Τη δεκαετία του ΄50 δεκάδες νεογνά εγκαταλείπονταν από τη μητέρα τους στα μαιευτήρια. Μάλιστα, στο προαύλιο του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στην οδό Πειραιώς, υπήρχε και η περίφημη βρεφοδόχος- ένα ειδικό κιβώτιο με πορτάκι στο οποίο τοποθετούσαν τα έκθετα βρέφη. Δύσκολες εποχές… Φτώχεια, κακουχίες, κοινωνική κατακραυγή απέναντι στις ανύπανδρες μητέρες… Σήμερα, το φαινόμενο της εγκατάλειψης βρεφών «ανθεί» ξανά, λόγω της αύξησης των οικονομικών μεταναστών και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Βέβαια, βρεφοδόχος δεν υπάρχει στις εισόδους των ιδρυμάτων. Οι γυναίκες που δεν επιθυμούν να αναθρέψουν το παιδί τους, θα το γεννήσουν στο μαιευτήριο και έπειτα από δύο-τρεις ημέρες θα φύγουν μόνες, χωρίς να ενημερώσουν τους γιατρούς ή τις νοσηλεύτριες. Ελάχιστες είναι πλέον αυτές οι οποίες θα αφήσουν το παιδί τους έξω από νοσοκομείο, στα σκαλοπάτια πολυκατοικίας ή δίπλα σε κάδο σκουπιδιών. Πρόσφατα, όμως, συνέβη και αυτό… Πριν από λίγες ημέρες, οι νεαροί γονείς δύο παιδιών- 5 και 14 μηνών- τα άφησαν στα σκαλοπάτια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας. Τα παιδιά, μαζί με μία τσάντα η οποία περιείχε βρεφικά είδη, βρήκαν οι άνδρες της ασφάλειας, οι οποίοι τα μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου. Οκτώ παιδιά στο «Ελενα»
Στη Νεογνολογική Μονάδα του Μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου» φιλοξενούνται οκτώ παιδιά, οι γονείς των οποίων δεν μπορούν, ή δεν επιθυμούν, να τα μεγαλώσουν. Το μεγαλύτερο παιδί είναι ενός έτους. Οι γονείς των περισσοτέρων είναι αλλοδαποί. «Το πρόβλημα είναι τεράστιο. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες οι οποίες φεύγουν μόνες από το μαιευτήριο, χωρίς να ενημερώσουν το προσωπικό» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διοικητής του ΠΓΝ «Ελενα Βενιζέλου», κ. ΝίκοςΦαλδαμής. Τα παιδιά μένουν στο μαιευτήριο ώσπου να κενωθεί θέση στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα» ή στο Αναρρωτήριο Πεντέλης. «Εκεί μεταφέρονται με εισαγγελική παραγγελία. Δεν αποφασίζουμε εμείς πού θα πάει κάθε παιδί, είμαστε όμως σε επικοινωνία με τους εκπροσώπους και των δύο ιδρυμάτων» τονίζει.

Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό της Νεογνολογικής Μονάδας του «Ελενα», κυρία Μαριάνθη Νικολοπούλου, οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους σε Μαιευτήριο δεν τα εγκαταλείπουν. «Τα αφήνουν συνειδητά σε ένα προστατευμένο περιβάλλον και αυτό δεν είναι εγκατάλειψη. Εγκατάλειψη θα ήταν αν τα άφηναν στον δρόμοαπροστάτευτα» επισημαίνει. Οπως εξηγεί, οι γυναίκες που φθάνουν στο σημείο να αφήσουν το παιδί τους και να φύγουν δεν έχουν αγαπηθεί οι ίδιες μέσα στην οικογένειά τους. «Φοβούνται ότι κάπως έτσι μπορεί να μεγαλώσει και το παιδί τους και αυτό είναι κάτι που δεν θέλουν.Δεν φθάνουν σε αυτήν την ενέργεια μόνον επειδή έχουν οικονομικά προβλήματα ή διότι ζουν παράνομα στην Ελλάδα. Καμία γυναίκα δεν αφήνει το παιδί της μόνο επειδή δεν έχει “χαρτιά”. Υπάρχουν άλλα, βαθύτερα αίτια. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως όταν υπάρχει υποστηρικτικό περιβάλλον, σύντροφος ή σύζυγος, και η εγκυμοσύνη είναι επιθυμητή, όλα κυλούν ομαλά» εξηγεί. Η δουλειά του ΠΓΝ «Ελενα Βενιζέλου» δεν τελειώνει στη φιλοξενία των παιδιών. «Κάθε φορά προσπαθούμε να βρούμε τη γυναίκα που άφησε το παιδί της, όχι για να τις αποδώσουμε ευθύνες, αλλά για να μάθουμε τα πραγματικά αίτια αυτής της πράξης και να την υποστηρίξουμε όσο μπορούμε. Επίσης, θέλουμε και η ίδια να γνωρίζει ότι το παιδί της βρίσκεται σε καλά χέρια» αναφέρει η κυρία Νικολοπούλου.

Με προβλήματα υγείας
Συνολικά 88 παιδιά φιλοξενούνται στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα». Τα περισσότερα έχουν φθάσει εκεί από τα Μαιευτήρια «Ελενα Βενιζέλου» και «Αλεξάνδρα». Τρία στα δέκα παιδιά είναι έως ενός έτους, ενώ φιλοξενούνται και περίπου 15 παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών (επτά έως δέκα ετών). «Τα μεγαλύτερα παιδιά παραμένουν σε μας διότι δεν ανήκουν στη σφαίρα των επιθυμιών των θετών γονιών» αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου κ. Δ. Βεζυράκης . Αυτό σημαίνει ότι κάποια παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας, μικρό ή σοβαρό. Το κράτος- σημειώνει ο κ. Βεζυράκης- προσπαθεί να ενισχύσει τον θεσμό της αναδοχής, προκειμένου να «ζήσουν» όλα τα παιδιά την οικογενειακή θαλπωρή.