Πέρα από το τι θα φορέσουν, πού θα πάνε και αν θα πάρουν το αυτοκίνητο, όσοι βγήκαν να διασκεδάσουν αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα είχαν και επιπλέον έγνοια. «Το πρώτο πράγμα που ρώτησα ήταν αν εκεί που πάμε επιτρέπεται το κάπνισμα.Ευτυχώς βλέπω ότι η απαγόρευση ακόμη δεν εφαρμόζεται» τονίζει η Στεφανία, ιδιωτική υπάλληλος.

Για τους επιχειρηματίες της νυχτερινής διασκέδασης αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελούσε ένα κρίσιμο κρας τεστ. Οι ανησυχίες τους ήταν δικαιολογημένες αφού, σύμφωνα με έρευνα της ΜRΒ για λογαριασμό της Ενωσης Περιπτερούχων που έγινε το καλοκαίρι, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων καπνιστών απάντησε ότι θα περιορίσει τις εξόδους του εάν εφαρμοστεί η απαγόρευση καπνίσματος. Ο καλός καιρός όμως ανέβαλε την ουσιαστική εφαρμογή του μέτρου. Ο κόσμος κάθησε «στα τραπεζάκια έξω» χωρίς να έχει να σκεφθεί το θέμα του καπνίσματος. Στο μικρό διάστημα της βροχόπτωσης στα βόρεια προάστια το βράδυ του Σαββάτου οι περισσότεροι μπήκαν στους εσωτερικούς χώρους χωρίς να αφήσουν το… τσιγαράκι τους. «Ούτως ή άλλως, αυτόν τον μήναπου τα πρόστιμα δεν θα ισχύσουνη εφαρμογή θα είναι χαλαρή.Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά» λέει η Σοφία, ιδιοκτήτρια μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

Για πολλούς επιχειρηματίες και η ίδια η εφαρμογή της απαγόρευσης σε δύστροπους πελάτες είναι ένας Γολγοθάς.

«Δεν είναι δυνατόν να τσακωνόμαστε με τους πελάτες μας. Φανταστείτε έναν πελάτη που έχει πιεινα ανάβει ένα τσιγάρο στις 3 το πρωί και να πρέπει εμείς να τον μεταπείσουμε» τονίζει ο κ. Νεκτάριος Νικολόπουλος, ιδιοκτήτης μπαρ στο Κολωνάκι. «Απαιτείται ενημέρωση του κοινού και εκπαίδευση του προσωπικού. Επιπλέονη Δημοτική Αστυνομία που θα κληθεί να εφαρμόσει τον νόμο στα μάτια του κόσμου αντιμετωπίζεται υποτιμητικά.Θεωρώ δύσκολο ο πελάτης να δεχθεί να πληρώσει πρόστιμο. Αυτός που θα την πληρώνει είναι ο επιχειρηματίας που βρίσκεται μόνιμα εκεί» τονίζει ο ίδιος.

Πάντως η απαγόρευση βρίσκει υπερασπιστές ακόμη και ανάμεσα στους… θεριακλήδες. «Θα δυσκολευτώ να προσαρμοστώ,ίσως και να μειώσω τις εξόδους μου, δεν διαφωνώ όμως.Κάθε προσπάθεια που αποσκοπεί στο να μην καπνίζει ο κόσμος με βρίσκει σύμφωνο» δηλώνει ο κ. Ανδρέας Μαντάς.

Σε αυτό που συμφωνούν οι περισσότεροι συνομιλητές είναι ότι τα όποια αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, δεν θα προκύψουν από τη μια στιγμή στην άλλη. «Πιθανότατα τον πρώτο καιρό να υπάρξει μια απώλεια στην πελατεία.Σιγά σιγά,όμως,από τη στιγμή που ο κόσμος θα δει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή,θα ξαναρχίσει να βγαίνει» τονίζει ο κ. Αλέξανδρος Κυριακόπουλος, υπεύθυνος κλαμπ στη λεωφόρο Κηφισιάς.