Την ύπαρξη και τη συνεχή ανατροφοδότηση μιας χωματερής καταγγέλλουν, καταθέτοντας και τα αντίστοιχα φωτογραφικά πειστήρια, κάτοικοι στην περιοχή Ντράφι Πικερμίου, μία από τις πιο πολύπαθες περιοχές της Αττικής, καθώς σχεδόν κάθε καλοκαίρι γίνεται στόχος εμπρηστών. Η χωματερή βρίσκεται μάλιστα πάνω από τον καταρράκτη του Βαλανάρη και πολλά από τα μπάζα, τις σακούλες των απορριμμάτων, τα απομεινάρια από τις ξύλινες κατασκευές και παλέτες, ακόμη και παρατημένα ή μισοσαπισμένα στρώματα έχουν πέσει στο ρέμα και στη μικρή λίμνη που δημιουργεί η ροή του νερού.

Σύμφωνα με την κάτοικο της περιοχής κυρία Ιόλη Σταματοπούλου , «η εναπόθεση των μπάζων, των κομμένων κλαδιών και των απορριμμάτων είχε ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστουκαι συνεχίστηκε σχεδόν ολόκληρο τον μήνα. Ερχονταν τακτικά φορτηγά της κοινότητας ή ιδιωτών και άδειαζαν-τις πρώτες ημέρες κυρίωςκλαδιά και ξερά χόρτα,κατόπιν κάθε λογής μπάζα και δεκάδες σακούλες σκουπιδιών» . Η κυρία Σταματοπούλου τονίζει επίσης ότι «δύο ή τρεις φορέςο χώρος καθαρίστηκε και πάλι, ήρθαν φορτηγά και απομάκρυναν τους όγκους σκουπιδιών που άρχιζαν να σχηματίζονται, αλλά ύστερα από κάποιες ημέρεςεξακολούθησαν άλλα φορτηγά να εναποθέτουν τα φορτία τους». Ετσι υπήρχαν ημέρες που, όπως υποστηρίζει η ίδια κάτοικος, «ο όγκος των σκουπιδιών έφθανε στο ύψος σχεδόν του μικρού υψώματος πίσω από το πλάτωμα εναπόθεσης».

Πολλά από τα πλαστικά, κυρίως, απορρίμματα που είχαν μαζευτεί, καθώς και αρκετά γυάλινα μπουκάλια, κατέληξαν λόγω των ανέμων στον καταρράκτη και στο ρέμα του Βαλανάρη. Τα περισσότερα όμως κομμάτια ξύλου προερχόμενα από παρατημένες ντουλάπες ή παλέτες, καθώς και ορισμένα στρώματα, τοποθετήθηκαν εκεί, όπως σημειώνει η κυρία Σταματοπούλου, «προκειμένου να εξυπηρετήσουν ορισμένους που έρχονταν να απολαύσουν ένα μπάνιο στη μικρή λίμνη. Τα υλικάόμως των στρωμάτων, καθώς και τα δεκάδες πλαστικά που έχουν καταλήξει στην κοίτη του ρέματος και της μικρής λίμνης,έχουν αρχίσει είτε να σαπίζουν είτε να καλύπτουν μεγάλο τμήμα γύρω και μέσα στο νερό, επιμολύνοντας τη χαράδρα που σχηματίζεται».

Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Βαλανάρη και στο πλάτωμα επάνω από αυτόν χαρακτηρίζει «εντελώς προσωρινή και άμεσα αναστρέψιμη» η αρμόδια αντιπρόεδρος της Κοινότητας Πικερμίου, κυρία Ηλέκτρα Παπαδημητρίου . Οπως τονίζει, «ο χώρος επάνω από τον Βαλανάρη επελέγη ως προσωρινή λύση για να εναποτεθούν κυρίως τα ξερά χόρτα και τα κλαδιά από τα γύρω χωράφια και τις αυλές της περιοχής. Και αυτό γιατί, για πρώτη χρονιά και ίσως ύστερα και από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που τα τελευταία χρόνια είχαν κάψει μεγάλα τμήματα της περιοχής,κάτοικοι και περίοικοι καθάρισαν με δικά τους μέσα τις περιουσίες τους». Οπως σημειώνει η αρμόδια αντιδήμαρχος, «αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκύψει,στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου,ένας μεγάλος όγκος ξερής, κομμένης βλάστησης δίπλα ή επάνω στα πρανή των δρόμων της περιοχής. Το πλάτωμα επελέγη για την εγγύτητά του με αυτές τις καθαρισμένες εκτάσεις, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκμίσθωσης των φορτηγών και των οχημάτων,καθώς και του προσωπικού που θα αναλάβει να καθαρίσει πλήρως τον χώρο καθώς και να απομακρύνει όσα πιθανώς απορρίμματα βρίσκονται στη μικρή χαράδρα του Βαλανάρη». Τονίζει πάντως κατηγορηματικά ότι «το συντομότερο θα ξεκινήσουν και οι σχετικές εργασίες».

Ανεξέλεγκτοι 750 χώροι απορριμμάτων
Σ υνεχείς είναι οι οχλήσεις και οι παρεμβάσεις τόσο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία έχει απειλήσει και με πρόστιμο μεγαλύτερο των 18 εκατ. ευρώ αν συνεχίσουν να λειτουργούν χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, όσο, πιο πρόσφατα, και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος επιλήφθηκε του θέματος έπειτα από σχετικές καταγγελίες πολιτών. Ο Συνήγορος μάλιστα είχε προτείνει δέσμη μέτρων προκειμένου να εκλείψει αφενός το φαινόμενο και αφετέρου ο κίνδυνος νέου, εξοντωτικού προστίμου από την ΕΕ. Σε αυτά περιλαμβάνονται η εκπόνηση περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η επέκταση των προγραμμάτων ανακύκλωσης, η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να αμβλύνονται οι αντιδράσεις στην περίπτωση χωροθέτησης χώρων υγειονομικής ταφής ή άλλων μεθόδων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, καθώς και η υποχρεωτική αποκατάσταση και απορρύπανση των περιοχών ανεξέλεγκτης εναπόθεσης. Συνολικά στην επικράτεια οι χώροι που παραμένουν ως ανεξέλεγκτες χωματερές υπολογίζονται σε 750, μαζί με όσους δεν έχουν απορρυπανθεί πλήρως.