Ενα πάρτι γενεθλίων με συμμετοχή 2.500 ατόμων από κάθε γωνιά της Ελλάδας εξελίσσεται στα Καμένα Βούρλα. Εορτάζων είναι ο… ελληνικός προσκοπισμός, ο οποίος κλείνει εφέτος 100 χρόνια δράσης στη χώρα μας και τα επισφραγίζει με τη διοργάνωση ενός Τζάμπορι, που θα προσφέρει αξέχαστες εμπειρίες στους προσκόπους οι οποίοι έχουν προσέλθει όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ελληνική κοινότητα της Αυστραλίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Αιγύπτου. Τζάμπο στα Σουαχίλι σημαίνει «γεια σου» και από αυτή τη λέξη προήλθε ο όρος τζάμπορι: μεγάλες προσκοπικές συγκεντρώσεις που έχουν τη μοναδική δυνατότητα να φέρνουν σε επαφή χιλιάδες προσκόπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη.

«Είναι υπέροχη εμπειρία! Η διανυκτέρευση στο βουνό, τα παιχνίδια στη θάλασσα, η κατασκήνωση, οι πεζοπορίες, όλα μάς φέρνουν σε επαφή με τη φύση μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. Καθημερινά γνωρίζουμε διαφορετικά παιδιά από όλη την Ελλάδα και γινόμαστε φίλοι» λέει στο «Βήμα» η 15χρονη

Οι μεγάλες προσκοπικές συγκεντρώσεις έχουν τη μοναδική δυνατότητα να φέρνουν σε επαφή χιλιάδες προσκόπους από όλες τις γωνιές του πλανήτη

Ξανθίππη Σοαντζόγλου από το Κιλκίς. Ο ενθουσιασμός της δεν είναι διόλου τυχαίος, αν αναλογιστεί κάποιος ότι στο πλαίσιο του Τζάμπορι που διοργανώνεται στα Καμένα Βούρλα στις 21-29 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα κάθε είδους δραστηριότητες: θαλάσσια παιχνίδια, αναρρίχηση και extreme sports, εξερεύνηση στη λίμνη Ελευθεροχωρίου, πολιτιστικές εκδρομές στους Δελφούς και στο Γαλαξίδι, πάρτι στην παραλία, διανυκτέρευση στο βουνό, ακόμη και… αυτοσχέδιος ραδιοφωνικός σταθμός που εκπέμπει στην κατασκήνωση και στο Διαδίκτυο!

«Είναι φανταστική εμπειρία να είσαι πρόσκοπος και τη συνιστώ σε όλα τα παιδιά. Ακόμη και αν στην αρχή διστάζουν, σύντομα θα νιώσουν σαν μέλη μιας μεγάλης οικογένειας» σχολιάζει ο 13χρονος Θοδωρής Τσαουσίδης . Ο ίδιος μυήθηκε στον προσκοπισμό από τη μητέρα του και την αδελφή του και «κόλλησε», όπως λέει, κυρίως επειδή έκανε «πολλούς καινούργιους φίλους που αγαπούν τη φύση περισσότερο από… την τηλεόραση και το playstation! Είμαι πρόσκοπος εδώ και έξι χρόνια και έχω μάθει ήδη πολλά για την επιβίωση στο βουνό».

O ενθουσιασμός των παιδιών που μιλούν για τις δραστηριότητες του προσκοπισμού σαν να επρόκειτο για… εκδρομή σε Λούνα Παρκ έρχεται σε αντίθεση με τις μιλιταριστικές εικόνες αυστηρής πειθαρχίας του παρελθόντος. «Οι καιροί έχουν αλλάξει και οι αγκυλώσεις του παρελθόντος έχουν εξαλειφθεί. Ο προσκοπισμός προσαρμόζεται στα σημεία των καιρών, τόσο ως προς τη μεθοδολογία του όσο και τις δραστηριότητές του» αναφέρει ο κ. Θοδωρής Κεφαλάς, γενικός έφορος του Σώματος Ελλήνων Προσώπων και αρχηγός του Τζάμπορι. «Η αυστηρότητα και η πειθαρχία έχουν παραμεριστείδίνοντας τη θέση τους στην αυτοπειθαρχία,την οποία προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μέσα από την ομαδική ζωή,την παρακολούθηση ενός προγράμματος και την υπευθυνότητα. Σε ό,τι αφορά δε τις δραστηριότητές μας δεν διστάζουμε να εισαγάγουμε καινοτομίες που τα παιδιά απολαμβάνουν» καταλήγει.

«Στην εποχή μας είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να τη γνωρίσουν, να την αγαπήσουν και να μάθουν να την προστατεύουν» σχολιάζει ο κ. Ζαχαρίας Αντωνιάδης , αρχηγός μιας από τις πέντε υποκατασκηνώσεις του Τζάμπορι. Ο ίδιος ξεκίνησε τον προσκοπισμό πριν από 27 ολόκληρα χρόνια, σε ηλικία έξι ετών, και σήμερα δηλώνει ότι ως πρόσκοπος έζησε εμπειρίες που… μια ολόκληρη ζωή δεν θα του προσέφερε αν δεν ήταν στο κίνημα. Οπως τονίζει ο κ. Αντωνιάδης, πέρα από την επαφή με τη φύση, τα Τζάμπορι έχουν και μια διεθνιστική διάσταση. «Είναι μια μοναδική ευκαιρία να νιώσει ο πρόσκοπος το αίσθημα της παγκόσμιας συναδέλφωσης,καθώς 2.500 άτομα με διαφορετικές καταβολές και συνθήκες ζωής γίνονται αδέλφια χάρη στον προσκοπισμό» καταλήγει.

«Εσο έτοιμος»… εδώ και έναν αιώνα

Ζαχαρίας Αντωνιάδης: «Στην εποχή μας είναι ελάχιστες οι ευκαιρίες που έχουν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να τη γνωρίσουν, να την αγαπήσουν και να μάθουν να την προστατεύουν»

«Πρόσκοπος είναι ένα παιδί που είναι πάντα έτοιμο να βοηθά τους άλλους και να κάνει μια καλή πράξη κάθε ημέρα». Αυτή την απάντηση έδωσε, σύμφωνα με τη διήγηση, ένας μικρός άγγλος πρόσκοπος στον Αθανάσιο Λευκαδίτη, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 1908. Ο έλληνας αθλητής είχε ρωτήσει το μικρό παιδί με την προσκοπική στολή «τι είναι πρόσκοπος» και εντυπωσιάστηκε τόσο από την απάντησή του που όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μελέτησε τον προσκοπισμό και αποφάσισε να τον φέρει και στη χώρα μας. Πράγματι, δύο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1910, δημιούργησε την πρώτη ομάδα Ελλήνων Προσκόπων, με μέλη τους μαθητές του Λυκείου Μακρή όπου ο ίδιος δίδασκε ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Στις επόμενες δεκαετίες το προσκοπικό κίνημα εξελίχθηκε με την προσχώρηση όλο και περισσότερων ατόμων, ενώ σήμερα, 100 χρόνια αργότερα, το διάσημο προσκοπικό ρητό «Εσο έτοιμος» ακούγεται στη χώρα μας από περισσότερους από 25.000 προσκόπους.