Στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 στις 14:57 εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Ο τραγικός απολογισμός: 143 νεκροί και πάνω από 700 τραυματίες.

Το πανελλήνιο συγκλονίστηκε κυριολεκτικά από την κατάρρευση του εργοστασίου «Ρικομέξ» στο Μενίδι, ένας τάφος από μπετόν για 39 εργαζομένους και τις δραματικές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό επιζώντων.

Το επίκεντρο εντοπίσθηκε στις νοτιοδυτικές παρυφές της Πάρνηθας, σε περιοχή που δεν είχε δώσει σεισμούς τα τελευταία 200 χρόνια και γι’ αυτό εθεωρείτο, όπως και η υπόλοιπη Αττική, χαμηλής σεισμικής επικινδυνότητας.

Η σεισμική δόνηση είχε εξαιρετικά μεγάλη ένταση και προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές στους Δήμους Αχαρνών, Ανω Λιοσίων, Θρακομακεδόνων, Κηφισίας, Ζεφυρίου, Νέας Ερυθραίας, Μεταμόρφωσης, Καματερού, οι οποίοι βρίσκονταν πλησιέστερα στο επίκεντρο.

Σημαντικές καταστροφές παρουσιάστηκαν και σε άλλους Δήμους της Αττικής και της Βοιωτίας.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Αττικής και της Βοιωτίας καταμετρήθηκαν 1.700 κτίρια κατοικιών κατεστραμμένα ή με ανεπανόρθωτες βλάβες. Χιλιάδες οικογένειες έμειναν άστεγες.

Τι έγραψε ΤΟ ΒΗΜΑ για το σεισμό:

Η Αθήνα αντέχει; (8-9-1999)

Ποιά κτίρια και γιατί δεν άντεξαν τα Ρίχτερ (8-9-1999)

Μιάμιση ώρα χωρίς ρεύμα η μισή Αττική (8-9-1999)