Κίνημα διά… θαλάσσης για δωρεάν Ιnternet! Αυτό πρεσβεύει ένα ιστιοπλοϊκό που ξεκίνησε το ταξίδι του στο Αιγαίο προκειμένου να παρέχει δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε κατόχους κινητών τηλεφώνων, δημιουργώντας ένα ασύρματο δίκτυο, αρχικά από τα νησιά. Το ιστιοφόρο λέγεται «Μessenger» και μεταφέρει επίσης το μήνυμα για δωρεάν Ιnternet και ατελή πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Στόχος είναι να γίνουν όλοι μέλη της νέας κοινωνίας της πληροφορίας και της δικτύωσης. Το κινητό τηλέφωνο, εκτός της επικοινωνίας, προσφέρει και πρόσβαση στο Διαδίκτυο εφόσον πρόκειται για κάποια από τις έξυπνες (και τσιμπημένες στην τιμή) συσκευές που κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που ο χρήστης δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για την αγορά της ακριβής συσκευής ή για τη σύνδεση πρόσβασης στο Διαδίκτυο λόγω του κόστους;

Ενα απλό λογισμικό επιτρέπει την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και ο επικεφαλής του κινήματος «Let΄s free» κ. Ανδρέας Μπλαζουδάκης εξηγεί περί τίνος πρόκειται: «Με την εγκατάσταση μιας κεραίας bluetooth στο ιστιοφόρο “Μessenger” σχηματίζεται περιμετρικά δίκτυο ενός χιλιομέτρου και τα κινητάπου βρίσκονται μέσα σε αυτή την ακτίναείναι δυνατόν να εντοπιστούν. Σε ακτίνα 300 μέτρων είναι εφικτό να δημιουργηθεί δίκτυο 500-1.000 ατόμων. Αυτοί οι χρήστες θα μπορούν να ανταλλάσσουν από το Διαδίκτυο δεδομένα (video, μουσική, ενημερωτικό υλικό) μέσω του bluetooth τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα του “Μessenger” μπορούν να εγκατασταθούν κεραίες bluetooth σε Η/Υ, που έχουν ήδη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, επεκτείνοντας τη δυνατότητα αυτή από ένα σημείο σε χιλιάδες άλλα» αναφέρει ο κ. Μπλαζουδάκης, ο οποίος έχοντας ξεκινήσει από τις βραζιλιάνικες φαβέλες θα ταξιδέψει τα επόμενα δύο χρόνια σε όλον τον κόσμο και θα προσπαθήσει να διαδώσει το μήνυμα «Ελευθέρωσε το Ιnternet» και να εκπαιδεύσει το κοινό να ανοίγει το bluetooth του.

Πρόκειται για μια νέα προσπάθεια ελεύθερης πρόσβασης στον Παγκόσμιο Ιστό με ένα απλό κινητό τηλέφωνο μέσω της υπηρεσίας bluetooth: « Υστερα από δύο χρόνια συστηματικής προσπάθειας 15 ατόμων, που ξεκίνησε στη Βραζιλία, καταφέραμε να σπάσουμε δύο φραγμούς. Να φτιάξουμε μια απλή τεχνολογία, που να είναι φιλική προς τον χρήστη, και να ξεπεράσουμε το θέμα του κόστους, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στο Ιnternetμέσω της τεχνολογίας bluetooth. Αν αυτή η ιδέαδιαδοθεί παγκοσμίως, μπορεί να αποτελέσει επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας» σημειώνει ο κ. Μπλαζουδάκης. Πρόκειται για μια προσπάθεια που με εκκίνηση τον απλό καθημερινό πολίτη επιδιώκει να δημιουργήσει το μελλοντικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο γενικός διευθυντής της Οver the Αir Εurope Δημήτρης Καβαφάκης δηλώνει ότι η λειτουργία του βασίζεται σε ένα ελεύθερο λογισμικό το οποίο βρίσκεται στο Διαδίκτυο. Επισημαίνει ότι ο χρήστης του κινητού τηλεφώνου πρέπει να εξοικειωθεί στην ενεργοποίηση του bluetooth της συσκευής και στο να συμμετάσχει σε αυτό το τεράστιο δίκτυο, είτε από την πλευρά του δέκτη σήματος είτε από εκείνη του πομπού, δίνοντας τη δική τους βοήθεια, δηλαδή τη δική τους σύνδεση στο Διαδίκτυο. Προσθέτει μάλιστα ότι όσοι διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο πρέπει να προωθήσουν το κίνημα «Let΄s free» προκειμένου όλο και περισσότεροι άνθρωποι να γίνουν κοινωνοί και συμμέτοχοι του μεγάλου θησαυρού της γνώσης και της επικοινωνίας που πηγάζει από το Διαδίκτυο.

Μόνιμος επιβάτης του «Μessenger»

O εμπνευστής της προσπάθειας στην Ελλάδα κ. Ανδρέας Μπλαζουδάκης (φωτογραφία) είναι ένας 44χρονος «gaucho» (κάτοικος του Rio Grande do Sul της Βραζιλίας), ελληνικής καταγωγής. Δηλώνει παθιασμένος με την τεχνολογία και με τη φύση, ειδικά με τη θάλασσα. Κατοικεί πλέον στο «Μessenger» από τις 2 Απριλίου του 2010. Είναι ειδικός στην τεχνολογία συστημάτων υψηλής κυκλοφορίας, όπως η ψηφοφορία του «Βig Βrother» Βραζιλίας και σε συστήματα αποστολής μηνυμάτων SΜS. Ως ιδρυτής και πρόεδρος της Υavox Latin Αmerica και διευθυντής επιχειρήσεων της Μovile, έχει προσκομίσει πάνω από έξι εκατομμύρια πελάτες για τα περισσότερα από 200 κανάλια του με περιεχόμενα για κινητά τηλέφωνα. Το 2010 ο Ανδρέας αποφάσισε να κάνει στροφή στον τρόπο που εργάζεται και ανέλαβε την πρόκληση να εγκαταστήσει το γραφείο του μέσα σε ένα ιστιοφόρο μήκους 57 ποδιών, τύπου Jeanneau, που το ονόμασε «Μessenger», δηλαδή «Αγγελιοφόρο». Με αυτό το ιστιοφόρο σκοπεύει να γυρίσει τον κόσμο μέσα σε 2-3 χρόνια, με μια ομάδα εκπαιδευμένων πλοηγών και ειδικών επιστημόνων σε τεχνολογίες κοινωνικών δικτύων για κινητά.