελώντας παράλληλα έναν καλό «πρεσβευτή» του εντός και εκτός συνόρων. Και έχει όλες τις προϋποθέσεις. Απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, κάτι παραπάνω από ελπίδα και ταλαντούχος παίκτης του πνευματικού αυτού παιχνιδιού, αισιοδοξεί τόσο για τη δική του περαιτέρω πορεία στη ζωή και στο άθλημα όσο και για τις προοπτικές του μπριτζ στην Ελλάδα. Εξάλλου τον επιβεβαιώνουν οι αυξημένοι αριθμοί προσέλευσης για εγγραφές που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στα 35 ενεργά σωματεία.

Ο Ντίνος ξεκίνησε κλείνοντας τα 14 του χρόνια, «ακολουθώντας το παράδειγμα της μητέρας μου και, κυρίως, του μεγαλύτερου αδελφού και των φίλων του που έπαιζαν συστηματικά μπριτζ». Οι «επιθέσεις», οι «άμυνες», τα «ανοίγματα» με τα χαρτιά της τράπουλας συνάρπασαν τον Ντίνο, ο οποίος μυήθηκε στα μυστικά του μπριτζ παραμένοντας ως σήμερα μέλος του Ομίλου της Φιλοθέης.

Το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό «ήταν κάτι μέσα στις δυνατότητές μας ως ομάδας». Στον τελικό χρειάστηκε να υπερκεράσουν μαζί με τον Βασίλη Βρούστη 29 ζευγάρια παικτών.

Πιο δύσκολοι αντίπαλοι ήταν οι Ιταλοί, «με σταθερή παράδοση ως χώρα στο άθλημα και πολλές διακρίσεις και επιτυχίες ως “ζευγάρι”΄ εκπροσώπησης». Ο Ντίνος και ο Βασίλης επιστράτευσαν όλα τα αποθέματα ψυχραιμίας, εφευρετικότητας και φαντασίας που διέθεταν για να νικήσουν. Εξάλλου, όπως τονίζει ο πρώτος, «το μπριτζ είναι ίσως το πιο ιδιοφυές άθλημα και καλλιεργεί πειθαρχία, ευστροφία και αναλυτική σκέψη. Προπάντων όμως προαπαιτεί ψυχραιμία μπροστά στις πιθανές παγίδες των αντιπάλων παικτών».

Από το τραπέζι του μπριτζ στη ζωή, η πειθαρχία είναι το μεγαλύτερο μάθημα. Ο Ντίνος σχεδιάζει το μέλλον του ως μαθηματικού, θέλοντας «να διαθέσω χρόνο και να εκπληρώσω ως μοντέλο δουλειάς κάτι προσωπικό, που θα μου αφήνει χρόνο και για το μπριτζ». Ωσπου να αποφασίσει ποια ρότα θα χαράξει, μελετά τον ειδικό, ξενόγλωσσο και ελληνικό, Τύπο για το άθλημα και θαυμάζει το μοντέλο ανάπτυξης και προβολής του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, «όπως στη Γαλλία και στην Πολωνία, όπου έχει εισαχθεί ως μάθημα επιλογής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Επόμενος μεγάλος στόχος για τον Ντίνο είναι να συμμετάσχει στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων που θα διεξαχθεί το 2012 στην Ελλάδα. Ως τότε θα συνεχίσει να παίζει μπριτζ, «σε κάθε ευκαιρία».

Με φανατικούς παίκτες και στην πολιτική

Σ την Ελλάδα διεξάγονται πολλών επιπέδων πρωταθλήματα, με κριτήριο τη δυναμικότητα των παικτών. Υπάρχουν και αγώνες που διεξάγονται σύμφωνα με το φύλο, την ηλικία ή τις συμμετοχές. Διεξάγεται επίσης και πρωτάθλημα ανοιχτής συμμετοχής, όπου μπορεί να λάβει μέρος οποιοσδήποτε γνωρίζει μπριτζ, ανεξάρτητα από το αν είναι ή όχι ενεργό μέλος σε κάποιο από τα 35 σωματεία και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή οι εν ενεργεία παίκτες αγωνιστικού μπριτζ υπολογίζονται σε 4.000,

ενώ συνολικά οι εραστές του αθλήματος ανέρχονται σε 15.000 και τουλάχιστον 50.000 είναι οι συστηματικοί ερασιτέχνες ασχολούμενοι. Τακτικοί παίκτες του υπήρξαν και πολλοί έλληνες πολιτικοί, ορισμένοι μάλιστα, όπως ο Σοφοκλής Βενιζέλος, με πανελλήνιες ή διεθνείς διακρίσεις. Μπριτζ έπαιζαν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Ράλλης (φωτογραφία) και ο Ευάγγελος Κουλουμπής. ΙΝFΟ
Στην Αττική δραστηριοποιούνται 15 από τα 35 πανελλαδικά σωματεία, ενώ στην Αθήνα εδρεύει και η Ελληνική Ομοσπονδία Μπριτζ (ΕΟΜ, Φειδιππίδου 74, Αμπελόκηποι). Σύλλογοι και λέσχες όπου παραδίδονται μαθήματα για τους αρχαρίους βρίσκονται στην οδό Μιχαλακοπούλου 117, στην 3ης Σεπτεμβρίου 98, στο Τennis Club Αθηνών και Φιλοθέης, στο Παλαιό Φάληρο, στον Πειραιά, στη Γλυφάδα και στο Μαρούσι. Τρεις σύλλογοι έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, ενώ σωματεία έχουν συσταθεί και σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Περισσότερα στα τηλ. 210

7480.400-2 και στο www.hellasbridge.org.