Στη Μύκονο αλλά και στην κεντρική… κρεαταγορά της Αθήνας στρέφεται η έρευνα του εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρου Ντογιάκου και της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη μαφία των ακινήτων και νέο παραδικαστικό κύκλωμα. Η έρευνα γίνεται με βάση ένα νέο πόρισμα 600 σελίδων που περιλαμβάνει την καταγραφή 4.300 συνομιλιών με ποινικό ενδιαφέρον, το οποίο έχει συντάξει η υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Την ίδια στιγμή φαίνεται, ωστόσο, ότι ο κ Ντογιάκος αναζητεί πληροφορίες σχετικά με το πώς τα μέλη του κυκλώματος ενημερώθηκαν από στελέχη κρατικών υπηρεσιών για τη διεξαγωγή έρευνας σε βάρος τους και για την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών τους από το σύστημα συνακροάσεων της ΕΥΠ.

Οι διωκτικές αρχές διαθέτουν καταγεγραμμένες συνομιλίες για μια δίκη που έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι στη Λαμία. Αφορούσε υπόθεση κλοπής, το 2006, εικόνας μεγάλης αξίας από εκκλησία της Μυκόνου. Κατηγορούμενοι ήταν δύο ιερείς από το αιγαιοπελαγίτικο νησί, οι οποίοι σε υποκλαπείσες συνομιλίες φέρεται να συζητούν με μέλη του κυκλώματος το ενδεχόμενο χρηματισμού των δικαστών που θα βρίσκονταν στην έδρα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και δικαστές αναζήτησαν την απόφαση για την υπόθεση και διαπίστωσαν ότι ήταν ευνοϊκή για τους κατηγορούμενους ιερείς. Ετσι, τώρα διερευνούν τι ακριβώς συνέβη.

Ενα δεύτερο σημείο έρευνας αφορά υποκλαπείσες συνομιλίες μεταξύ μελών του κυκλώματος με κρεοπώλες από τη Βαρβάκειο Αγορά! Στις συνομιλίες συζητείται το ενδεχόμενο να δοθούν χρήματα σε δικαστές προκειμένου να εκδοθεί θετική απόφαση για συνάδελφό τους, ο οποίος είχε κατηγορηθεί σε βαθμό κακουργήματος για χρήση πλαστών τιμολογίων και για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Την Τρίτη το πρωί κλήθηκαν στο γραφείο του κ. Ντογιάκου διάφοροι εργαζόμενοι στην κεντρική κρεαταγορά, οι οποίοι κατέθεσαν ότι έγινε πράγματι μια τέτοια συζήτηση για προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, όμως δεν υπήρξε καμία περαιτέρω ενέργεια. Ανέφεραν μάλιστα ότι ο συνάδελφός τους καταδικάστηκε ερήμην προ μερικών μηνών σε ποινή κάθειρξης εννέα ετών για την υπόθεση.

Μια άλλη πτυχή της υπόθεσης είναι ότι στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες ακούγονται δικηγόροι να επικαλούνται γνωριμίες με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της ΕΥΠ. Οι αναφορές αυτές θεωρούνται ήσσονος σημασίας και παραπλανητικές. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ντογιάκος ασχολείται επισταμένως με τον τρόπο που φαίνεται να έχουν ενημερωθεί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση για την έρευνα σε βάρος τους και την παρακολούθηση των τηλεφώνων τους. Μάλιστα εξετάζεται η πληροφορία ότι «υψηλά ιστάμενο» πρόσωπο είχε επικοινωνήσει με ορισμένους και τους είπε «να προσέχουν γιατί η ΕΥΠ παρακολουθεί τα τηλέφωνά τους».